Inzamelingsactie na verwoestende brand in dorpshuis en It Pypke in Suwâld: ‘It plafond sit der noch wol yn’

[ad_1]

Suwâld maakt de schade op, een dag na de verwoestende brand in het dorpshuis van De Suderfinne. Een inzamelingsactie van jeugdclub It Pypke heeft op één dag al 5.000 euro opgehaald.

Het gebouw staat er nog, maar het dak van het dorpshuis in de dorpskern van Suwâld is ingestort. Daarom is er niets meer over van jongerencentrum It Pypke, zegt bestuurslid Christiaan van der Boon. Het vermoeden bestaat dat de brand is ontstaan ​​na kortsluiting in een koelbox. “We hebben er gewoon meer gebouwd. Boksen en de DJ-sets binnen ferlern gien, mar ek âlde LP’s en fotoalbums met emosjonele wearde.”

De jeugd in het dorp wel een inzamelingsactie gestart om het dorpshuis en It Pypke weer op deze plek te krijgen. Woensdagmiddag stond de teller op ruim vijfduizend euro. Op sociale media delen veel mensen hun herinneringen aan It Pypke, de jeugdclub waar al vijftig jaar feesten voor jongeren worden georganiseerd. “We weten eigenlijk niet wat het streefbedrag is”, zegt Van der Boon. “Dat hangt af van het hek of.”

Wat is de schade?

Het is nog niet duidelijk of het pand uit 1922 gesloopt moet worden na de hevige brand die dinsdagochtend uitbrak. Schade-experts hebben woensdagochtend met drones de staat van het pand in kaart gebracht. “Het plafond zit er nog en het laatste onderdeel is de fuotbalkantine die helemaal in stank – en wetterskea staat”, zegt Saskia Tuinstra van Stichting De Suderfinne. “Daar kreeg ik pech met nat weer, alles kwam tot stilstand.”

Sowieso zitten veel clubs en verenigingen in Suwâld voorlopig zonder accommodatie. Al kunnen schakers en dammers voorlopig terecht bij It Lemieren in Tytsjerk. Ook voor Brassband Speelt-Wel en shantykoor De Pypkesjongers wordt gekeken naar een alternatieve oefenruimte. “Ik begrijp dat de meeste mensen hier hun muziekinstrument bespelen”, zegt Tuinstra over de schade die de muziekverenigingen aanrichten. “Het kostte geen tijd voor percussie en drums die onder het podium stonden.”

Tijdelijk verloren

Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel zegt dat de gemeente nauw contact onderhoudt met het bestuur van het dorpshuis. Als het dorp ruimte zoekt voor clubs en verenigingen, wil hij graag meedenken. “Of je Tinke verwachtte, weet ik niet zo goed. Maar we komen er zeker wel. Alles in en rond Suwâld draait erom. Dat is straks in een mum van tijd verdwenen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *