Huur elektrische auto op vakantie voor het eerst goedkoper dan eentje op benzine of diesel | Auto

[ad_1]

Het aantal elektrische auto’s dat in het buitenland wordt verhuurd, is verdubbeld, blijkt uit cijfers van autoverhuurvergelijkingssite EasyTerra. Sinds vorig jaar is het huren van een elektrische auto ook goedkoper dan een auto die op benzine of diesel rijdt.

Dit jaar huren Nederlanders op hun vakantiebestemming 126 procent meer elektrische of hybride auto’s dan vorig jaar. Cijfers van vergelijkingssite HolidayCars.com bevestigen de trend, die zelfs een stijging laat zien van 135 procent. De stijging maakt deel uit van een langere trend van de afgelopen vijf jaar. Sinds 2018 is het totaal aantal gehuurde elektrische auto’s met maar liefst 1079 procent gestegen. Dit jaar is 2,4 procent van alle huurauto’s elektrisch of hybride. In 2018 was dit nog maar 0,1 procent.

‘Aanbod stimuleert groei’

Volgens Tjeerd Kramer, eigenaar en oprichter van EasyTerra, zal de groei van de verhuur van elektrische auto’s de komende tijd alleen maar verder toenemen. “Het aanbod elektrische auto’s blijft groeien. Daarnaast is er meer vraag van Nederlanders die thuis elektrisch rijden gewend zijn. Het lijkt echt een combinatie te zijn van meer aanbod en een grotere vraag, waarbij het aanbod vooral de groei stimuleert.”

Dit jaar is in Zweden bijna één op de zes verhuurde huurauto’s (15 procent) elektrisch of hybride. Dit Scandinavische land heeft het hoogste percentage elektrische of hybride huurauto’s. Op de tweede plaats staat buurland Noorwegen, waar bijna één op de zeven huurauto’s (13 procent) elektrisch of hybride is.

Elektrische huurauto’s worden goedkoper

Opvallend is dat het gemiddelde tarief voor het huren van een elektrische auto de afgelopen twee jaar lager ligt dan voor een niet-elektrische auto. “Een elektrische auto is dit jaar bijvoorbeeld ongeveer 45 euro goedkoper bij huur voor een gemiddelde huurperiode van acht dagen”, zegt Kramer.

“In 2021 was de elektrische auto nog duurder dan de niet-elektrische auto, met een verschil van zo’n 16 euro op basis van acht dagen. Het moet gezegd worden dat dit vooral komt doordat veel auto’s in het goedkope segment worden verhuurd, waar de De huurprijs van elektrische auto’s ligt vaak lager, maar ik ben ervan overtuigd dat de prijzen van elektrische huurauto’s de komende jaren nog verder zullen dalen.”

In 2030 zullen er geen auto’s meer verkocht worden die op fossiele brandstoffen rijden:

De elektrische Fiat 500 is favoriet

De afgelopen vijf jaar was de elektrische Fiat 500 de meest verhuurde elektrische auto, gevolgd door de Toyota Yaris. De Polestar 2 staat op de derde plaats. Dit jaar is de Toyota uit de top drie geëlimineerd en vervangen door de Volkswagen Id.3. Toch is het volgens Kramer goed om te kijken in welk land je een elektrische auto huurt. Laadpalen zijn niet overal zo gebruikelijk als in Nederland. “Daar worden vaak hybrides gehuurd, waardoor je altijd terug kunt vallen op een verbrandingsmotor.”

Kramer zegt het niet verstandig te vinden om op vakantie een elektrische auto te huren als je nog nooit in een elektrische auto hebt gereden. “Die relatief nieuwe situatie lijkt mij onwenselijk als je misschien zenuwachtig bent of een lange reis achter de rug hebt. Let in de praktijk ook goed op wat je rijbereik is. Want een paar uurtjes door de bergen rijden in Italië is toch heel anders dan je bereik in de Nederlandse polder.”

Bekijk hieronder onze automotive- en mobiliteitsvideo’s:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *