Allianz: snellere groei aantal faillissementen wereldwijd

[ad_1]

In Nederland groeit het aantal faillissementen naar verwachting in 2024 met 28 procent. Dit jaar is er sprake van een ‘significante piek’ van 59 procent. “Voor 2025 wordt slechts een minimale groei van 2 procent verwacht”, aldus Allianz. Dat de percentages in ons land veel hoger liggen komt doordat de klap in andere landen eerder kwam. Dit kwam mede door de langdurige coronasteun van de overheid.

‘Voor Nederland is het vooral spannend of de Duitse economie weer opleeft. De tekenen hiervoor zijn niet geweldig. Maar terwijl we volgend jaar wereldwijd een verdere versnelling zien van het aantal faillissementen, verwachten we in Nederland een vertraging”, aldus Allianz.

Sectoren in de problemen

De onderzoekers schrijven de versnelling toe aan dalende bedrijfsinkomsten als gevolg van de zwakkere mondiale vraag. De kosten blijven aanhoudend hoog, waardoor de winsten onder druk komen te staan. “Als gevolg hiervan verslechteren de liquiditeitsposities snel en het is onwaarschijnlijk dat deze vóór 2025 zullen verbeteren”, aldus het rapport.

Voor sommige sectoren, zoals de horeca, transport, groot- en detailhandel, is de huidige situatie ‘extreem lastig’. ‘Andere sectoren zijn juist bezig met een inhaalslag, zoals de bouwsector. Veel bouwbedrijven konden de vraag niet bijhouden, mede door het tekort aan personeel. Die achterstand is inmiddels flink weggewerkt”, aldus de onderzoekers.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *