De touwtjes worden aangetrokken bij FC Groningen. Dit is de nieuwe norm voor spelers (en het blijft niet zonder consequenties)



Van titelkandidaat nummer één tot grijze middenmotor. De start van het seizoen in de eerste divisie is niet wat FC Groningen had verwacht. Trainer Dick Lukkien en directeur Wouter Gudde geven inzicht in wat er speelt en vertellen over de nieuwe standaard, die niet zonder gevolgen blijft.

Of de club nu in de Eredivisie of de Eerste Divisie speelt, de verwachtingen bij FC Groningen zijn altijd hooggespannen. Het is een traditie waar veel trainers in het verleden de grootste moeite mee hadden, want was die altijd realistisch?

Over het antwoord op die vraag kon dit seizoen geen misverstand bestaan, dachten velen. Na een van de magerste jaren uit de clubgeschiedenis snakken de trouwe supporters naar succes. Het was onvermijdelijk dat deze wens dit voetbaljaar met een eredivisiebudget in de eerste divisie in vervulling zou gaan. De titel lag al in het verschiet.

Onbevredigend over het najaarsrapport

Na negen wedstrijden in de eerste divisie is daar echter nog geen garantie over. FC Groningen is tot nu toe hard blootgesteld aan de grillen van clubs op het tweede hoogste niveau. Tegenstanders als Jong FC Utrecht, ADO Den Haag en FC Den Bosch leken met succesvolle tactiek de grootmacht uit het Noorden te kunnen aanpakken. Het resultaat was een onvoldoende cijfer in het najaarsrapport met een lelijke elfde plaats als tussenklassement.

“Het is tijd om het echte verhaal te schetsen”, begint Lukkien. “No nonsens, want ik vind ook dat we veel meer punten hadden moeten hebben. Maar het is duidelijk dat je de speelstijl van FC Groningen die wij voor ogen hebben niet zomaar in tien weken kan doorvoeren. Sommige dingen kosten meer tijd. Het product is er nog niet goed genoeg, hoewel ik zie dat het proces aan de gang is.”

Spaanse mentaliteit?

Voor het voetbal van FC Groningen moet de gaskraan iedere dag voor iedere speler volledig open staan, dat is de strenge eis. Niet alleen tijdens de wedstrijd, ook tijdens de training. Dat is nog steeds een probleem, ziet Lukkien. De Veendammer-coach noemt het de Spaanse mentaliteit.

“Trainen is leuk, maar het gaat om de competitie, dacht ik. Wij hebben er ook een aantal binnen. Ik kijk er een beetje anders naar. We moeten de speelwijze van FC Groningen omzetten van reactief voetbal, zoals dat de afgelopen jaren wordt gespeeld, naar proactief voetbal, waarbij we het spel zelf maken. De training is bedoeld om dat te ontwikkelen, om beter te worden, om jezelf te ontwikkelen. Dat bereik je alleen als je elke dag alles geeft.”

Ron Jans

Met die kennis in het achterhoofd geldt er een nieuwe standaard bij de club. Wie niet altijd het maximale kan geven, hoeft niet meer te rekenen op een basisplek en kan zelfs op zoek gaan naar een andere club, hoe goed voetballer je ook bent.

“Wij gaan hier duidelijkere en hardere keuzes over maken”, kondigt Wouter Gudde aan. “De trainer in zijn opstelling en wij als club met de vraag: pas jij hier nog bij?” De algemeen directeur gaf eerder aan dat hij nog een of twee transferwindows nodig heeft om tot een selectie te komen waar het DNA van FC Groningen daadwerkelijk gemeengoed is.

“Door deze lat hoog te leggen zijn we nu goed op weg in het proces, ook al is dat een rotwoord. Dat wil geen enkele supporter horen. Hij wil alleen maar goed voetbal en overwinningen zien. Maar vergeet niet dat iedereen is al sinds het Ron Jans-tijdperk ontevreden over het voetbal. Met Dick Lukkien hebben we een trainer die weet wat hier nodig is, maar hij is niet Harry Potter die in tien weken tijd een complete cultuuromslag teweeg kan brengen. We hebben een belangrijke stap gezet door deze grens te stellen.”

Meedoen of afhaken

Het tweetal wil de namen van spelers die (nog) niet aan de nieuwe norm voldoen niet noemen, maar schetst wel een duidelijk beeld van wat de nieuwe norm inhoudt. “We hebben aanvallers die per wedstrijd 1.500 sprintmeters afleggen”, zegt Lukkien. “Dat is wat je zoekt, dat geeft energie. Als je dan ook nog eens een duel aangaat, ballen steelt en af ​​en toe een glijbaantje gooit, dan vinden mensen dat geweldig. Dat is wat bij FC Groningen hoort. 1400 sprintmeters kun je ook halen als je laat dat hand in hand gaan met efficiëntie, want die ontbreekt nog. Het is een kwestie van doen. Ik geloof dat we het in ons hebben, al geldt dat misschien niet voor iedereen. Het is de nieuwe standaard en daar gaan we op letten .”

Voor de spelers van FC Groningen wordt het de komende tijd dus een kwestie van aan- of afhaken. “Honger is het toverwoord”, zegt Lukkien. “Als je het maximale uit jezelf wilt halen, moet je honger hebben. Dat is lastig te meten. Ik kan niet zeggen dat iemand er een hoed tegen gooit, maar dit gaat dieper. Je moet alles willen geven voor de club.”

Veertig, vijftig DM’s na een wedstrijd

Volgens Gudde zou het ook helpen als sommige jongens zich bevrijd voelen van de druk die er altijd is bij FC Groningen. Spelers hebben er last van als ze voortdurend negatief worden benaderd.

“We proberen dit zoveel mogelijk binnen de club te bespreken en daar hebben we ook begeleiding voor beschikbaar”, zegt Gudde. “Sommige jongens blijken na een wedstrijd wel veertig tot vijftig persoonlijke berichten op hun sociale media te krijgen, waarin met lelijke dingen naar hen wordt gegooid. Dat doet natuurlijk wel wat met jongeren. Dat is ook geen slecht verhaal, helaas is het de wereld waarin we leven.” Als je negentien of twintig bent en die last altijd met je mee moet dragen, voel je dat. De Euroborg zou eigenlijk de twaalfde, dertiende en veertiende man moeten zijn. Dat kan hier ook, maar nog niet iedereen heeft dat. ”

‘Iets te doen hebben kan ook iets moois worden’

Los daarvan vindt Lukkien dat zijn ploeg, ook met de huidige kwaliteiten, hoger op de ranglijst had moeten staan. “Niet dat ik verwachtte dat we op dit moment 27 op 9 zouden hebben. Maar naar Euroborg rijden en verwachten dat we tegen elke tegenstander vier of vijf scoren is ook te kortzichtig.”

Geen van beiden heeft er spijt van dat er aan het begin van het seizoen veel ophef is gemaakt. Tijdens de presentatie van Dick Lukkien werd nogmaals benadrukt dat het doel is om over een jaar terug te keren naar de Premier League. “Als wij het niet hadden geroepen, hadden anderen die druk op ons uitgeoefend”, denkt Gudde. “We lopen er niet voor weg, maar we hadden hier meer te doen dan alleen maar wedstrijden winnen. We moesten het klimaat veranderen, de nieuwe standaard zetten, de juiste keuzes maken, niet alleen op het veld, maar ook op technisch vlak. hart. Je kunt ons ervan beschuldigen dat we vijf of zes punten meer hadden moeten hebben, maar we gaan de doelstelling niet omverwerpen omdat we de laatste twee verloren hebben. We blijven hard werken en hebben er vertrouwen in. Uiteindelijk kan het ook zo worden iets heel moois.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *