Vakbond vol vragen over mogelijke verkoop Arriva aan Amerikaanse investeerder

[ad_1]

De mogelijke verkoop van Arriva door moederbedrijf Deutsche Bahn aan het Amerikaanse investeringsfonds I Squared Capital roept een aantal vragen op bij vakbond FNV.

Vakbondsdirecteur Edwin Kuiper vindt het nog te vroeg om te beoordelen of een dergelijke overname goed of slecht nieuws is voor de circa 5.500 medewerkers van Arriva in Nederland. “Dit is allemaal nieuw nieuws. De eerste Pavloviaanse reactie is dat als het om een ​​Amerikaanse investeringsmaatschappij gaat, je het idee hebt dat hun voornaamste interesse het verdienen van geld is. Je kunt je afvragen of dat wel aansluit bij de belangen van reizigers”, zegt hij.

Toch ziet Kuiper ook kansen. “Als ik met Squared zou werken aan het verbeteren van een goed OV-netwerk, zou dat fantastisch zijn”, zegt Kuiper. Volgens hem is de staat van het openbaar vervoer in Nederland op dit moment niet goed.

Arriva staat al enige tijd te koop

Deutsche Bahn (DB), de Duitse nationale spoorwegmaatschappij, heeft Arriva al geruime tijd in de etalage. De Duitsers kochten het van oorsprong Britse bedrijf in 2010 met als doel een internationale speler te worden. Met Arriva is DB actief in tien landen. In Nederland, met het hoofdkantoor in Heerenveen, heeft Arriva onder meer de concessie voor de regionale spoorlijnen in Noord-Nederland en het busvervoer in Fryslân. Maar bijvoorbeeld de rode stadsbussen in Londen zijn ook eigendom van het bedrijf.

I Squared Capital is bereid 1,6 miljard euro te betalen voor Arriva, melden internationaal persbureau Reuters en de Britse zakenkrant Financiële tijden . Die 1,6 miljard is naar verluidt aanzienlijk minder dan wat overnamekandidaten in 2019 bereid zijn te betalen voor de vervoerder. Het ging toen om een ​​bedrag van 4 miljard euro.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *