Doodgeschoten terrorist is meermaals in Zweden geweest, zoektocht naar mogelijke handlanger | Buitenland

[ad_1]

Aanval in BrusselDe man die maandagavond een terroristische aanslag pleegde in Brussel is overleden. Hij werd neergeschoten in een café in Schaarbeek, België, vlakbij Brussel. Het wapen dat hij zou hebben gebruikt om twee Zweden te doden en een derde te verwonden, is op zijn lichaam gevonden. De man is in het verleden meerdere keren in Zweden geweest, meldde de premier van dat land dinsdagochtend op een persconferentie.


Buitenlandse redactie


Laatste update:
12:20

De 45-jarige Abdesalem Lassoued uit Tunesië schoot maandag twee Zweedse voetbalfans dood en verwondde een taxichauffeur. Hij vluchtte en het dreigingsniveau in Brussel werd naar de hoogste categorie gebracht.

Mogelijke medeplichtige

De Brusselse politie is nu op zoek naar een persoon die mogelijk betrokken is geweest bij de aanval. Welke rol hij zou hebben gespeeld wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. Volgens sommige Belgische media zou het de persoon zijn die beelden heeft gemaakt van de schietpartij. Minister Annelies Verlinden van Binnenlandse Zaken waarschuwde eerder al dat nog niet vaststaat dat de dader alleen was.

De veiligheidsmaatregelen blijven voorlopig van kracht, meldt het Crisiscentrum. Deze worden later op dinsdag opnieuw geëvalueerd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of de dader hulp heeft gehad van anderen.

LEES OOK: Terrorist Abdesalem Lassoued (45) koesterde een diepe haat tegen Zweden: daarom

Verleden met Zweden

De Zweedse premier Ulf Kristersson zei op een persconferentie dat alles erop wijst dat de terroristische aanslag tegen Zweden en Zweedse burgers was gericht. Hij zei onder meer dat de dader in Zweden heeft gewoond en dat de overheid beter moet bijhouden welke mensen zich in Zweden bevinden en of zij zich daar op legale basis bevinden. De veiligheid in Zweden moet verbeterd worden en zowel Zweden als de Europese Unie hebben betere grenscontroles nodig, stelt Kristersson.

“Zweedse levens en Zweedse belangen staan ​​bloot aan bedreigingen”, zei de premier. “Ik begrijp dat veel Zweden bang en boos zijn. Dit is een tijd voor meer veiligheid. We kunnen niet naïef zijn.” Volgens Kristersson haten terroristen onze vrije samenlevingen: “Ze profiteren van de openheid van de vrije samenleving om hun terroristische misdaden te plegen”, zei hij.

LEES OOK: PvdA-medewerker (39) in Brussel urenlang vast in stadion: ‘Schutter was mogelijk dichtbij’

Niet op de lijst

De verdachte was een bekende van de politie, maar stond niet op de zogenoemde OCAD-lijst. Op deze lijst staan ​​potentieel gevaarlijke personen die door de veiligheidsdiensten in de gaten worden gehouden.

In juli 2016 ontving België onbevestigde informatie van een buitenlandse politiedienst dat hij was geradicaliseerd en naar een conflictgebied wilde gaan voor de jihad. “Die informatie is vervolgens onderzocht en er kon verder niets mee gedaan worden”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, die eraan toevoegde dat België destijds tientallen van dit soort meldingen per dag ontving.

BELGA
© BELGA

Terroristenlijst

Omdat er geen concrete aanwijzingen voor radicalisering waren, werd de man niet op de OCAD-lijst geplaatst. Volgens Van Quickenborne is het niet duidelijk of Lassoued destijds al in België was of dat het rapport naar meerdere landen was verzonden. De verdachte heeft pas in november 2019 asiel aangevraagd voor België en dit verzoek is in oktober 2020 afgewezen.

Toen verdween Lassoued van de radar. Hij werd in juni 2022 één keer gezien in een moskee in Brussel en dit jaar zou hij via sociale media een bewoner van een asielcentrum hebben bedreigd. Die bewoner deed aangifte en vertelde dat de verdachte in Tunesië was veroordeeld voor terrorisme, wat niet waar bleek te zijn. De politie zou de zaak dinsdag bespreken. Volgens de minister was dit overleg preventief, omdat er geen sprake was van een concrete of acute dreiging, noch van terrorisme.

Volgens de premier blijkt uit een analyse van het OCAD, het orgaan dat terroristische dreigingen analyseert, dat er inmiddels geen specifiek gevaar is voor kinderen of scholen. Wel zal er volgens De Croo extra aandacht zijn voor de Zweedse gemeenschap. Het dreigingsniveau in Brussel is 4, het hoogste, en in de rest van België 3. Dinsdag wordt bekeken of dit zo moet blijven.

De tekst gaat verder onder deze tweet


Zweedse ambassade extra beveiliging

Ondertussen zijn ook Zweedse diplomatieke posten en IKEA-filialen in België extra beveiligd. De Belgische winkels van de Zweedse meubelketen zijn gewoon open, zegt een woordvoerster. Wel zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Welke dat zijn, wil ze niet zeggen. Ook de ambassade en andere Zweedse instellingen en activiteiten krijgen extra beveiliging, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Zweden is de laatste tijd de hotdog in radicaal-islamitische kringen vanwege een aantal anti-islamprotesten. Zo verbrandden activisten meerdere keren Korans.

De Zweedse regering heeft dergelijke demonstraties krachtig veroordeeld, maar zegt deze niet te kunnen stoppen omdat er vrijheid van meningsuiting en demonstratie bestaat. De regering onderzoekt of zij het verbranden van heilige boeken kan verbieden.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *