Verhoging pensioen volgend jaar onzeker, ondanks genoeg geld in de kas bij pensioenfondsen

[ad_1]

Voor miljoenen Nederlanders is een grote pensioenverhoging volgend jaar wellicht niet mogelijk. De vijf belangrijkste pensioenfondsen, met ruim 8 miljoen deelnemers, zijn er niet zeker van dat de pensioenen per 1 januari 2024 stijgen. Dat meldt persbureau ANP donderdag.

De pensioenfondsen hebben wel voldoende geld in de kas, maar maken zich zorgen over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel en de economie. Het pensioenstelsel zal de komende jaren op de schop gaan. Om hierop goed voorbereid te zijn, willen de fondsen voldoende geld in kas hebben.

“We moeten voldoende reserves aanhouden zodat we in 2027 gezond naar de nieuwe pensioenregeling kunnen overstappen”, zegt Harmen van Wijnen, voorzitter van ambtenarenfonds ABP, het grootste fonds van Nederland.

Lees ook
Senaat steunt pensioenwet na verhitte discussies over de Grondwet

Martin van Rooijen (50Plus) en minister Carola Schouten (Pensioenen, ChristenUnie) dinsdag voorafgaand aan het slotdebat over de pensioenwet.

Genoeg geld

Een verhoging van de pensioenen is mede afhankelijk van de dekkingsgraad van de fondsen. Pensioenfondsen moeten voldoende geld hebben om alle huidige en toekomstige pensioenuitkeringen te kunnen betalen. Om de pensioenen te mogen verhogen moet de dekkingsgraad minimaal 105 procent zijn.

De vijf grote fondsen in Nederland – ABP, bpfBOUW, zorgfonds PFZW en metaalfondsen PME en PMT – zagen hun dekkingsgraden in het derde kwartaal stijgen naar minimaal 109 procent, ruim voldoende voor een stijging. Bouwfonds bpfBOUW heeft zelfs een dekkingsgraad van 125,2 procent.

Het is echter de vraag of deze hoge dekkingsgraden per 1 januari volgend jaar tot hogere pensioenen zullen leiden. De beleggingen van de fondsen zijn de afgelopen drie maanden tussen de 3 en 5 procent in waarde gedaald.

In aanvulling wijst Van Wijnen erop over de onzekere economische situatie. “Onze financiële positie is in het derde kwartaal verbeterd: de huidige dekkingsgraad is flink gestegen. Of dit ook zo zal blijven met het verschrikkelijke conflict in het Midden-Oosten en de aanhoudende oorlog in Oekraïne is zeer onzeker.”

De fondsen beslissen in de loop van volgende maand of ze de pensioenuitkeringen inderdaad verhogen, en zo ja, met hoeveel.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *