Alle Poolse stemmen geteld, geen meerderheid voor regeringspartij PiS | Buitenland

[ad_1]

Na de verkiezingen van zondag zijn alle stemmen in Polen geteld. De regerende PiS-partij (Recht en Rechtvaardigheid) blijft met 35,38 procent van de stemmen de grootste, maar haalt zoals verwacht geen meerderheid meer. Zelfs met de theoretische steun van de extreemrechtse Confederatiepartij, die 7,16 procent van de stemmen kreeg, behaalt PiS geen meerderheid.

De Burgercoalitie (KO) van de voormalige Poolse premier en voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, eindigt op de tweede plaats met 30,7 procent. Samen met twee andere pro-Europese partijen, de centristische Derde Weg-partij (14,4 procent) en Nieuw Links (8,61 procent), zou Tusk een meerderheid kunnen vormen. Partijen hebben reeds aangegeven dit voornemen te hebben.

De verwachting is dat de Poolse president Andrzej Duda eerst PiS-leider Jaroslaw Kaczynski de kans zal geven om te proberen een nieuwe regering te vormen, omdat zijn partij de meeste stemmen kreeg. Als Kaczynski er niet in slaagt dit te doen, zal het waarschijnlijk gebeuren oppositieleider Tusk wordt besproken. Tusk was van 2007 tot 2014 premier van Polen.

De officiële uitslag komt grotendeels overeen met die van de exit poll Dat werd zondag vrijgegeven nadat de stembussen waren gesloten. De opkomst bedroeg bijna 75 procent, een record dat het oude uit 1989 ver overtrof. Die stemming vormde de opmaat voor de val van het toenmalige communistische regime. Toen was de opkomst 63 procent.

Vrije media en rechterlijke macht staan ​​onder druk

Polen heeft de afgelopen jaren op ramkoers gelegen met de Europese Unie. De regering met PiS – de partij die acht jaar aan de macht is – onder leiding van premier Mateusz Morawiecki heeft de rechterlijke macht gestript, de vrije media het leven moeilijk gemaakt en met alle macht geprobeerd migranten buiten te houden. Dit leidde ertoe dat de EU miljarden aan subsidies voor het land bevroor.

Het Kremlin reageerde dinsdagochtend dat wat Rusland betreft de relatie met Polen niet zal veranderen. Verschillende EU-landen hebben de afgelopen dagen voorzichtige opluchting geuit over de verkiezingsuitslag.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *