Flyers wint meer dan alleen landstitel: ijshockeyers overwinnen vooral alle tegenslag

[ad_1]

HIJS Den Haag viel UNIS Flyers al drie jaar lastig als het ging om het winnen van finales. Zondag maakten de Heerenveners daar een einde aan door landskampioen te worden met een 1-2 (1-1, 0-0, 0-1) overwinning.

Iedereen die Flyers volgt weet dat verschillende leden van het team de afgelopen jaren met veel persoonlijk leed te maken hebben gehad. Van sterfgevallen tot de gevreesde ziekte en een doodgeboorte.

Voeg daarbij het bijna obsessieve feit dat ‘Den Haag altijd de finale wint’ en de enorme vreugde-uitbarsting direct na de slotzoemer is meer dan verklaard. Vliegers veroverden Den Haag, zichzelf en vooral tegenspoed.

Onoverwinnelijk

Coach Mike Nason wilde niet alleen alle bovengenoemde motiverende factoren gebruiken als reden voor het winnen van het landskampioenschap. “Het is natuurlijk zo dat iedereen voor zichzelf bepaalt waarom je sport, waarom je wilt winnen, wat jou drijft om het maximale uit jezelf te halen.”

Dat laatste gold voor ieder individu in zijn team deze zondagmiddag in de Uithof in Den Haag. En door alles individueel te geven, ontstond er ook een soort gevoel van onoverwinnelijkheid. Den Haag werd daardoor verwoest.

Hoewel de thuisploeg favoriet was, opende Flyers uiterst brutaal door in de eerste minuut de 0-1 te maken. Frankie Pucci benutte zijn eigen rebound, weggegeven door HIJS-doelman Brett Magnus.

Droom begin

Het was een droomstart voor de Heerenveners, die besloten heel eenvoudig en gedisciplineerd te spelen. “Dat was de opdracht die we kregen. Doe geen vreemde dingen. Heel eenvoudig ijshockey spelen. Dat hebben we vrijwel de hele wedstrijd vol kunnen houden”, aldus Brent Janssen na afloop.

De aanvaller, die onlangs terugkeerde na bijna vier jaar zonder ijshockey, speelde een grote rol bij het succesvol volbrengen van de opdracht. Zijn bijdrage aan de strafmoord was bijzonder belangrijk.

Flyers moesten meerdere keren een manloze situatie overleven en deden dat met verve. Ook Martijn Oosterwijk speelde hierin een grote rol. De Flyers-doelman hield op de belangrijke momenten zijn doel schoon. Slechts één keer in de eerste periode was hij kansloos tegen een uitstekend gespeelde aanval van Den Haag. Raymond van der Schuit profiteerde en maakte er 1-1 van.

Geweldig ijshockeygevecht

Er volgde een prachtige ijshockeystrijd, waarbij beide ploegen behoorlijk aan elkaar gewaagd waren en ook kansen kregen om op voorsprong te komen. Uiteindelijk was Lowie Vreys de man die Flyers de titel bezorgde met een prachtig, vlammend schot in de kruising.

“Een onbeschrijfelijk gevoel”, omschreef de verdediger van Belgian Flyers zijn doelpuntmoment. “Ik wist dat we de afgelopen jaren altijd in de finale van Den Haag verloren. Nu eindelijk eens een titel van ze afpakken is ontzettend leuk.”

Lowie Vreys werd matchwinnaar, de meer dan verdiende ‘man van de match’ was Martijn Oosterwijk. Om verschillende redenen kon hij zijn emoties niet beheersen na de laatste zoemer.

“Dit meemaken samen met twee van mijn beste vrienden (Kevin Bruijsten en Brent Janssen, red.), die onlangs door de Flyers zijn aangeworven, is zo bijzonder. En als ik dan kijk naar wat ik vorig jaar persoonlijk heb meegemaakt en waar Brent heel hard tegen heeft gevochten, dan is dit een titel die we nooit zullen vergeten”, aldus Oosterwijk met een even blije als emotionele blik.

Seizoen is nog niet afgelopen

Toch wilde hij ook vooruit kijken. “Ons seizoen is nog niet voorbij, toch? Komend weekend starten we met de play-offs van de BeNe-competitie. En ook al heeft het niet de geschiedenis van een landskampioenschap of nationale beker, we gaan het nu proberen te winnen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *