Terugkerende woonbootbewoners hebben nog geen leidingwater

[ad_1]

Volgens de woordvoerster is geen van de mensen die vrijdag naar hun woonboot konden terugkeren daar permanent gebleven. Ze verblijven nog steeds in opvangcentra in hotels of bij familie. “Maar als mensen daar willen blijven, kunnen we ze flessen water geven”, zei ze.

Langs de Stuwweg in Maastricht liggen ruim dertig woonboten. De bewoners werden afgelopen woensdag geëvacueerd toen een dam langs de Weirweg uit het water brak. Eén van de woonboten raakte op drift en stortte neer op een brug, die inmiddels ernstig beschadigd is. Rijkswaterstaat liet daarop een nooddam bouwen om de stroming uit het water te halen. De bewoners van de boten ten zuiden van die nooddam mochten vrijdag weer naar huis.

Gebroken dam

Ten noorden van de nooddam liggen nog eens twintig woonboten, maar die liggen op het droge omdat het water uit de beschadigde dam op enige afstand is weggelopen. Rijkswaterstaat laat daar eerst een tweede nooddam bouwen. Zodra deze klaar is, wordt de eerder aangelegde nooddam doorgebroken, zodat het waterpeil weer normaal wordt en de woonboten gaan drijven.

De kapotte dam werd afgelopen woensdag gedeeltelijk doorbroken door het hoge, snelstromende water uit de Maas. Defensiehelikopters hebben het gat afgelopen weekend grotendeels gedicht met zware stenen, maar de dam lekt nog steeds. Hierdoor zonken de woonboten naar de bodem van het uitdrogende gedeelte.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *