Honderden doden bij bominslag ziekenhuis in Gazastrook

[ad_1]

Met wat wordt gezien als een gerichte aanval op een ziekenhuis in Gaza-stad lijkt Israël een nieuwe grens te hebben overschreden in een strijd waarin al weinig aandacht werd besteed aan het internationaal recht. Volgens de eerste berichten zijn dinsdagavond honderden doden gevallen toen een binnenplaats van het Ahli Arab-ziekenhuis werd getroffen door een vermoedelijke Israëlische bom. De internationale reactie op de aanval was woedend.

Het is niet bevestigd of Israël het ziekenhuis opzettelijk heeft aangevallen. Daniel Hagari, woordvoerder van het Israëlische leger, zei dinsdagavond in een eerste reactie nog geen details te hebben over de aanval: “Ik weet niet of het een Israëlische luchtaanval was.” Israël zelf beschuldigde de militante groepering van de Islamitische Jihad dinsdagavond laat van de aanval op het ziekenhuis.

Het ziekenhuis, dat wordt gerund door een christelijke organisatie, was sinds het uitbreken van de gevechten tussen Hamas en Israël tien dagen geleden een toevluchtsoord geworden voor honderden of zelfs duizenden gewonden en andere vluchtelingen. Ze zouden zich veilig hebben gevoeld, omdat het aanvallen van een ziekenhuis volgens het internationaal humanitair recht verboden is. Er zouden veel kinderen onder de doden zijn.

Grove overtreding

Net zoals Hamas deze oorlog begon met een grove schending van het internationaal recht door vele honderden Israëlische burgers te vermoorden, lijkt Israël ook niet van plan te zijn zich aan de internationaal geldende regels van engagement te houden. Eerder was er kritiek op Israëlische aanvallen op vluchtende Palestijnse burgers en op het bevel dat honderdduizenden Palestijnen hun huizen moesten verlaten.

Een geverifieerd dodental voor de aanval op het ziekenhuis kon dinsdagavond laat niet worden verstrekt. Het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid, dat onder leiding staat van Hamas, spreekt van minstens vijfhonderd doden. Noch het Ministerie van Volksgezondheid van Gaza, noch het ziekenhuis waren naar verluidt op de hoogte gebracht van de aanval.

Televisiezender Al Jazeera, die berichtte vanuit het ziekenhuis, noemde de situatie ter plaatse ruim een ​​uur na de aanval ‘werkelijk catastrofaal’. Mogelijk liggen nog honderden mensen onder het puin bedolven. De zender sprak met ooggetuige Hassan Khalaf, een arts van het Al-Wafa-ziekenhuis in Gaza-stad, dat ongeveer een kilometer verwijderd is van het getroffen ziekenhuis. Een uur na de aanval stond het ziekenhuis ‘nog steeds in brand’, zei hij. “Waar kunnen we nu heen?”

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft na de aanval een periode van drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Een van zijn assistenten vertelde Reuters dat hij een gepland gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden, die woensdag in Israël arriveert, heeft geannuleerd. Een woordvoerder van Abbas sprak van ‘genocide’ en een ‘humanitaire ramp’. “Wij roepen de internationale gemeenschap op om onmiddellijk in te grijpen en deze massamoord te stoppen. Stilzwijgen is niet langer gerechtvaardigd.” In Ramallah eisten honderden demonstranten het aftreden van Abbas.

Menselijke waarden

Ook internationaal zijn er geschokte reacties. De Canadese premier Justin Trudeau noemde de aanval ‘gruwelijk en onaanvaardbaar’. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie veroordeelde de aanval krachtig en riep op tot “de onmiddellijke bescherming van burgers en gezondheidszorg”. Iran noemde het een ‘woeste oorlogsmisdaad’, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zag de aanval als ‘het nieuwste voorbeeld’ van een gebrek aan ‘de meest fundamentele menselijke waarden’ in Israël.

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde het bloedbad ‘in de krachtigste bewoordingen’. En Ahmed Aboul Gheit, het hoofd van de in Caïro gevestigde Arabische Liga, riep dinsdag “het Westen op om onmiddellijk een einde te maken aan de tragedie.” Deze aanval is de vrucht van een ‘boze geest’, zei hij in een bericht op X, voorheen Twitter.

Eerder op dinsdag trof een Israëlische luchtaanval ook een school in een vluchtelingenkamp van UNRWA, het agentschap van de Verenigde Naties dat Palestijnse vluchtelingen helpt. Bij de aanval kwamen zes mensen om het leven. UNRWA-woordvoerder Tamara al-Rifai noemde de aanvallen op VN-scholen en -gebouwen ‘volkomen schokkend’.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *