Yesilgöz en Omtzigt botsen over ex-IS’er die voor Vluchtelingenwerk werkte

[ad_1]

Demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) wil dat Vluchtelingenraad onderzoekt of er ‘gevaren’ zijn ontstaan, nu bekend is dat een vrouw die vier jaar geleden is veroordeeld voor lidmaatschap van Islamitische Staat (IS) zich vrijwillig voor een jaar heeft aangemeld want de organisatie heeft gewerkt. Dinsdag meldde de NOS dat de vrouw, die juridisch medewerker was, onder meer toegang had tot persoonlijke dossiers van vluchtelingen. Om bij Vluchtelingenwerk te kunnen werken had ze een Verklaring Omtrent het Gedrag (vog) nodig – en die heeft ze gekregen.

De kwestie werd dinsdag besproken tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer na vragen van Pieter Omtzigt (NSC). Hij wilde van Yesilgöz weten hoe het mogelijk was dat de vrouw een vog had gekregen.

Yesilgöz had “dezelfde vragen als de heer Omtzigt”, zei ze in de Tweede Kamer. “Ik wil de verantwoordelijkheid niet afschuiven, maar dat is aan minister Weerwind. Daar gaat het om.”

Omtzigt wist dat zij niet de minister is die verantwoordelijk is voor de VOG’s, zei Yesilgöz drie keer. Het was hem vooraf gemeld, maar hij wilde toch dat ze naar de Kamer kwam. Hij vond: “De minister van Justitie is verantwoordelijk voor de veiligheid van Nederland en voor de bestrijding van terrorisme.”

En zo kwam het dat de minister die er zich geen zorgen over maakt vooral kon zeggen dat er een brief zou komen van de minister die er wel zorgen over maakte: Franc Weerwind (Rechtsbescherming, D66). Omtzigt vond die belofte niet genoeg, hij wilde weten hoeveel veroordeelde terroristen een verklaring van goed gedrag en een brief van de overheid hebben. Yesilgöz: “Het komt eraan.” Omtzigt: “Ja, maar dat wil ik deze week ook weten.” Yesilgöz: “Dat geef ik door.”

De kijker thuis leerde weinig over de inhoud.

Wel gaf het vragenuur inzicht in hoe de twee zich tot elkaar verhouden in een debat, ruim een ​​maand voor de Tweede Kamerverkiezingen waarin beiden partijleider zijn. VVD-ministers proberen al langer in de Tweede Kamer te wijzen op wat zij beschouwen als trucjes van Omtzigt. In de politieke bespiegelingen na Prinsjesdag had demissionair premier Mark Rutte dit gedaan. ‘Ah ja,’ had hij gezegd nadat Omtzigt om antwoorden had gevraagd op vragen die hij eerder had gesteld, ‘Mr. Omtzigt heeft de traditie om alle vragen te stellen die hij heeft gesteld en waarvan hij weet dat de antwoorden tijdens tussentijdse debatten weer zullen komen.”

Opiniepeilingen

Dat de VVD dit zo nadrukkelijk is gaan doen, heeft te maken met de peilingen: de liberalen en de NSC zijn vrijwel hetzelfde. De partij van Pieter Omtzigt vormt een electorale bedreiging voor de VVD – en omgekeerd.

Omtzigt bleef dinsdag de inhoudelijke confrontatie zoeken met Yesilgöz, maar zij weigerde daarin mee te gaan. Het NSC-lid probeerde, dacht ze, ‘een tegenstrijdigheid te creëren die niet bestaat’. Dat zei ze steeds als hij het had over een kandidaat-Kamerlid van de NSC. Volgens Omtzigt wordt de man, Jezidi, bedreigd en zou hij “weggestuurd” zijn van het politiebureau nadat hij probeerde aangifte te doen. Omtzigt zegt dit te hebben gemeld “aan de NCTV, de AIVD en de voorzitter van de Tweede Kamer.” Emotioneel: “Hiermee kan ik nergens heen.”

De minister benadrukte dat zij vaak met Omtzigt heeft samengewerkt. “Ik ben hier niet tegen hem. Wij staan ​​hier zij aan zij.”

Pieter Omtzigt, zei Yesilgöz dinsdag in de Tweede Kamer, heeft haar nummer. Hij mocht haar bellen.

Yesilgöz en Omtzigt ontmoeten elkaar volgende zondag opnieuw. Vervolgens nemen zij beiden als partijleiders deel aan het eerste verkiezingsdebat Collegerondleiding. Ook Caroline van der Plas (BBB) ​​en Frans Timmermans (GroenLinks-Pvda) doen mee.

Lees ook
De kandidaten van Omtzigt willen een andere regering, maar wat bindt hen nog meer?

Een aantal kandidaten uit het Nieuw Sociaal Contract afgelopen dinsdag bij de presentatie van de kandidatenlijst in Nieuwspoort.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *