LIVE | Dit weten we tot nu toe over aanval die ziekenhuis in Gaza in een bloedbad veranderde | Buitenland

[ad_1]

07:37

De Amerikaanse strijdkrachten hebben een aanval met drones verijdeld in Irak. Die onbemande toestellen waren onderweg naar een luchtmachtbasis waar ook troepen uit de VS zijn gelegerd, zeggen twee ingewijden tegen persbureau Reuters.

De drones konden volgens de bronnen worden uitgeschakeld voordat ze hun doel bereikten. De spanning in het Midden-Oosten loopt momenteel op door de oorlog tussen Israël en Hamas. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de droneaanval op de basis.

De aanval in Irak vond plaats in de nasleep van een explosie in een ziekenhuis in de Gazastrook, die aan honderden mensen het leven heeft gekost. 

07:04

Dit weten we tot nu toe over de aanval op het ziekenhuis in Gaza

– Gisteravond veranderde het Al-Ahli Arabi Baptistenziekenhuis in Gaza-stad in een bloedbad na een aanval. Door tien dagen oorlog lag het ziekenhuis al vol met gewonden. Het ziekenhuis werd ook als toevluchtsoord gebruikt, omdat men in de veronderstelling was dat het daar veilig zou zijn,. 

– Er zijn honderden doden gevallen. Volgens lokale autoriteiten zijn er 200 mensen om het leven gekomen. Vermoedelijk loopt het dodenaantal vandaag verder op.  

– Na de aanslag gingen in Nederland, maar ook elders in de wereld, mensen de straat op. Op verschillende plaatsten in het Midden-Oosten zijn mensen de straat opgegaan in reactie op de aanval. Ook in Nederland, in onder meer Rotterdam en Den Haag, demonstreerden honderden mensen. 

– Wie achter de aanval zit, is onduidelijk. In eerste instantie werden de vingers richting Israël gewezen. Israël ontkent en zegt over inlichtingen te beschikken die wijzen op een mislukte lancering van een raket van de paramilitaire beweging Palestijnse Islamitische Jihad. Ook zij ontkennen.

Wounded Palestinians Ahli Arab hospital at the al-Shifa hospital, following Israeli airstrikes, in Gaza City, central Gaza Strip, Tuesday, Oct. 17, 2023. (AP Photo/Abed Khaled)
Wounded Palestinians Ahli Arab hospital at the al-Shifa hospital, following Israeli airstrikes, in Gaza City, central Gaza Strip, Tuesday, Oct. 17, 2023. (AP Photo/Abed Khaled) © AP

06:37

Het Israëlische leger heeft de inwoners van Gaza-stad woensdag opnieuw opgeroepen om naar het zuiden te vertrekken. Er zou een ‘humanitaire zone’ opgezet worden, met eerste hulp, in Al-Mawasi, 28 kilometer langs de kust van de Palestijnse enclave. 

,,De IDF roept inwoners van #GazaCity op om naar het zuiden te evacueren voor hun bescherming”, aldus een bericht op sociale media van het leger.

04:57

De VS geeft Amerikaanse staatsburgers het advies om op dit moment niet naar Libanon te reizen. Als reden wordt ‘de onvoorspelbare veiligheidssituatie’ aangevoerd, die is ontstaan als gevolg van gevechten tussen Israëlische troepen en strijders van Hezbollah. De Amerikaanse ambassade in Beiroet heeft ‘beperkte mogelijkheden’ om staatsburgers bij te staan als zij in de problemen komen, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Familieleden van Amerikaanse ambtenaren werkzaam op de ambassade kregen dinsdag te horen dat zij als gevolg van de huidige situatie tijdelijk Libanon mogen verlaten.

De spanning in het noorden van Israël neemt al enkele dagen toe. De Israëlische luchtmacht bombardeerde dit weekeinde militaire infrastructuur van Hezbollah in Libanon, in een reactie op raketbeschietingen richting Israël.

03:56

Op verschillende plaatsten in het Midden-Oosten zijn mensen de straat opgegaan in reactie op de aanval op een ziekenhuis in Gaza, waarbij volgens de lokale autoriteiten honderden doden zijn gevallen. Onder meer in het Turkse Istanbul, het Libanese Beiroet en Jordaanse Amman was het onrustig. In Istanbul gebruikte de politie traangas om betogers buiten het Israëlische consulaat uiteen te drijven.

De woede richt zich niet alleen op Israël, maar ook op de Verenigde Staten. In de Libanese hoofdstad Beiroet bestormden woedende betogers de Amerikaanse ambassade en probeerden over het hek te klimmen. De politie maakte daar met behulp van het leger een einde aan, meldt Al Jazeera. Later werd met vuurwerk en stenen naar de ambassade gegooid. Ook de Franse ambassade in Beiroet werd met vuurwerk bekogeld.

In het Jordaanse Amman en de Iraanse hoofdstad Teheran gingen duizenden mensen de straat op. Enkele honderden demonstranten in Teheran hadden het voorzien op de Franse en Britse ambassades. Er werd onder meer met eieren gegooid. De VS hebben sinds 1979 geen ambassade meer in het land.

02:42

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres reageert via X, voorheen Twitter, ontzet op de verwoestende raketaanval op een ziekenhuis in de Gazastrook.

,,Ik ben geschokt door de moord op honderden Palestijnse burgers vandaag bij een aanval op een ziekenhuis in Gaza”, aldus Guterres. ,,Mijn hart gaat uit naar de families van de slachtoffers.” De secretaris-generaal voegt eraan toe dat ziekenhuizen en medisch personeel beschermd zijn onder internationaal humanitair recht.

Tegen afgevaardigden op een forum over de Nieuwe Zijderoute in Beijing zei Guterres dat aanvallen door de Palestijnse militante groepering Hamas de ‘collectieve bestraffing‘ van het Palestijnse volk niet rechtvaardigen. 

Voordat hij naar de Chinese hoofdstad vloog om het forum bij te wonen, zei Guterres dat hij een beroep heeft gedaan op Hamas voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van gijzelaars, en op Israël om onmiddellijke onbeperkte toegang tot humanitaire hulp voor Gaza toe te staan.


02:03

De Islamitische Jihad heeft woensdag beschuldigingen van Israël naar aanleiding van de raketaanval op een ziekenhuis in Gaza-Stad als ‘leugens’ bestempeld. Volgens het Israëlische leger trof een ‘gefaalde raketaanval’ van de Palestijnse beweging het ziekenhuis. Die beschuldigingen zijn ‘vals en ongegrond’, aldus de Islamitische Jihad in een persbericht.

De beweging wijst juist naar Israël als schuldige en zegt dat het land probeert ‘verantwoordelijkheid te ontlopen’ voor het bombarderen van het ziekenhuis, volgens mensenrechtenorganisaties als Oxfam een oorlogsmisdaad. 

01:37

De Amerikaanse president Joe Biden zegt in een reactie ‘verontwaardigd’ en ‘diep bedroefd’ te zijn over de aanval op een ziekenhuis in Gaza-Stad, waarbij volgens de Palestijnse autoriteiten honderden doden zijn gevallen. Biden houdt zich op de vlakte over wie de ‘explosie’ veroorzaakt heeft, blijkt uit een verklaring van het Witte Huis.

De president sprak na de aanval direct per telefoon met koning Abdullah van Jordanië en met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Amerikaanse veiligheidsdiensten doen in opdracht van Biden onderzoek naar de toedracht van de raketaanval, aldus de verklaring.

01:05

Voor de ambassade van Israël in Den Haag zijn dinsdagavond honderden mensen samengekomen. Het protest ontstond nadat eerder op de avond honderden doden zijn gevallen bij een bombardement op een ziekenhuis in de Gazastrook.

Ook voor Rotterdam Centraal heeft zich dinsdagavond een grote groep mensen verzameld voor een pro-Palestina protest na het dodelijke bombardement op een ziekenhuis in de Gazastrook. De demonstranten wilden duidelijk maken dat ze het bombardement, dat ‘honderden kinderen en vrouwen’ heeft omgebracht, veroordelen.

23:53
Gisteren

Jordanië heeft een topconferentie geannuleerd die het woensdag in Amman zou houden met de Amerikaanse president Joe Biden en de Egyptische, Jordaanse en Palestijnse leiders om de situatie in Gaza te bespreken. Dat meldt de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayman Safadi.

Biden verliet dinsdag het Witte Huis voor een reis naar Israël en Jordanië, enkele uren na een aanval op een ziekenhuis in Gaza waarbij honderden Palestijnen zijn omgekomen.

Biden landt woensdag in Tel Aviv om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te ontmoeten. Daarna zou hij doorreizen naar Jordanië voor gesprekken met de Palestijnse, Jordaanse en Egyptische leiders in Amman. Het is onduidelijk of hij alsnog de reis onderneemt, of wat ervoor in de plaats komt.


23:24
Gisteren

Artsen Zonder Grenzen zei dat het ‘geschokt‘ is door de bomaanslag op het Al-Ahli Arabi Baptistenziekenhuis in Gaza, die het omschreef als ‘absoluut onaanvaardbaar’.

Dr. Ghassan Abu Sittah, een Arts van Artsen Zonder Grenzen in Gaza, zei in een verklaring: ,,We waren aan het opereren in het ziekenhuis, er was een sterke explosie en het plafond viel op de operatiekamer. Dit is een bloedbad.”


23:14
Gisteren

De Libanese Hezbollah heeft woensdag uitgeroepen tot een ‘dag van woede’ in Beiroet om de dodelijke raketaanval op een ziekenhuis in de Gazastrook te veroordelen. De door Iran gesteunde militante beweging beschuldigt Israël van het ‘bloedbad’.

‘Morgen woensdag zou een boodschap moeten sturen naar de VS en Israël, en het bezoek van Biden aan Israël moeten veroordelen. Laat de boodschap duidelijk zijn: wat er vandaag is gebeurd, zal niet zomaar voorbijgaan. Het verzet zal de onderdrukker straffen ter wille van de onderdrukten’, luidt het in een verklaring.

Bij het aan de kaak stellen van wat volgens de groep een aanval van Israël was, zei Hezbollah: ‘De aanval onthult het ware criminele gezicht van deze entiteit en haar sponsor… de Verenigde Staten, die de directe en volledige verantwoordelijkheid dragen voor dit bloedbad.”

Slechts enkele uren na het incident braken protesten uit bij de Amerikaanse ambassade in de Libanese hoofdstad. Honderden Libanese demonstranten, waarvan sommigen met Palestijnse vlaggen zwaaiden, verzamelden zich dinsdagavond laat buiten de ambassade. Er werd traangas afgevuurd op demonstrantenAndere betogers verzamelden zich bij de Franse ambassade in Beiroet.

Het Israëlische leger ontkent de verantwoordelijkheid voor het bombardement en zei dat informatie van de militaire inlichtingendienst aantoont dat het ziekenhuis werd getroffen door een mislukte raketlancering van de Palestijnse Islamitische Jihad-beweging. Die laatste ontkent dat een van zijn raketten betrokken was bij de ontploffing in het ziekenhuis.

Ismail Haniyeh, die algemeen wordt beschouwd als de algemene leider van Hamas, heeft de VS de schuld gegeven van de aanval op het Al-Ahli Arabi Baptistenziekenhuis, die hij omschreef als ‘een nieuw keerpunt’.

,,Het bloedbad in het ziekenhuis bevestigt de brutaliteit van de vijand en de omvang van zijn gevoel van nederlaag”, zei Haniyeh dinsdagavond laat in een televisietoespraak, meldde Reuters.


23:05
Gisteren

Voor Rotterdam Centraal heeft zich dinsdagavond een grote groep mensen verzameld voor een pro-Palestina protest na het dodelijke bombardement op een ziekenhuis in de Gazastrook. De protestanten willen duidelijk maken dat ze het bombardement, dat ‘honderden kinderen en vrouwen’ heeft omgebracht, veroordelen.

Het protest werd dinsdagavond om 21.25 uur aangekondigd op de Facebookpagina Palestijnsegemeenschap.nl. ‘Woededemonstratie in Rotterdam door hoofdstation Rotterdam. 10 uur ‘s nachts’, las de oproep. Lees hier het volledige artikel. 


22:46
Gisteren

De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), de grootste paramilitaire organisatie in Gaza na Hamas, heeft ontkend verantwoordelijk te zijn voor de aanval op het Al-Ahli Arabi Baptistenziekenhuis in Gaza. Dat meldt persbureau Reuters. 

Volgens het Israëlische leger zou de groepering verantwoordelijk zijn voor de mislukte raketlancering die het ziekenhuis trof. De Palestijnse autoriteiten geven Israël de schuld, maar dat ontkent. 

22:29
Gisteren

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat wordt geleid door Hamas, zijn minstens 500 mensen omgekomen bij de explosie in het Al-Ahli Arabi Baptistenziekenhuis en zal het dodental waarschijnlijk nog stijgen. Een woordvoerder van de burgerbescherming in Gaza schatte het aantal doden op ongeveer 300.

Op beelden uitgezonden vanaf de grond door Al Jazeera was te zien dat een enorme brand het gebouw met meerdere verdiepingen overspoelde, met overal lichamen, bloedsporen en puin. Het ziekenhuis, dat eigendom is van de Anglicaanse kerk, werd naar verluidt zonder voorafgaande waarschuwing getroffen. Het werd zaterdag ook al getroffen door een raket.

Het ziekenhuis werd dinsdag rond 20.30 uur lokale tijd getroffen. Het zat vol met mensen die gewond raakten bij Israëlische aanvallen, maar ook met burgers die onderdak zochten, omdat ze geloofden dat het ziekenhuisterrein veiliger was dan hun huizen na meedogenloze Israëlische aanvallen waarbij al meer dan 3.000 mensen omkwamen.

22:16
Gisteren

Net voor het vertrek vanuit Israël naar Caïro heeft de delegatie van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dinsdagavond het vliegtuig moeten verlaten op de luchthaven van Tel Aviv. Door het luchtalarm moest dat vertrek even uitgesteld worden.

De bondskanselier werd in een auto naar een luchthavengebouw gebracht, de andere passagiers moesten op de startbaan gaan liggen.

Vanop de luchthaven was te horen dat twee luchtafweerraketten werden afgevuurd. Enkele minuten laten konden de passagiers weer in het vliegtuig.21:56
Gisteren

Het Israëlische leger (IDF) ontkent de verantwoordelijkheid voor een aanval met honderden doden op een ziekenhuis in Gaza. Uit informatie van de militaire inlichtingendienst zou blijken dat het ziekenhuis werd getroffen na een mislukte raketlancering door de Palestijnse Islamitische Jihad-groepering.

‘Een analyse van de operationele systemen van de IDF geeft aan dat een spervuur van raketten werd afgevuurd door terroristen in Gaza, die in de buurt van het Al Ahli-ziekenhuis in Gaza passeerden op het moment dat het werd getroffen’, zei een woordvoerder van het Israëlische leger in een verklaring.

‘Inlichtingen uit meerdere bronnen die we in handen hebben, wijzen erop dat de Islamitische Jihad verantwoordelijk is voor de mislukte raketlancering die het ziekenhuis in Gaza trof.’

,,We hebben dat ziekenhuis niet aangevallen”, zei internationaal IDF-woordvoerder Jonathan Conricus tegen CNN. ,,We vallen niet opzettelijk gevoelige faciliteiten aan en zeker geen ziekenhuizen. Wij zijn ons zeer bewust van de aanwezigheid van burgers.”

Ondertussen hebben Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten woensdag een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geëist om het incident te bespreken.

21:50
Gisteren

In verschillende steden op de Westelijke Jordaanoever is geweld uitgebroken tussen demonstranten en Palestijnse veiligheidstroepen, meldt Reuters op basis van lokale berichtgeving.

In het centrum van Ramallah werden traangas en verdovingsgranaten afgevuurd om demonstranten uiteen te drijven die stenen gooiden en scandeerden tegen de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas.

Het persbureau meldde dat de woede ‘overkookte’ na de dodelijke aanval op een ziekenhuis in Gaza, dinsdagavond, die volgens de Autoriteit een door Israël veroorzaakt ‘koelbloedig bloedbad’ was. 


Het Israëlische leger (IDF) suggereert ondertussen dat de aanval een mislukte raketlancering van Hamas was.

In de Jordaanse hoofdstad Amman hebben demonstranten naar verluidt de Israëlische ambassade bestormd, Dat zou blijken uit een video op X, voorheen Twitter.

21:41
Gisteren

Volgens de Palestijnen zijn bij een Israëlisch bombardement op een ziekenhuis in de Gazastrook honderden doden gevallen. Op Israëlische sociale media daarentegen is sprake van een mislukte raketlancering door Hamas. Het ziekenhuis zou zijn geraakt door een afzwaaier. Ook zou Hamas munitie hebben verstopt in het gebouw.

De Palestijnen spreken over minstens driehonderd doden en nog eens honderden gewonden. Honderden slachtoffers zitten volgens het Palestijnse gezondheidsministerie nog vast onder het puin. Het ministerie spreekt van een ‘oorlogsmisdaad‘. 

Artsen verwachten dat er al zeker vijfhonderd doden zijn gevallen en dat het aantal waarschijnlijk tot meer dan duizend gaat oplopen. Onder de doden zouden veel burgers zijn geweest die naar het ziekenhuis waren gevlucht.

21:23
Gisteren

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft een geplande ontmoeting met Joe Biden geannuleerd na de vermeende Israëlische aanval op een ziekenhuis in Gaza met naar verluidt honderden doden. Dat zei een hoge Palestijnse functionaris.

De bijeenkomst zou plaatsvinden in Jordanië tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan het Midden-Oosten, dat woensdag begint.

De Palestijnse functionaris zei dat Abbas terugkeerde naar Ramallah, de zetel van zijn regering op de bezette Westelijke Jordaanoever, meldt Reuters.[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *