KVK: meer stoppers en kleine toename starters in 2023

[ad_1]

Het aantal bedrijven dat sloot bedroeg bijna 147.500. Dat was 8 procent meer dan in 2022. In 2023 waren er ruim 276.000 start-ups, of slechts 2 procent meer dan het jaar ervoor.

Volgens Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management, blijft het aantal bedrijven toenemen, maar vlakt de groei duidelijk af. ‘Vooral opvallend is de stijging van het aantal opgevers. Al met al zijn dit duidelijke signalen van een afkoelende economie”, aldus Knoben.

Absolute getallen

In absolute cijfers is het aantal bedrijven ingeschreven in het Handelsregister wel toegenomen. Op 1 januari 2024 waren dat er ruim 2,5 miljoen, vergeleken met een kleine 2,4 miljoen een jaar eerder. Dat is een stijging van 5 procent.

Het aantal faillissementen steeg met 64 procent naar ruim 3.300 in 2023. De stijging was het sterkst in de sectoren detailhandel, cultuur, sport en recreatie en horeca. In de detailhandel waren er daarentegen ook veel starters.

Volgens Knoben zal het aantal faillissementen daardoor terugkeren naar het niveau van vóór de coronaperiode. Volgens de hoogleraar zorgt de noodzaak om coronasteun en uitgestelde belastingen terug te betalen er, zoals verwacht, voor dat steeds meer bedrijven failliet gaan.

gezondheidszorg

De zorgsector valt op met de grootste daling van het aantal starters en de sterkste stijging van het aantal stoppers. Knoben wijst op de afspraken die het kabinet en brancheorganisaties hebben gemaakt om de inhuur van zzp’ers in de zorg aan banden te leggen. Naast een bovengemiddeld aantal faillissementen kende de horeca ook een forse stijging van het aantal opgevers.

Daarnaast was er sprake van een uittocht in de bouwsector. In de bouw waren er geen nieuwe starters en steeg het aantal afhakers met 19 procent. “De vraag naar nieuwe woningen is enorm, maar door vergunningsproblemen en kostenstijgingen is de bouw nog steeds beperkt”, legt Knoben uit.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *