Droomweekend Visma: debutant Wout van Aert wint in Kuurne, Jonas Vingegaard grijpt eindzege in Spanje | Sport

Met filmpjeNa Succes van zaterdag in de Omloop van het Nieuwsblad met Jan Tratnik won Visma-Lease a Bike net als vorig jaar ook de tweede voorjaarsklassieker van het seizoen. Wout van Aert bleek de snelste van een driekoppige kopgroep in Kuurne-Brussel-Kuurne.

In de openingsfase – ontsierd door meerdere valpartijen – liet het peloton lange tijd geen ontsnappingen toe. Het duurde ruim twee uur voordat de race begon. Vijf renners reden korte tijd voor het peloton, maar Visma-Lease a Bike bracht al snel orde op zaken.

Van Aert – die in Kuurne voor het eerst aan de start verscheen – besloot vervolgens door te trekken en kreeg gezelschap van Tim Wellens, Oier Lazkano en Laurence Pithie. Deze laatste kon het tempo al snel niet meer bijhouden en moest loslaten toen Van Aert met nog 70 kilometer te gaan weer versnelde.

Het trio reed met zijn drieën naar de finish. In een sprint was de Belgische alleskunner na ruim 196 kilometer te snel voor zijn medevluchters. Wellens werd tweede, derde plaats was Lazkano. Op zo’n anderhalve minuut tijd won de Fransman Christophe Laporte, de ploeggenoot van Van Aert, de sprint van de achtervolgende groep. De Nederlander Nils Eekhoff (dsm-bedrijf PostNL) werd vijfde.

“Het waren twee goede compagnons en de wind in de finale was ook in ons voordeel”, zei Van Aert na afloop in het flitsinterview. “Ik wist dat het op deze manier kon. Al had ik niet verwacht dat er zo’n kleine groep zou zijn. Met drie is het wat lastiger om de anderen te verrassen.”

(Tekst gaat verder onder het resultaat)

Resultaat Kuurne-Brussel-Kuurne

Net als vorig jaar domineert Vingegaard de Spaanse rittenkoers

Nog meer succes was er voor Visma – Lease a Bike, want Jonas Vingegaard won net als vorig jaar de vierdaagse Spaanse rittenkoers O Gran Camiño. De Deen was net zo dominant als een jaar geleden en won opnieuw drie etappes. In de slotetappe, met aankomst bergop, finishte hij 16 seconden voorsprong op de Fransman Lenny Martinez. De Brit Hugh Carthy werd derde op 45 seconden.

Martinez werd ook tweede in het eindklassement, waarin hij een kleine 2 minuten moest inleveren. De derde plaats ging naar de Colombiaan Egan Bernal. Voor Tourwinnaar Vingegaard was O Gran Camiño zijn eerste wedstrijd van dit seizoen. De 27-jarige Deen neemt over iets meer dan een week deel aan de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico.

Jonas Vingegaard gehuldigd na zijn eindoverwinning.