Als Bidens spoedbezoek aan Israël niets oplevert komt een regionale oorlog dichtbij


Woensdag wacht een spannende dag in het Midden-Oosten. De Amerikaanse president Joe Biden zal dan in Israël aankomen voor overleg met de Israëlische politieke en militaire leiders. Hij haast zich naar het land om zowel de Amerikaanse solidariteit met Israël te benadrukken als een regionale oorlog te voorkomen. Het komt steeds dichterbij.

De humanitaire situatie in de Gazastrook verslechtert met de dag, de beschietingen van Hamas op Israël gaan door en de gevechten tussen Hezbollah in Libanon en Israël bereikten dinsdag niveaus die niet meer zijn gezien sinds 2006. Ondertussen dreigt Iran opnieuw met militaire actie tegen Israël en waarschuwen de Arabische buurlanden van Israël voor een catastrofe. De regio kan elk moment in brand vliegen.

Biden wil woensdag met de Israëlische regering praten over haar oorlogsstrategie, terwijl ze probeert humanitaire hulp voor de bevolking van Gaza veilig te stellen. Zijn komst stelt ook een mogelijke Israëlische invasie van Gaza uit. Het Israëlische leger maakte dinsdag plotseling bekend dat het afwachten is of dit gaat gebeuren. “Iedereen heeft het over een grondoffensief, maar het zou ook iets anders kunnen zijn”, zegt Israëlische legerwoordvoerder Richard Hecht.

Burgerdoden als voorwendsel om Israël aan te vallen

De Amerikanen hopen dat een Israëlische militaire operatie in Gaza in ieder geval beperkt zal blijven en zal verlopen zonder al te veel Palestijnse burgerdoden. Als dat aantal snel toeneemt, zullen Iran en Hezbollah dit als voorwendsel gebruiken om Israël aan te vallen.

Biden zoekt een deel van de oplossing in de buurlanden van Israël: Egypte en Jordanië. Hij wil dat ze zoveel mogelijk Palestijnse vluchtelingen opvangen. Israël kan dan doorgaan met de strijd tegen Hamas, terwijl de bevolking van Gaza veilig onderdak heeft en humanitaire hulp ontvangt. Op deze manier kan een regionale oorlog worden voorkomen, hopen de Amerikanen.

Direct na zijn bezoek aan Israël zal Biden naar Jordanië afreizen voor topgesprekken met de Jordaanse koning Abdullah, de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Egypte en Jordanië hebben al aangegeven niets te zien in het Amerikaanse plan. Ook financiële verplichtingen, zoals de kwijtschelding van schulden, lijken deze keer geen enkele kans van slagen te hebben om de gedachten van Caïro en Amman op andere gedachten te brengen.

Weg uit de spiraal

De Jordaanse en Egyptische leiders stellen de opvang van Palestijnen uit Gaza gelijk aan een gedwongen bevolkingsoverdracht. In een verklaring van dinsdag, mede ondertekend namens Egypte, noemde koning Abdullah de opvang van Palestijnse vluchtelingen een ‘rode lijn’. “Geen vluchtelingen in Jordanië, geen vluchtelingen in Egypte”, zei Abdullah. Niettemin hopen de Amerikanen met de komst van Biden voldoende indruk te maken bij een van de regionale bondgenoten voor een mogelijke uitweg uit de spiraal.

Ondertussen laten de Amerikanen ook steeds vaker hun tanden zien aan de vijanden van Israël. Een dag voorafgaand aan het bezoek van Biden maakte het Pentagon bekend dat het tweeduizend troepen naar Israël had gestuurd. Zij zijn in staat van paraatheid gebracht om het land te helpen in geval van een conflict. Hierdoor zal het Pentagon “snel kunnen reageren op de veranderende veiligheidssituatie in het Midden-Oosten”, zei de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, dinsdag.

Op een persconferentie wordt een foto getoond van Mia Shem, ontvoerd door Hamas.  Maandagavond werd een videoboodschap van haar de wereld in gestuurd.  Afbeelding Getty-afbeeldingen

Op een persconferentie wordt een foto getoond van Mia Shem, ontvoerd door Hamas. Maandagavond werd een videoboodschap van haar de wereld in gestuurd.Afbeelding Getty-afbeeldingen

Dinsdag escaleerden de gevechten tussen Hezbollah en Israël volledig. Aan de Libanees-Israëlische grens voerde Hezbollah aanvallen uit op Israëlische doelen en bombardeerde Israël doelen in Libanon, waarbij ten minste vier Hezbollah-strijders omkwamen. Aan Israëlische zijde kwamen minstens twee mensen om het leven. Als de trend van de afgelopen dagen zich voortzet, zal een regionale oorlog vrijwel onvermijdelijk zijn.

De Israëlische veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi zei dinsdag dat hij verwacht dat de Amerikanen zich in een conflict met Hezbollah zullen mengen als de gevechten tot oorlog leiden. “Hij (Biden, red.) maakt onze vijanden duidelijk dat als ze zelfs maar overwegen deel te nemen aan de aanval op de burgers van Israël, er Amerikaanse betrokkenheid zal zijn.”

Lees ook:

Hoe ver kan Israël van het Westen gaan in zijn wraak op Gaza?

Het Westen staat verenigd achter Israël in de strijd tegen Hamas na de bloedige terreurgolf van afgelopen weekend. Maar of die steun werkelijk zo onvoorwaardelijk is, zal pas duidelijk worden als het aantal burgerdoden in Gaza nog sneller toeneemt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *