Ook in Yerseke maakt de camping plaats voor een luxe resort: ‘Het is niet meer voor de gewone, werkende mensen’


‘Welkom Camping Zon & Zee’ staat op een groot bord vlak achter een dijk in Yerseke, Zeeland. De letters C, A en M zijn zo vervaagd dat ze nauwelijks leesbaar zijn. Het bord is vuil. De ‘Tavern’ aan het begin van de camping is leeg. En er is niemand te bekennen bij de receptie.

Als u verder loopt, ziet u grasvelden die al eeuwen niet meer zijn gemaaid, omgeven door paden met onkruid tussen de straatstenen. Hier en daar staat nog een stacaravan, maar talrijker zijn de bruine rechthoekige vlakken in het gras: afdrukken van geleefde kampeerlevens. Ergens op een grote stapel: planken, een parasol, een kledingrek, fietsen, een ventilator en een plastic rollator voor kinderen.

Op deze mooie nazomerdag eind september ligt er nog een stukje gazon dat wel korte vleugels heeft. Het toont een goed onderhouden, bescheiden stacaravan in beige tinten die doen denken aan de jaren zeventig. De deuren van de caravan staan ​​open. Slippers en sandalen liggen netjes naast de deurmat. François Kegeleers (86) ligt op de met roze fluweel beklede bank terwijl hij de Belgische krant leest Het laatste nieuws lezen. Zijn vrouw Jenny Evers (80) kijkt naar een soapserie.

Het Vlaamse echtpaar vertelt dat ze al ruim vijftig jaar op Camping Zon & Zee staan, een vakantiepark met ruim honderd plaatsen. Sinds hun pensionering brengen ze hier meer dan de helft van elk jaar door, van half maart tot half oktober.

camping gastFrançois Kegeleers (86) Er kan niets meer gedaan worden. Er kan niets meer aan gedaan worden. Het is allemaal klaar

Vluchtelingen

NRC Vorig jaar volgde ik Camping Zon & Zee ongeveer negen maanden. In die periode huisvestte de camping een groep Oekraïense vluchtelingen. De stamgasten waren onrustig sinds de komst van de vluchtelingen. Zij hadden een mail ontvangen van de toenmalige eigenaren met de vraag of zij hun caravan wilden verkopen om zo extra woonruimte voor de Oekraïners te creëren. Ongeveer een derde van de bewoners vertrok vervolgens. Eind vorig jaar hield de vluchtelingenopvang op te bestaan. De meeste Oekraïners verhuisden naar wooneenheden aan de andere kant van het dorp. Een ander deel ging naar het buitenland.

François Kegeleers en Jenny Evers moeten na vijftig jaar Camping Zon en Zee in Yerseke verlaten.
Foto Merlijn Daleman

Volgende week vertrekken ook Kegeleers en Evers – voorgoed. Hun auto is te zien door de deuropening, waarvan de achterklep openstaat. Ze zijn al aan het inpakken. Ze zeggen dat ze het vervelend vinden om te moeten vertrekken. “Maar”, zegt Kegeleers, “meer kan er niet gedaan worden. Er kan niets meer aan gedaan worden. Het is allemaal klaar.”

Camping Zon & Zee is verkocht en wordt omgevormd tot Resort Zon & Zee. Geen staanplaatsen meer voor campers en caravans, maar bijna honderd luxe ‘recreatiewoningen’, die op de website waar ze te koop worden aangeboden een ‘waardevolle investering’ worden genoemd. De vakantiewoningen zijn te koop vanaf 225.000 euro en hebben namen als ‘Parelzicht’ en ‘Zeebreeze’.

Lees ook
‘Vijandige ondertoon’ rond de verkoop van vakantiepark Hoek van Holland

De gemeente Rotterdam wil de <strong>Recreatief resort</strong> in Hoek van Holland (1923) aan een professionele marktpartij.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”https://images.nrc.nl/G6eHB9u9AstX93fRboI6wt6e28Y=/160×96/smart/filters:no_upscale()/s3 /static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data66205260-80789b.jpg”/></p>
<p>De laatste jaren zijn steeds meer vakantieparken met jaarplaatsen in Nederland omgetoverd tot vakantieparken met woningen, blijkt uit een rapport van vorig jaar. <a rel=onderzoek in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken. Op ruim 4 procent van de Nederlandse vakantieparken heeft de afgelopen tien jaar een ‘transitie’ plaatsgevonden. Het grootste deel hiervan betekende een verbouwing van jaarplaatsen naar vakantiewoningen.

Zeeland is een van de provincies waar de meeste transities plaatsvonden. In heel Nederland daalde het aantal jaarplaatsen in tien jaar tijd met 5 procent. “De klassieke vorm van gebruik als tweede woning, door mensen met minder koopkracht, is aan het afnemen”, schreef minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) in de krant Brief aan het parlement tijdens het onderzoek.

Minister van HuisvestingHugo de Jongere De klassieke vorm van gebruik als tweede woning, door mensen met minder koopkracht, is aan het afnemen

De vorige eigenaren van Zon & Zee hadden een soortgelijk plan voor de camping als de nieuwe eigenaar, waardoor Kegeleers en Evers al wisten dat ze dit najaar zouden moeten vertrekken. Zo’n nieuw chalet op het park kunnen ze zich niet veroorloven. “Het is niet meer weggelegd voor gewone, werkende mensen”, zegt Kegeleers. Hij legde zijn krant op de salontafel. Zijn vrouw zet koffie. Niet alleen de bank, maar ook de gordijnen in de caravan zijn roze. De muren zijn bedekt met beige bloemen.

Het echtpaar had veel vrienden op de camping, met wie ze ‘alles deden’. “Eten, dansen, biertje drinken, koffie, bingo-avond”, zegt Kegeleers. Er is de laatste jaren niet meer gedanst. “Wij zaten tegenover Ria, die die prachtige caravan had. Er zat een grote luifel aan vast. Wij kaartten altijd”, zegt Evers. Kegeleers: “En we gingen toch veel vissen?” Voordat iedereen vertrok, gingen ze met hun campingvrienden uit eten om afscheid te nemen.

Veel vaste bewoners van de camping waren in september al vertrokken.
Foto Merlijn Daleman

Echte diehards

De vorige eigenaren, Stephan van der Linden en Chris Sinke, vertelden eind 2022 aan de overgebleven vaste gasten dat de camping in Yerseke in de huidige vorm nog één seizoen zou bestaan. De twee speelden al langer met het idee om de camping om te bouwen tot een vakantiepark met luxe chalets. Een groot deel van de bewoners besloot daarop vrij snel te vertrekken. Volgens Van der Linden was er nog maar een klein clubje over, “de echte diehards, zo’n vijftien man.”

Toen Van der Linden en Sinke door vastgoedontwikkelaar Kleen Estate werden benaderd met de vraag voor hoeveel ze de camping wilden verkopen, noemden ze een bedrag. “Tot onze verbazing accepteerden ze dat bedrag”, zegt Van der Linden. “En als je het lef hebt om een ​​bedrag te noemen, dan moet je ook niet terugdeinzen als de kopers daarin mee willen gaan, dachten wij.”

Kenniscentrum Kusttoerisme.Diana Korteweg Maris De ruimte in Nederland is schaars en bestemmingsplannen laten nieuwe vakantieparken vaak niet toe. Daarom komen investeerders met nieuwe plannen naar bestaande campings

Er zijn verschillende redenen waarom investeerders zo graag campings ombouwen tot cottageparken, zegt Diana Korteweg Maris van het Kenniscentrum Kusttoerisme. “De ruimte in Nederland is schaars en bestemmingsplannen laten vaak geen nieuwe vakantieparken toe. Daarom komen investeerders met nieuwe plannen naar bestaande campings.” Daarnaast wordt een vakantiewoning volgens Korteweg Maris gezien als een aantrekkelijk beleggingsobject.

Zeeland staat inmiddels hoog op de lijst van gebieden met de meeste vakantiehuizen, samen met de Waddeneilanden, Drenthe en de Veluwe. Zeeland telt er ruim 17.000, zo bleek vorig jaar onderzoek door De Financiële Tijden en het Kadaster. De gemiddelde prijs van een vakantiehuis bedraagt ​​354.000 euro, zo blijkt Nummers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) afgelopen september. Alleen een vakantiehuis op de Waddeneilanden is duurder.

Volgens Korteweg Maris is het voor jaarplaatshuurders een “persoonlijk drama” als zij hun plek moeten opgeven. “Ze hebben al jaren een band opgebouwd met de camping en de omgeving.” Maar ze hoopt dat het tij niet alleen voor hen zal keren. “Ik denk dat Zeeland, en eigenlijk Nederland, overspoeld wordt door parken met een uniform aanbod.” En het overaanbod zorgt op de langere termijn voor problemen, aldus de onderzoeker. “Dit jaar zien we voor het eerst een stagnatie in de verhuur van vakantiewoningen.”

Mooie winstmarge

De nieuwe eigenaar van Zon & Zee, Klaas Kleen van Kleen Estate, vertelt dat er behoefte is aan vakantiehuizen in Yerseke – aantrekkelijk voor toeristen vanwege de grote mosselveiling en oesterteelt. Het klopt dat er in Reimerswaal, de gemeente waartoe Yerseke behoort, nog relatief weinig vakantiewoningen zijn – 75 in totaal. “En wij hebben sowieso geen ervaring met het exploiteren van campings met staanplaatsen voor caravans. We kopen vervallen oude plaatsen op en veranderen ze in resorts.”

Ook Kleen benadrukt dat hij Zon & Zee kocht zonder huurcontracten. Hij wil niet degene zijn die de jaarhuurders moet wegsturen. “Je hebt het over iemands bezittingen, over mensen die er al jaren wonen.”

Lees ook
Vakantiebestemming of woonplaats? Gemeenten hebben moeite met vaste bewoners op recreatieparken

Het nomadenleven heeft Roelof Speelman veel geluk gebracht.  Hij gaat binnenkort weer voor twee maanden naar Spanje.

En ja, natuurlijk ziet hij graag een mooie winstmarge, zegt Kleen. “Maar je investeert ook meer dan op een reguliere camping, dus mijn ondernemersrisico is groter.”

Verantwoordelijk wethouder Maarten Both (Ruimtelijke Ordening, SGP) vindt het “uiteraard heel vervelend” dat de jaarplaatshouders van Zon & Zee moeten vertrekken. “Maar als gemeente kunnen wij er niets aan doen als de campingeigenaar de huur opzegt.”

Het plan van Kleen past eigenlijk niet in het bestemmingsplan van de grond waarop de camping staat, maar de gemeente Reimerswaal heeft het beoordeeld en is bereid onder bepaalde voorwaarden mee te werken, zegt Both. “Er was al jaren niet geïnvesteerd in de camping; hij was verouderd. Je moet altijd naar het alternatief kijken: wat gebeurt er met zo’n locatie als er niet in wordt geïnvesteerd? In Brabant zie je dat het ook de verkeerde kant op kan gaan.” Verouderde campings in die provincie worden regelmatig in verband gebracht met criminaliteit.

Het Belgische koppel Kegeleers-Evers zal niet langer op zoek zijn naar een nieuwe locatie. Ze denken dat ze daar te oud voor zijn. Vanaf nu zullen ze het grootste deel van het jaar in hun appartement in België doorbrengen. Evers: “Ik ga nu een dienstmeisje inhuren!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *