Dutch pension system returns to top spot on list of world’s best

[ad_1]

Na twee jaar op de tweede plaats te hebben gestaan, is het Nederlandse pensioenstelsel opnieuw het beste ter wereld, blijkt uit het jaarlijkse rapport Mondiale pensioenindex door Mercer en CFA Instituut. Het Nederlandse systeem scoorde een algemene indexwaarde van 85. IJsland, de nummer één van vorig jaar, staat op de tweede plaats met een score van 83,5 en Denemarken op de derde plaats met 81,3.

Nederland staat aan de vooravond van een grote hervorming van het pensioenstelsel, waarbij de transitie van een collectief pensioenfonds naar meer individuele fondsen plaatsvindt. De Index-onderzoekers maken zich echter geen zorgen. “Het systeem is goed gepositioneerd om uitstekende voordelen te bieden te midden van de verschuiving van een collectieve uitkeringsstructuur naar een meer individueel gedefinieerde bijdragebenadering”, aldus Mercer.

Volgens CEO Margaret Franklin van het CFA Institute staan ​​de pensioenstelsels wereldwijd onder grote druk. “De gemiddelde leeftijd van de bevolking over de hele wereld blijft in veel markten stijgen”, zei ze. “Inflatie en stijgende rentetarieven hebben een nieuwe marktdynamiek gecreëerd die aanzienlijke uitdagingen voor pensioenregelingen met zich meebrengt. We zien ook aanhoudende breuken als het gaat om de mondialisering.”

“Steeds vaker zullen individuen een steeds belangrijkere rol spelen als het gaat om hun eigen pensioen”, aldus Franklin. “Er is in veel rechtsgebieden nog een lange weg te gaan om pensioenregelingen optimaal te laten functioneren.”

Volgens Mercer en CFA Institute analyseerde de Index 47 pensioenstelsels, die 64 procent van de wereldbevolking bestrijken. Argentinië heeft het slechtst presterende pensioenstelsel op de ranglijst.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *