Serie ‘The Walk-In’ maakt het gevaar van extreemrechts akelig duidelijk



De extreemrechtse Britse groepering National Action wil terugkeren naar een blank, monocultureel Groot-Brittannië en is bereid daar offers voor te brengen: “Vecht voor wat wit is”. Toen Labour-parlementslid Jo Cox, die zich krachtig uitsprak tegen de Brexit, in 2016 werd vermoord door een extreemrechtse eenling, greep National Action de kans om het land verder te ontwrichten. Een nieuw slachtoffer komt in het vizier van Nationale Actie, het joodse parlementslid Rosie Cooper, om “de rassenoorlog te beginnen”.

De scheidslijn tussen neonazi- en extreemrechtse ideeën is dun en het gevaar van escalatie is altijd dichtbij. Dat is de boodschap van de Britse dramaserie De inloop. De serie is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en vertelt het verhaal van Robbie Mullen die kameraadschap vindt bij National Action. Hij is de perfecte rekruut: jong en eenzaam, en daarom gemakkelijk te beïnvloeden.

Door Robbie’s ogen zien we de angstaanjagende gevolgen waartoe haatdragende woorden kunnen leiden. Robbie is ontevreden over het leven. Een collega geeft hem een ​​verklaring: de grote toestroom van asielzoekers. Uit interesse bezoekt Robbie een demonstratie van Nationale Actie, waarna hij direct wordt opgenomen in de groep, hij is immers nog niet bekend bij pers en politie. Zijn nieuwe vrienden dompelen hem vervolgens nog meer onder in neonazistische ideeën, waardoor ontsnappen onmogelijk wordt.

Overtuigend gepresenteerd

Andrew Ellis speelt de rol van deze eenzame Robbie voortreffelijk. Na de dood van zijn vader blijft hij achteruitgaan. Hij isoleert zich van zijn zus en is steeds vaker mentaal afwezig in zijn werk als magazijnmedewerker. Dankzij zijn nieuwe kameraden bij National Action komt hij echter weer tot leven. Eindelijk hoort hij ergens thuis. Maar wanneer de zaken dreigen te evolueren van eenvoudige ongeregeldheden tot ernstige gewelddaden en zelfs moord, wordt het hem te heet onder de voeten.

Robbie neemt contact op met Matthew Collins, een journalist die ook lid was van een neonazigroep totdat hij jaren geleden een radicale verandering doorvoerde en de groep verliet. Robbie vindt een bondgenoot in Matthew. Iemand die zijn vriend wil zijn als hij zijn ‘vrienden’ van de Nationale Actie verraadt. Ondanks hun overeenkomsten is Matthew tegelijkertijd Robbie’s tegenpool. Matthew verbeterde zijn leven en is nu activist bij de actiegroep Hope not Hate, terwijl Robbie zijn extreemrechtse standpunten resoluut ondersteunt: “Het feit dat ik de moorden wilde stoppen, betekent niet dat ik het eens ben met wat er met dit land gebeurt !”

Het karakter van Matthew wordt overtuigend gespeeld door Stephen Graham. Door terug te kijken naar Matthews tijd bij het extreemrechtse Front National en de wreedheden die hij daar heeft meegemaakt – hij maakte bijvoorbeeld deel uit van een aanval op een bibliotheek waarbij veel oudere, buitenlandse vrouwen slachtoffer werden – begrijp je enerzijds , zijn woede en zijn morele motivatie om dit te doen. zulke groepen bloot te leggen. Maar tegelijkertijd is het onbegrijpelijk dat hij zijn vrouw Alison en hun drie zoons aan hun lot overlaat. Waarom laat hij die neonazi’s zijn leven zo beïnvloeden? Hoewel zelfs zijn kinderen worden bedreigd, toont Matthew weinig begrip als Alison gefrustreerd raakt als ze vanwege de dreiging voor de zoveelste keer met de kinderen moet onderduiken.

Vreselijk, goede serie

Het is jammer dat de serie maar vijf afleveringen telt. Sommige verhaallijnen zouden sterker zijn als er wat meer tijd was genomen. Neem dat van Matthews vrouw Alison. Hoewel ze een belangrijke rol speelt in het verhaal, weten we vrijwel niets over haar.

De verhaallijnen van de hoofdpersonen zijn echter ijzersterk. En samen met het relevante thema – extreemrechts verovert immers in steeds meer Europese landen een plek in het parlement – ​​maakt dit De inloop tot een hele goede serie waarin het gevaar van extreemrechts in tijden van polarisatie en onvrede griezelig duidelijk wordt gemaakt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *