Groeimachine ASML verwacht stagnatie in 2024, en daarna natuurlijk weer fikse groei

[ad_1]

Chipmachinefabrikant ASML verwacht voor het eerst sinds jaren dat zijn omzet volgend jaar niet spectaculair zal stijgen. Sterker nog, ASML verwacht in 2024 een groeistagnatie. Dat meldt het bedrijf woensdag in een toelichting aan zijn kwartaalcijfers. Het bedrijf ziet komend jaar als een transitiejaar waarin het zal moeten voldoen aan de exportbeperkingen tegen China die Nederland onder druk van de Verenigde Staten heeft ingevoerd. Maar maak je geen zorgen, volgens CEO Peter Wennink wordt 2024 ook een “belangrijk jaar om je voor te bereiden op de forse groei die we voor 2025 verwachten.” De omzet moet dan stijgen van 30 naar 40 miljard euro.

ASML maakt dit soort verwachtingen doorgaans waar. Tussen 2012 en 2022 groeide de omzet van 4,7 naar 21,2 miljard euro. ASML doet het dit jaar wederom goed, het bedrijf lijkt een groei van 30 procent te realiseren. Het afgelopen kwartaal was echter al flink slechter dan het bedrijf gewend is, met een ‘lichte’ omzetdaling van 200 miljoen euro ten opzichte van het kwartaal ervoor. De nettowinst daalde licht, van 1,94 naar 1,89 miljard euro. De totale waarde van de orders bij ASML daalde met 42 procent naar 2,6 miljard euro.

Hoogste beurswaarde

ASML heeft veruit de hoogste beurswaarde van alle Nederlandse bedrijven (225 miljard euro), kent doorgaans een winstmarge van rond de 50 procent en realiseert jaarlijks een structurele groei van tientallen procenten. Het is dus best bijzonder dat het bedrijf ineens stagnatie verwacht. ASML maakt chipmachines die chips kunnen maken die onder meer voor militaire doeleinden worden gebruikt. Daarom willen de VS niet dat ASML Chinese klanten belevert, ASML’s grootste afzetmarkt.

Dinsdag hebben de VS de exportregels voor geavanceerde chips verder aangescherpt. Dit alles baart ASML geen zorgen, zoals blijkt uit de groeivoorspelling voor de komende jaren. Vooralsnog zijn zij de enigen die over de technologie beschikken die nodig is om de geavanceerde chipmachines te bouwen.

Lees ook
De VS leggen ASML strengere exportbeperkingen op naar China

Een ASML-vlag buiten het hoofdkantoor.  De Nederlandse chipmachinemaker krijgt te maken met strengere exportbeperkingen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *