Dieprode zonsopkomst fleurt ochtendspits op, volgende week nog meer kans op kleurige luchten | Binnenland

[ad_1]

Voor de tweede keer deze week keken veel mensen vanochtend op naar een prachtige rode zonsopgang. De dieprode lucht is in deze tijd van het jaar midden in de ochtendspits te zien en vrolijkt de files van veel mensen op. We hoeven de komende grijze dagen niet omhoog te kijken, maar volgende week staat warmer weer in het verschiet. Met navenant mooiere luchten.

“Wat een ontzettend mooie zonsopgang vandaag”, schrijft fotograaf Karsten Russ bij een foto van de lucht nabij Nijmegen. En hij heeft gelijk. Vanaf ongeveer 07.30 uur begonnen de wolken langzaam rood te kleuren, met prachtige luchten over het hele land.

Voor zo’n mooie zonsopgang heb je helemaal niet veel nodig, vertelt Wouter van Bernebeek van Weerplaza. De enige belangrijke ingrediënten zijn wolken boven Nederland, die op het juiste moment voorbijtrekken. En een heldere hemel in het oosten, in Duitsland. Het rode licht van de zon weerkaatst op de onderkant van ‘onze’ wolken.

Slechts vijf tot tien minuten

Opvallend veel mensen verheugen zich deze week over de kleurrijke luchten. Maandag was het net zo mooi. Heel uniek is het niet, zegt Van Bernebeek. Het valt veel meer mensen op, want in deze tijd van het jaar komt de zon precies tijdens de ochtendspits op. “Het komt nogal eens voor, we hebben er de laatste tijd nogal wat gehad. Maar als het in juni rond 6.30 uur in de ochtend gebeurt, zullen niet veel mensen het zien.”

Het fenomeen is dus maar korte tijd echt zichtbaar. Zodra de zon hoger staat, verdwijnt de rode kleur. “Het duurt maar zo’n vijf tot tien minuten.”


De komende dagen zullen grijs zijn

Wie vanmorgen nog op één oor lag, of de andere kant op keek, moet de komende dagen niet rekenen op een tweede kans. Vanaf donderdag trekt de herfst verder in en brengt veel donkere wolken met zich mee. De zon komt daar niet door. Vooral vrijdag en zaterdag worden regenachtige dagen, met veel wind, aldus weerman Van Bernebeek.

“Het wordt in de middag 8 tot 9 graden. Vooral in Noord-Nederland voelt het erg koud aan.” Terwijl het zuiden nog vrij milde temperaturen krijgt. In het uiterste zuidoosten verwacht Weerplaza donderdag zelfs rond de 20 graden. Niet dat het mooi weer wordt, er valt veel regen en er staat een harde wind.

Scherpe grens tussen zacht en somber

Vrijdag zal het contrast tussen Noord- en Zuid-Nederland groot zijn. In Groningen verwacht Van Bernebeek een graad rond de 7, waarbij het dankzij de frisse wind nog kouder zal aanvoelen. Terwijl het in het zuiden relatief mild blijft rond de 15 graden. De grens tussen warme en koude lucht is zeer scherp en ligt – naar verwachting – ongeveer op de lijn Noord-Holland-Drenthe. “Maar dat zou heel goed nog veel verder naar het noorden of zuiden kunnen uitpakken.”

Na het koude weekend blijft het herfstweer over het land hangen. Al zal het niet per se koud zijn met temperaturen rond de 15 graden. Maandag wordt het iets droger, maar de rest van de dagen kunnen we veel regen verwachten. Wil je volgende week een tweede kans om de prachtige luchten te zien? Dan heb je maandag de meeste kans. Zorg ervoor dat je iets na 7.30 uur naar het oosten kijkt.


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *