GGD waarschuwt voor gevaar kwik: giftig en moeilijk op te ruimen

[ad_1]

Nog een thermometer met kwik in huis? Breng hem naar het kringloopcentrum, is de boodschap van een nieuwe campagne van de GGD.

Kwik is giftig en zeer moeilijk op de juiste manier op te ruimen. Zolang het in de thermometer zit, vormt het geen gevaar voor de gezondheid. Maar als het breekt of uit elkaar valt, is dat het geval. Het kan ook veel geld kosten.

Informatiecampagne

De GGD vraagt ​​nu met een informatiecampagne aandacht voor kwik. “Vooral in een barometer zit veel kwik en dat is ontzettend lastig te verwijderen. Als er kwikdruppeltjes achterblijven, bijvoorbeeld achter een plint of in een spleet in de vloer, verdampen deze langzaam tot kwikdamp. De bewoners inhaleren dit en lopen daardoor risico op kwikvergiftiging. Vooral zwangere vrouwen en kinderen zijn gevoelig voor kwik en kunnen ernstige klachten krijgen”, legt adviseur gezonde leefomgeving Simone Schoevaars uit.

Zilverkleurige ballen

Kwik zit in (koorts)thermometers, barometers, bloeddrukmeters en TL-buizen. De stof splitst gemakkelijk in hele kleine zilveren bolletjes die overal achter en onder rollen. Ook plakt het gemakkelijk aan bijvoorbeeld schoenen of sokken. Omdat kwik zo lastig op te ruimen is, is meestal een professioneel schoonmaakbedrijf nodig. De kosten, die hoog kunnen oplopen, worden niet altijd vergoed door de verzekering, waarschuwt de GGD.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *