Belastingdienst is het zat, kort geding tegen omstreden adviseur autonomen | Binnenland


De Belastingdienst is de duizenden brieven van autonome volkeren die weigeren te betalen zo zat, dat zij een kort geding heeft aangespannen tegen een van de drijvende krachten achter de beweging. Volgens de dienst verspreidt deze zelfbenoemde advocaat misleidende informatie, zoals het ontkennen van de grondwet.

Youri Plate (46) uit het Limburgse Schinveld maakte een sprongetje ‘van vreugde’ toen hij de dagvaarding van de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën in zijn brievenbus vond. “Dit is een cadeau!” roept hij in een video die hij afgelopen zomer op Facebook plaatste.

Omdat de dagvaarding Plate, een zelfbenoemde advocaat, de gelegenheid geeft om al zijn grieven tegen de regering (of ‘regering’, zoals hij het zelf noemt) in de rechtbank te uiten.

Plate is een van de meest opvallende figuren in de groeiende beweging van autonome of soevereine mensen. Het gaat om mensen die menen zich aan het Nederlanderschap te kunnen onttrekken en vervolgens niet meer aan allerlei verplichtingen hoeven te voldoen, zoals het betalen van belasting, boetes en soms ook huur.

Tienduizenden mensen

Het gaat om duizenden mensen in Nederland. De afgelopen jaren heeft de Belastingdienst ruim negenduizend brieven van zzp’ers ontvangen. Gerechtsdeurwaarders sloegen voor de zomer in deze krant de noodklok omdat ze steeds vaker te maken krijgen met zelfverklaarde autonoomen en soevereinen die rekeningen niet betalen en daardoor in de problemen komen, tot en met huisuitzettingen aan toe.


Hij moet stoppen met het verspreiden van desinformatie, omdat hij valse autonomie aanwakkert

Rechtbank

Een deel van de theorie is dat ieder mens twee verschillende mensen zijn. Er is de ‘soevereine mens van vlees en bloed’, en er is het bedrijfsvertrouwen dat door de overheid in de naam van ieder persoon wordt gevestigd op het moment van geboorte en waardoor de ‘mens van vlees en bloed’ is, zoals het werden, als slaaf gebruikt.

Inlichtingendienst AIVD schrijft: “Het is een ingewikkeld verhaal dat wetten ziet als contracten die alleen gelden als je er zelf mee akkoord gaat. Als je het er niet mee eens bent, is de wet niet op jou van toepassing.” De dienst maakt zich zorgen over radicalisering binnen de groep.

‘Anti-regeringsactivist’

Plate verwierf enige bekendheid als anti-regeringsactivist tijdens de coronapandemie. Hij organiseerde meerdere demonstraties tegen de coronaregels. De rechter legde hem in 2021 een taakstraf op wegens opruiing: in november 2020 riep Plate op Facebook op om ‘massaal te gaan winkelen zonder mondkapje’.

Deze doppen werden in december van dat jaar verplicht in de winkels. Ook vóór de pandemie lag Plate al op gespannen voet met de overheid, onder meer in een conflict met Jeugdzorg.

De pandemie had het land nog niet verlaten toen Plate de theorie van de autonomen aanvaardde. De Limburger richtte het Juridisch Bureau Plaat op: ‘samen als één front optreden tegen de staat van Nederland’. Feitelijk is het kantoor een vereniging waar mensen lid van kunnen worden (voor 25 euro per jaar).

Plate kan dan andere zelfstandigen helpen bij het schrijven van brieven aan organisaties als de Belastingdienst of deurwaarders: 25 euro voor het schrijven van een brief, 50 euro voor het in behandeling nemen van een dossier. Volgens hem telt de vereniging nu tweeduizend leden.

Veel volgers

Hij heeft veel volgers op sociale media, waaronder 7.200 abonnees op YouTube. Zijn praktijk komt neer op het schrijven aan talloze overheidsorganisaties dat zij ‘niet bevoegd’ zijn om te doen wat zij doen.


Zijn verhaal is ongericht, verwarrend en moeilijk te volgen, maar vooral juridische onzin

Rechtbank

Ook Plate roept ‘dat we geen grondwet hebben omdat onze koninklijke familie de zetel heeft opgegeven’. Ook vermeldt hij het jaar 1810: het jaar waarin het eerste koninkrijk Holland door Napoleon bij Frankrijk werd ingelijfd.

Dat Plate een juridische opleiding heeft gevolgd, ziet hij niet als een probleem. De rechtbank in Limburg vindt het wel een bezwaar, zo blijkt uit een uitspraak van 23 augustus. Plate wilde als advocaat optreden in een zaak voor een man die een betalingsachterstand had bij zijn zorgverzekeraar.

De Belastingdienst is de retoriek beu

De rechtbank oordeelt echter dat hij niet als vertegenwoordiger mag optreden: “Zijn verhaal is ongericht, verwarrend en moeilijk te volgen, maar vooral juridische onzin.” De rechters schrijven verder dat Plate vooral ‘schade lijkt te veroorzaken voor zijn cliënt’ en deze procedure vooral gebruikt ‘om zijn eigen ideeën te uiten’.

“De enige die hiervan profiteert is Plate zelf”, zegt Chris de Boer, lid van de VVD-steunfractie in de gemeenteraad van Sittard-Geleen. De Boer beheert ook een Facebookgroep over autonome ideeën. Hij zegt mensen te kennen die ‘schade hebben geleden’.

‘Ze krijgen over allerlei zaken beloftes, maar uiteindelijk verliezen ze meer dan dat ze winnen. Hij moet stoppen met het verspreiden van desinformatie, want hij voedt valse autonomie.’

De Belastingdienst is inmiddels alle retoriek beu. Zij stuurde Plate deze zomer een dagvaarding voor een kort geding. Hij moet stoppen met zijn advies, zijn brieven en zijn video’s. Op straffe van een boete van 5.000 euro per dag. Donderdag wordt het kort geding voorgelegd aan de rechtbank in Maastricht.

Plate roept zijn achterban al dagen op om voor de rechter te komen: ‘één team, één taak’. Ook meldt hij dat hij een plan heeft: “De rechter moet zijn bevoegdheidsverklaring laten zien, als dat niet mogelijk is, moet de toga uitgetrokken worden.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *