Ernst Kuipers stopt als minister van Volksgezondheid om nieuwe baan in buitenland

[ad_1]

Ernst Kuipers vertrekt als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij neemt ontslag om een ​​nieuwe baan in het buitenland aan te nemen.

In zijn afscheidsbrief kan Kuipers nog geen duidelijkheid geven over zijn nieuwe functie. Wel geeft hij aan dat hij dit op termijn zal doen. Ook zegt hij trots te zijn op de dingen die hij tijdens zijn ministerschap heeft bereikt.

Minister Connie Helder (Langdurige Zorg en Sport) vervult voorlopig zijn taken.

Derde D66-minister

Kuipers is de derde D66-minister in korte tijd die het kabinet verlaat. Eind vorig jaar kondigde Sigrid Kaag haar vertrek aan als minister van Financiën omdat zij voor de Verenigde Naties de wederopbouw van Gaza gaat coördineren. Gunay Uslu trad eerder af als staatssecretaris van Cultuur en Media om leiding te geven aan reisorganisatie Corendon.

“Ik dank hem voor de fijne samenwerking en voor zijn grote inzet voor de zorgsector de afgelopen jaren en wens hem veel succes voor de toekomst”, zegt Mark Rutte op het sociale medium X over het vertrek van Kuipers.

Fleur Druiven

Ook bevestigt de vertrekkende premier eerder uitgelekte berichten dat Steven van Weyenberg zal aftreden als staatssecretaris van Cultuur en Media om minister van Financiën te worden en dat Fleur Gräper (beiden D66) zijn plaats zal overnemen.

“Mede door jouw ambitieuze agenda zijn er stappen gezet richting een betere patiëntenzorg en hebben professionals weer plezier in hun werk”, twittert D66-leider Rob Jetten na het nieuws dat zijn partijgenoot opstapt.

Kinderhartcentra

Toen Kuipers twee jaar geleden als minister begon, was hij voor veel mensen al een bekend gezicht. Tijdens de coronapandemie verscheen hij regelmatig in de media omdat hij de patiëntentransfers vanuit het Erasmus Medisch Centrum coördineerde om te voorkomen dat ziekenhuizen overvol zouden raken. Voor het eerst sinds jaren stond het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weer onder leiding van een arts.

Een kopzorg waar Kuipers vele uren in heeft gestoken is de sluiting van kinderhartcentra. De minister wil de afdelingen Amsterdam-Leiden en Utrecht sluiten en de zorg concentreren in Rotterdam en Groningen. Dit stuitte op veel weerstand van ziekenhuizen en ouders. De kinderhartcentra die dreigen te worden verlaten, zijn inmiddels naar de rechter gestapt en wachten op een uitspraak.

De demissionair minister zegt trots te zijn op het Integraal Zorgakkoord (IZA) dat hij onder meer met ziekenhuizen heeft gesloten. Dit akkoord moet de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *