Súdwest kiest voor vluchtelingenopvang Sneek-Noord naast Harinxmapark: ‘Locatie naast uitvaartcentrum minder goed ontvangen’

[ad_1]

De nieuwe vluchtelingenopvang in Sneek komt aan de Stadsrondweg Noord, ten westen van het Harinxmapark. Dat maakte de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân woensdagochtend bekend.

Het was al duidelijk dat de gemeente de opvanglocatie voor 450 vluchtelingen wilde bouwen aan de noordkant van de stad, vlakbij de nieuwe wijk Harinxmaland.

Twee locaties in zicht

Tot vorige week waren er twee locaties in beeld. Optie 1 was de weide grenzend aan het Harinxmabos, tegenover het Lifestyle Sports Center. De tweede locatie grenst aan het crematorium van uitvaartcentrum J. de Boer.

Wethouder Michel Rietman zegt dat het raadsbestuur op basis van twee inloopbijeenkomsten en ruimtelijk onderzoek door een onafhankelijk bureau tot de conclusie is gekomen dat optie 1 de beste is. “Er wonen weinig directe bewoners rondom deze locatie, waardoor de impact van de bebouwing minder is”, zegt de wethouder. “De locatie ligt bovendien op grond die volledig eigendom is van de gemeente. Dat biedt mogelijkheden om de regie te behouden.”

Diensten

Volgens Rietman ligt deze locatie bovendien op acceptabele afstand van voorzieningen, zoals supermarkten, sportclubs en scholen. Er moet echter nog gekeken worden naar de toegangswegen en hoe deze plek beter bereikbaar gemaakt kan worden met het openbaar vervoer. “Uit ons onderzoek is gebleken dat het openbaar vervoer op deze locatie in Sneek niet in orde is. Wij willen dit bespreken.”

Tijdens de inloopbijeenkomsten in juli en september zouden de meeste buurtbewoners hun steun hebben uitgesproken voor de optie naast het Harinxmapark. “De locatie vlakbij het uitvaartcentrum werd door veel bewoners minder goed ontvangen”, zegt de wethouder. “Daar heb je rust nodig. Wil je op zo’n plek woningen bouwen? Ook vonden mensen het geen goed idee om vluchtelingen te ontvangen naast een uitvaartcentrum.”

50 woningen

De opvanglocatie moet worden gerealiseerd in de vorm van circa 50 woningen, voor 450 vluchtelingen en statushouders. Het idee van de gemeente is dat er rondom de opvang een nieuwe wijk kan groeien. Súdwest-Fryslân en het COA spreken daarom niet van een asielzoekerscentrum, maar van een opvanglocatie. Als alles goed gaat, zou dit in het najaar van 2026 kunnen openen. Het tijdelijke asielzoekerscentrum in de wijk Noorderhoek gaat dan dicht.

Op 23 november moet de gemeenteraad nog instemmen met de locatiekeuze. 2.800 buurtbewoners en ondernemers in Sneek, Ysbrechtum en andere omliggende dorpen worden vandaag per brief geïnformeerd over de locatiekeuze.

Bezorgde buurtbewoners en bedrijven zijn vanuit wijken grenzend aan Harinxmaland en Sneek-Noord een petitie gestart die tot nu toe door 892 mensen is ondertekend. Volgens wethouder Rietman is deze petitie nog niet bij de gemeenteraad ingediend.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *