Waarom je de radiator schoon wil hebben voor het eerste gebruik | Wonen

[ad_1]

ReinigingstipDe temperaturen dalen en dat betekent dat de verwarming weer aangaat. Maar voordat je dat doet, zorg er eerst voor dat alle radiatoren schoon zijn, tipt schoonmaakexpert Marja Middeldorp.

“Het was vanochtend erg fris in mijn huis”, vertelt Marja. “Dat is het moment om eens goed naar de radiatoren te kijken. Er zit altijd veel stof op en tussen.” En dat wil je niet, zegt de schoonmaakexpert. Vuile radiatoren werken minder efficiënt en kosten daardoor meer energie. “Vroeger was het een hele klus om de radiatoren schoon te maken. Gelukkig zijn ze tegenwoordig veel makkelijker te onderhouden.”

Reiniging tussen latten

Marja heeft zelf radiatoren met twee smalle platen en latten ertussen. “Je kunt niet zo makkelijk bij dat vuil komen, zeker niet als de radiator net onder de vensterbank hangt.”

Hoe maak je de radiateur stofvrij? “Een radiatorborstel”, raadt de schoonmaakexpert aan. “Dit zijn hele flexibele borstels, veel flexibeler dan ik, die ook je radiator net onder de vensterbank kunnen schoonmaken. Hierdoor kun je overal makkelijk bij.”

Buitenradiator

De buitenkant maak je eenvoudig schoon met een sopje en een allesreiniger. “Gebruik er geen schuurmiddel op. Dan beschadig je de laklaag. Heb je bijvoorbeeld een oudere radiateur met roestplekken, probeer het dan niet zelf te doen, maar vraag de bouwmarkt om advies wat je nodig hebt. Dat voorkomt een hoop ellende, ik spreek uit ervaring.”

Ontluchten

De buitenkant is schoon, maar dat betekent niet dat de radiator direct gebruikt kan worden. “Als je dat doet, krijg je allerlei borrelende geluiden. Eerst moet je de verwarming ontluchten. Dat vind ik altijd een hoop gedoe, dus ik heb al jaren een onderhoudscontract voor mijn CV-installatie. Dan weet ik het dat de monteurs op tijd komen en ik klaar ben voor de winter. Als je alles goed onderhoudt, kost het je uiteindelijk minder. Een centrale verwarming die niet goed geventileerd wordt, verbruikt bijvoorbeeld veel meer energie om te verwarmen.”

Hoewel de verwarming weer aanstaat, mogen we niet vergeten regelmatig te blijven ventileren. “Ik kan het niet genoeg benadrukken”, zegt de schoonmaakexpert. “Lucht, lucht, lucht. Een huis heeft zuurstof nodig om je prettig te voelen. Zit jij ‘s avonds op de bank en voel je je niet lekker en heb je hoofdpijn? Je zet hem gewoon open, ook als je verwarming aan staat. Ook al is het maar vijf minuten. Verse, droge lucht van buiten warmt sneller op dan vochtige lucht.

Een hygrometer is ideaal voor het monitoren van de luchtvochtigheid. “Het kost heel weinig en houdt de lucht in huis gezond.”

Temperatuur verwarming

En de temperatuur? “Ik heb altijd geleerd om hem gemiddeld op 18 graden te zetten of een graadje lager als je wilt. Dan hoeft de installatie niet zo hard te werken als je thuiskomt en de verwarming hoger zet. Als je de temperatuur flink lager zet De verwarming moet hard werken om de gewenste temperatuur te bereiken en dat kost veel energie.”

Als je de verwarming thuis laag wilt houden, zorg er dan voor dat je warme voeten hebt. “Sommige mensen hebben altijd koude voeten. Tegenwoordig heb je van die heerlijke verwarmingsmatten en kussens. Als je voeten warm zijn, voelt je hele lichaam warm aan en wellicht kan je verwarming op 19 graden gezet worden. Ik ben zelf ouderwets en zet gewoon een warmwaterkruik aan het voeteneind van mijn bed. Verrukkelijk.”

Heeft u ook een dringend schoonmaakvraagstuk dat u graag voorlegt aan Marja Middeldorp? Stuur een email naar dit adres (vraaghetmarja@ad.nl) met uw naam.

Op haar YouTube kanaal ‘Schoonmaken met Marja’ Er zijn schoonmaakvideo’s te vinden. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips:


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *