Lego is het nieuwe goud, zo leert de verzamelbeurs in Balk. ‘Ik speel dus al 48 jaar met Lego’



Lego is niet alleen speelgoed meer. Dit weekend lopen er mensen rond op de beurs in Balk die hun collectie voor 63.000 euro verzekerd hebben.

Zaterdagochtend is het al gezellig druk in De Treemter, het ontmoetingscentrum van Balk. Bij de ingang staat beursorganisator Dennis Visser (33), de man van Het Bouwstenenmagazijn in Grou. “Ik handel met Lego, maar dat is alleen om mijn hobby te financieren.”

Deze verzamelwoede kan behoorlijk duur zijn. Sommige figuurtjes kunnen makkelijk 700 tot 800 euro opbrengen, zegt de Lego-man. Het is net als met kunst of edele metalen: hoe zeldzamer, hoe duurder.

Lego is ook wakker

“Voor sommige mensen lijkt het goud”, zegt Dennis. “Minsken belizze der sels wol yn.” Indiase poppen zijn bijvoorbeeld in waarde gestegen. Deze worden niet meer geproduceerd in de drie Legofabrieken. “Dat kan op dit moment niet meer gebeuren. Lego is nu wakker.”

Toch draait de Legobeurs niet alleen om de euro’s, merkt Dennis’ vader Jan Visser. Hij bemant de geldautomaat naast de weegschaal. In Balk kun je op gewicht betalen: je betaalt 4 cent per gram.

Tachtigjarige baas

Visser senior zag een tachtigjarige baas urenlang in de bakken zoeken naar een specifiek blokje, de ontbrekende schakel uit zijn bouwpakket. “Doe dat maar eens, beetje stront of rek jezelf uit, ik zei: stop maar en ga lekker bezig.”

Het merendeel van de bezoekers, 80 procent, zijn volwassenen. Natuurlijk zijn er ook kinderen in De Treemter. In een van de kamers staat een grote bak vol steentjes waarin ze kunnen spelen. De moeders en een alleenstaande vader staan ​​eromheen.

Dat is merkbaar. Op het eerste gezicht lijkt de Legobeurs gedomineerd te worden door kooplustige mannen. De vrouwen kwamen vooral met hun echtgenoten of met hun zoontje of dochtertje.

“Mijn vriend is altijd blij met mijn hobby”, geeft Dennis toe. Hij organiseert weliswaar beurzen, deze in Balk is zijn vijfde, maar hij ziet Lego vooral als vrijetijdsbesteding. Hij verdient zijn brood bij Lampe Technisch Textiel in Sneek.

Het noorden

“Er zijn daar geen Lego-beurzen, dus ik ga: ik begin net.” In De Treemter vindt Dennis het ook allemaal wat overzichtelijker dan bijvoorbeeld in de Jaarbeurshallen in Utrecht.

Als kind speelde hij met de bouwstenen, maar Dennis raakte er pas echt door gefascineerd toen hij acht à negen jaar geleden als filmliefhebber zijn eerste Star Wars-pakket kocht.

Tegenwoordig heeft hij ongeveer 400 kilo Legoblokjes. Toen het stel een huis wilde kopen, wist Dennis de financiering rond te krijgen door een deel van zijn Lego-collectie te verkopen.

Vuur

Ook Sybren Thomas Terpstra-Mandjes heeft aardig wat euro’s in Lego geïnvesteerd. Zijn collectie beslaat vrijwel de gehele zolder van het huis in Berlikum. Wat als daar brand uitbreekt?

“Ik heb mijn collectie verzekerd voor 63.000 euro”, vertelt de verzamelaar. Op achtjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste Lego. ‘Van een tante.’ Lachend: “Nu ben ik 54! Ik speel dus al 48 jaar met Lego.”

Wat vindt hij van deze beurs? “Zo ver weg is het zeker niet”, zegt de Berlikumer. Hij wijst naar een stand vol bouwpakketten. “Ik heb al veel van wat hier is.”

Lego-trein

Ook in Balk vond hij nog enkele pareltjes. Zoals de transformator die past bij de elektrische Legotrein die hij vorig jaar voor een koopje kocht op de Amsterdamse Vrijmarkt.

“Ik heb hier zo’n dertig onderdelen gevonden die ik nog niet had.” Wat vindt de vrouw daarvan? ‘Nou, natuurlijk heeft ze haar eigen dingen.’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *