Extra veel vallende sterren door Orioniden: zo zie je deze opvallende meteorenzwerm het beste



Dit weekend is een feest voor liefhebbers van sterren en het heelal. In de nacht van zaterdag op zondag zijn er veel vallende sterren te zien. Dit is te danken aan de zogenaamde Orioniden. Wat is deze meteorenregen precies en hoe en waar kun je de vallende sterren het beste zien?

Orioniden zijn een van de grootste en snelste meteorenregens van het jaar, die jaarlijks plaatsvinden tussen 2 oktober en 7 november. Deze zwerm is zo snel dat je hem kunt missen als je gewoon met je ogen knippert. De meteoren, die overal aan de hemel te zien zijn, hebben een snelheid van 66 kilometer per seconde. Dit betekent dat Orioniden niet de snelste meteoren zijn – die titel gaat naar de Leoniden met een snelheid van 72 kilometer per seconde – maar wel bovenaan de lijst staan.

De piek van de zwerm ligt meestal op 22 oktober, wat dit jaar op een zondag valt. Per uur zijn er op die dag maar liefst 22 tot 33 vallende sterren te zien. Dat is meer op één dag dan wat de andere meteorenregens in oktober en november produceren. De reden dat ze zo zichtbaar zijn, is omdat ze, in tegenstelling tot andere vallende sterren, een lichtspoor achterlaten dat enkele seconden tot een minuut kan duren. Door het aantal vallende sterren creëren de trails een spectaculair beeld aan de hemel.

Halley

Orioniden worden veroorzaakt door komeet Halley, die ijs en stofresten achterlaat. Halley, vernoemd naar de Britse astronoom Edmond Halley (1656-1742), staat bekend als de enige komeet die twee keer in een mensenleven met het blote oog te zien is. Het is een zogenaamde kortperiodieke komeet die in ongeveer 76 jaar een baan om de aarde voltooit. De volgende keer dat de komeet zichtbaar zal zijn zal pas in 2061 zijn. Naast de orioniden is Halley ook verantwoordelijk voor de meteorenzwerm Eta Aquariids. Dit piekt op 6 mei.

Wat is de beste manier om de vallende sterren te zien?

Om de sterrenregen duidelijk te kunnen zien, zijn een paar dingen nodig. Wat te denken van een donkere en heldere hemel, waarvan nog niet zeker is of die laatste er ook zal zijn. De verwachting is volgens Weeronline dat de meteorenregen in Nederland zondag om 17.00 uur zijn hoogtepunt bereikt, als het nog licht is. Bovendien wordt er bewolking voorspeld, waardoor het aantal zichtbare sterren feitelijk 11 per uur bedraagt. Een heldere hemel zou kansen moeten bieden om tussen de 22 en 33 sterren te zien.

Dan is er ook nog de plek waar je de sterren het beste kunt zien. Op plekken met veel luchtvervuiling, zoals stedelijke gebieden, zal het aanzienlijk lastiger zijn om vallende sterren te zien. Het moet echt donker zijn. Dan kun je het beste naar een afgelegen plek gaan met weinig luchtvervuiling, bijvoorbeeld het platteland. Als je het geluk hebt om op zo’n plek te zijn, kun je zelfs tot vier keer zoveel vallende sterren zien als de eerder genoemde 22 tot 33.

Zoals gezegd ligt de sterrenpiek in de nacht van zaterdag op zondag, maar omdat de bui ruim een ​​maand aanhoudt, zijn er ook op eerdere en latere data lichtsporen te zien. Om ervoor te zorgen dat je de vallende sterren niet mist, kun je apps op je telefoon gebruiken die bijhouden wanneer meteoren aan de hemel verschijnen. Zo zijn er apps met een complete kalender met alle data waarop vallende sterren te zien zijn. De ideale manier om nooit meer een vallende ster te missen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *