Twee Zweden omgekomen bij ‘laffe moordaanslag’ in Brussel, dader op de vlucht | Buitenland

[ad_1]

DAAD VAN TERREURBij een schietpartij in Brussel zijn mensen om het leven gekomen. De politie spreekt van twee dodelijke slachtoffers. Volgens Belgische media droegen de slachtoffers T-shirts van de Zweedse voetbalploeg, die maandagavond in Brussel tegen België speelt. De politie vermoedt een terroristische daad.


Buitenlandse redactie


Laatste update:
21:38

Na de schietpartij, waarbij naar verluidt meerdere gewonden vielen, vluchtte de dader. De twee dodelijke slachtoffers hebben de Zweedse nationaliteit, bevestigen politiebronnen. De schietpartij vond rond 19.15 uur plaats, vijf kilometer van het Koning Boudewijnstadion, waar de Belgische nationale ploeg vanaf 20.45 uur tegen Zweden speelt.

Op beelden gemaakt door een buurtbewoner is een man in een fluorescerend oranje jasje en een witte helm met een Kalashnikov-achtig wapen in zijn hand te zien die op een scooter aanrijdt. De man schoot eerst iemand neer in een lobby en opende daarna het vuur op twee mensen in een taxi. De man schoot alle kanten op en joeg vluchtende mensen een flatgebouw in. Een gevallen slachtoffer krijgt opnieuw een dodelijk schot, waarna de schutter wegrijdt op zijn scooter.

‘Allahu akbar’

De Waalse krant Sudinfo schrijft dat de dader ‘Allahu akbar’ (God is groot in het Arabisch) riep. Ook zou hij een videoboodschap hebben opgenomen en deze op Facebook hebben verspreid. Daarin zegt hij dat hij lid is van Islamitische Staat en er prat op gaat dat hij ongelovigen heeft gedood. “In zijn zeer gewelddadige toespraak zei hij dat hij twee mensen had neergeschoten om ‘de moslims te wreken en dat wij leven en sterven voor onze religie’”, staat er.

Eerder op de dag schreef hij een bericht over een 6-jarige Palestijns-Amerikaanse jongen die zondag in Chicago werd neergestoken, waarin hij zei dat als de jongen een christen was geweest, “we het terrorisme zouden hebben genoemd en geen brutale misdaad. .” De jongen werd – net als zijn 32-jarige moeder – neergestoken door een 71-jarige man. De dader was hun huisbaas. Hij vertelde de politie dat hij beide slachtoffers als doelwit had genomen vanwege hun islamitische geloof en als reactie op de recente aanval van Hamas op Israël.

De hulpdiensten zijn massaal aanwezig.  Het gebied is afgezet.
De hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Het gebied is afgezet. © BELGA

‘Levenloos op de grond’

De hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Het gebied is afgezet. Mehdi, een voorbijganger die in de buurt werkt, was er getuige van. “Ik zag een man van ongeveer 40 jaar oud levenloos op de grond liggen. Ik was totaal in shock en begon meteen te schreeuwen.”

De Belgische premier Alexander De Croo, de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie zitten in het Nationaal Crisiscentrum voor overleg. Rond het Koning Boudewijnstadion in Brussel zijn nu extra veiligheidsmaatregelen genomen, melden Belgische media. De Croo heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden. Hij spreekt van een ‘laffe moordaanslag’. Inwoners van Brussel worden gevraagd waakzaam te zijn.


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *