Zuid-Holland ‘blij’ met strafrechtelijk onderzoek naar Chemours

[ad_1]

In september oordeelde de rechter dat het bedrijf aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door PFAS-emissies in vier gemeenten rond het bedrijf in ieder geval tussen 1984 en 1998. Hoewel de uitstoot van schadelijke stoffen binnen de grenzen van de vergunningen bleef, oordeelde de rechtbank dat de chemische stof bedrijf heeft relevante informatie over de risico’s achtergehouden. Zuid-Holland noemde een strafrechtelijk onderzoek na deze uitspraak een logische volgende stap.

Dat onderzoek vindt nu plaats, naar aanleiding van onder meer een massa-aangifte van advocaat Bénédicte Ficq. Namens ongeveer 2.400 mensen zijn er meldingen gedaan van het opzettelijk introduceren van schadelijke PFAS-stoffen in de lucht, bodem of oppervlaktewater in de periode 1967 tot heden. PFAS is een verzamelnaam voor chemicaliën die onder meer worden gebruikt voor antiaanbaklagen in pannen. PFAS is in verband gebracht met verschillende ziekten en aandoeningen, zoals kanker.

De provincie is verantwoordelijk voor het verlenen van vergunningen aan Chemours. Na de uitspraak van de rechtbank in september vroegen Zuid-Hollandse Statenleden of de vergunning kon worden ingetrokken, maar volgens de verantwoordelijke gedeputeerde zou dit niet mogelijk zijn. Een woordvoerder van de provincie kon donderdag nog niet direct zeggen of het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie daar verandering in gaat brengen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *