Honderden doden door raketinslag op ziekenhuis Gaza, Israël ontkent aanval

[ad_1]

Landen in de regio beschuldigen Israël ervan het ziekenhuis aan te vallen en zich daardoor schuldig te maken aan oorlogsmisdaden. Gepland overleg tussen de president van Egypte, de koning van Jordanië en de Amerikaanse president Biden, die naar de regio vliegt, is geannuleerd. Biden zal nu alleen overleggen met de Israëlische premier Netanyahu.

Honderden tot duizenden mensen hadden medische zorg of veilig onderdak gezocht in het al-Ahli-ziekenhuis in Gaza-Stad. Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza schat dat er ruim driehonderd mensen zijn omgekomen, terwijl Hamas zegt dat er minstens vijfhonderd zijn omgekomen. De Palestijnen beschuldigen Israël ervan het ziekenhuis aan te vallen. Als de berichten worden bevestigd, zou het de dodelijkste luchtaanval in vijftien jaar zijn.

Israël zegt dat Palestijnse strijders van de Islamitische Jihad de dodelijke explosie in het ziekenhuis hebben veroorzaakt. Het Israëlische leger zegt informatie te hebben dat er een spervuur ​​van raketten over het ziekenhuis richting Israël vloog toen het gebouw werd getroffen.

Toevluchtsoord

De afgelopen anderhalve week hadden tientallen burgers in Gaza hun toevlucht gezocht in ziekenhuizen, opeengepakt in gangen, trappen en kamers, in de hoop dat de gebouwen niet het doelwit van Israël zouden zijn. Maar die hoop werd dinsdagavond op brute wijze de grond in geboord.

Deze woensdag nog zal de Amerikaanse president Joe Biden naar Israël komen in een poging verdere escalatie te voorkomen. Een topbijeenkomst die in Jordanië zou plaatsvinden is inmiddels afgelast, zo meldt de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken. Eerder annuleerde de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn afspraak met Biden.

Zodra het nieuws over het ziekenhuis de bezette Westelijke Jordaanoever bereikte, braken er onmiddellijk protesten uit, meldt Al Jazeera. Honderden Palestijnen gingen de straat op. Abbas heeft drie dagen van rouw aangekondigd. Verschillende politieke groeperingen hebben de inwoners van de Westelijke Jordaanoever opgeroepen morgen te staken.

Het Israëlische leger voert al een week zware bombardementen uit op Gaza. Burgers hebben van Israël het bevel gekregen naar het zuiden te vluchten. Al is het daar ook niet veilig. Na deze waarschuwing hebben er al verschillende luchtaanvallen plaatsgevonden in het zuiden van de Gazastrook.