Ze zag Rembrandts werk en dacht: dat wil ik ook. Nu exposeert Roelie Douw portretten De Lawei

[ad_1]

Toen ze op een schoolreisje schilderijen van Rembrandt zag, dacht ze: dat wil ik ook. Nu exposeert Roelie Douw (38) uit Damwâld portretten in De Lawei in Drachten.

Ze deelt graag het ‘verhaal’ in haar schilderijen met de kijker. Roelie Douw vindt subtiele expressie daarom interessanter dan theatraal, zegt ze. Zo probeert ze het contact dat ze heeft met de geportretteerden te gebruiken om de kijker te boeien. “Met het portret laat ik ook een deel van mezelf zien.”

Haar portretten zijn niet zoals foto’s, maar levensechter, zegt Douw. Een foto is een moment, een schilderij is meer. ‘Dan leeft zo iemand.’ Ze laat zich inspireren door schilders uit de 19e en 20e eeuw. Als ze er niet uitkomt, raadpleegt ze een boek over een van haar rolmodellen, zoals de Amerikaan John Singer Sargent. Om te zien hoe zij technische problemen aanpakken.

Douw rondde de lerarenopleiding beeldende kunst en vormgeving af, waarbij ze leerde over videokunst, beeldhouwen en natuurlijk lesgeven. Daarna schreef ze zich in aan de Klassieke Academie in Groningen om beter te worden in het schilderen. Ze was in 2007 al aangenomen, maar kreeg een baan aangeboden in Emmeloord. Hoewel ze graag met kinderen werkte, stuitte ze na tien jaar op het schoolsysteem. Vijf jaar geleden koos ze voor de Klassieke Academie. Ze noemt haar eigen stijl ‘precies, maar met een losse toets en een beetje gevoeligheid’.

Roelie Douw exposeert tot en met 19 november in de openbare ruimte van De Lawei in Drachten, dinsdag t/m vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en rondom de voorstellingen.

www.roeliedouw.nl

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *