Wedstrijd België – Zweden gestaakt na aanslag in Brussel, stadion vlak na middernacht ontruimd | aanslag brussel

[ad_1]

Een man schoot Zweedse fans neer met een automatisch wapen en plaatste na zijn daad een videoboodschap waarin hij zei dat hij handelde in de naam van Allah. Het terreurniveau in Brussel is verhoogd naar niveau vier. De dader is momenteel nog voortvluchtig en dat zorgt voor nervositeit rondom het stadion. Alle metrostations zijn momenteel gesloten.

België en Zweden gingen tijdens het EK-kwalificatieduel met de stand 1-1 de kleedkamer in (na de openingstreffer van Viktor Gyökeres en de gelijkmaker van Romelu Lukaku uit een strafschop). Daar besloten de spelers van beide teams niet verder te spelen.

Geschokte Zweedse fans op de tribunes horen dat de wedstrijd niet wordt uitgespeeld.
Geschokte Zweedse fans op de tribunes horen dat de wedstrijd niet wordt uitgespeeld. © AFP

“Je hebt een paar minuten nodig om alles te vertellen”, legt Fredrik Reinfeldt, voorzitter van de Zweedse voetbalbond, uit. “Toen hebben we als groep gepraat. De Belgische en Zweedse spelers wilden de wedstrijd beëindigen. Wij houden van voetbal, maar dit is anders. We willen ons respect voor het leven tonen, de veiligheid van de toeschouwers is nu het allerbelangrijkste. Dit is de beste oplossing. De informatie die we hebben is dat Zweedse supporters het doelwit waren van de actie.”

Supporters verzochten in het stadion te blijven

De 35.000 aanwezigen werden verzocht in het Koning Boudewijnstadion te blijven zitten. Ze moesten ter plaatse blijven totdat de situatie onder controle was. Het was de bedoeling om rond 23.30 uur het stadion te ontruimen, maar een kwartier later begon de evacuatie. Er was geen sprake van paniek en de evacuatie verliep naar verluidt vlot.

Rond middernacht was het stadion leeg, meldde CrisisCenter België op X. Ze vroegen fans om onmiddellijk naar huis te gaan. Veel spelers verzamelden, begeleid door beveiligingspersoneel, hun families van de tribunes om hen naar de kleedkamers te begeleiden.


Slachtoffers droegen shirts van het Zweedse team

De schietpartij vond plaats rond 19.15 uur, anderhalf uur voor de aftrap. De twee neergeschoten fans droegen shirts van het Zweedse nationale team. Er zijn ook gewonden gevallen. De dader, die rondschoot met een Kalasjnikov-achtig wapen, vluchtte.

Op sociale media circuleert een video waarin een man, vermoedelijk de dader van de schietpartij, in het Arabisch zegt dat hij de dood van moslims wreekt en dat hij drie Zweden heeft neergeschoten. Daarin zegt hij volgens ‘Sudinfo’ dat hij lid is van IS (Islamitische Staat) en dat hij zich erop beroemt ongelovigen te hebben vermoord. “In zijn zeer gewelddadige toespraak zei hij dat hij twee mensen had neergeschoten om ‘de moslims te wreken en dat wij leven en sterven voor onze religie’”, zei hij.Kwalificatieprogramma voor het EK


Kwalificatieklassement voor het EKLuister hier naar al onze voetbalpodcastsKwalificatiestatistieken voor het EK


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *