Virtuele potindeling: Nederland moet vrezen voor loodzware poule, maar kan nog ontsnappen | Nederlands voetbal

[ad_1]

Nederland behoort vrijwel tot pot 3 voor de loting voor het EK 2024 in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman, die nog perspectief heeft op het bereiken van pot 2, kan daardoor in een poule des doods terechtkomen. Het potklassement wordt bepaald op basis van resultaten tijdens de EK-kwalificatiecyclus.

Voor de pottenverdelingen kijkt de UEFA naar het aantal punten dat de EK-deelnemers in de kwalificatie behalen. Bij een gelijkspel wordt rekening gehouden met het doelsaldo. De tien groepswinnaars krijgen voorrang: Portugal, Frankrijk, België, Spanje, Turkije, Engeland, Albanië, Hongarije, Slovenië en Roemenië gaan momenteel aan de leiding. Het Nederlands elftal heeft drie punten meer dan bijvoorbeeld Slovenië, maar staat in groep B op de tweede plaats achter Frankrijk. Organisator Duitsland, die al verzekerd was van een ticket, behoort eveneens tot pot 1.

Na de huidige leiders van de poules is Oostenrijk het best presterende land in de EK-kwalificatie. De ploeg van Feyenoord-speler Gernot Trauner heeft zestien punten verzameld en heeft zich nu ternauwernood verzekerd van een plek in pot 2. Schotland (15 punten), Denemarken en Nederland (beide 13 punten) blijven er dus net buiten. Servië en Italië completeren pot 3.

Lees ook
Analyse: als subtopland voor het EKpassend bij de status van Oranje
Oranje op rapport: Van Dijk en Reijnders blinken uit
Kritiek op het vakgebied in Athene: ‘Verschrikkelijk’
Griekse woede op ‘respectloze’ Van Dijk en Spaanse scheidsrechter

Hoewel Zwitserland zestien punten heeft en een stuk beter scoort dan bijvoorbeeld Nederland, behoort het nog steeds tot pot 4. Dit heeft te maken met het feit dat Zwitserland in een poule zit met zes landen. Om het eerlijk te houden heeft de UEFA besloten de uitslag tegen de onderste helft van de poule in poules met zes landen te schrappen. De twee overwinningen van de Zwitsers op Andorra tellen dus niet mee.

Een blik op de virtuele potindeling laat zien dat Nederland een zware loting te wachten staat. Zo kan de ploeg van Koeman gekoppeld worden aan Frankrijk, Engeland en Zwitserland. Uiteraard kan een eenvoudiger poule op papier ook, zoals een poule met Turkije, Albanië en de winnaar van de play-offs van de Nations League in Divisie C (tot nu toe Georgië, Griekenland, Kazachstan of Luxemburg).

Oranje heeft echter nog voldoende kansen om een ​​plek in pot 2 veilig te stellen. Nederland speelt de komende twee interlands tegen Ierland en Gibraltar. Zes punten halen lijkt nodig om aan pot 3 te ontsnappen. Als Oranje echter in pot 2 belandt, moeten ze mogelijk alsnog de strijd aangaan met Europees kampioen Italië.

Bekijk hier het overzicht van Griekenland – Nederland:

De Nederlandse ploeg kan een plek in pot 1 voor het komende EK wel vergeten. Het gat met Frankrijk bedraagt ​​zes punten en de stand is gebaseerd op onderlinge resultaten, die na twee Franse overwinningen in het nadeel zijn van Nederland. Oranje heeft nu twaalf punten, evenveel als Griekenland. De nummer drie heeft echter nog maar één wedstrijd te gaan en heeft twee keer verloren van Oranje, waardoor de ploeg van Koeman nog maar één overwinning nodig heeft om het EK te bereiken.

Er kunnen nog steeds dingen veranderen in de virtuele potindeling. Zo kan Servië nog worden gepasseerd door Montenegro in groep G en heeft Wales evenveel punten als Kroatië in groep D. Om de laatste drie plaatsen wordt in maart tijdens de play-offs gestreden. Via de Nations League kunnen nog twaalf landen meedoen: vier in de play-offs van Divisie A, vier in de play-offs van Divisie B en vier in de play-offs van Divisie C. Georgië is nu al groepswinnaar in Divisie C. gekwalificeerd voor de play-offs.

Virtuele potindeling

Pot 1: Duitsland*, Portugal*, Frankrijk*, België*, Spanje*, Turkije*
Pot 2: Engeland, Albanië, Hongarije, Slovenië, Roemenië, Oostenrijk*
Pot 3: Schotland*, Denemarken, Nederland, Tsjechië, Servië, Italië
Pot 4: Wales, Slowakije, Zwitserland en drie play-offwinnaars

* Landen zijn hier al zeker van deelname aan de Europese kampioenschappen

Dit is de stand in de Nederlandse groep voor de EK-kwalificatie


Luister hier naar al onze voetbalpodcasts[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *