Deze planten groeien en bloeien wél goed op het noorden | Wonen

[ad_1]

eerst eigen tuinPlanten die goed gedijen in het noorden zijn altijd lastig. Veel planten doen het niet goed op die plek, maar tuinexpert Romke van de Kaa heeft goed nieuws en raadt twee soorten aan die het goed doen en ook bloeien.

Bij veel tuinders roept de noordmuur van een huis associaties op met de beruchte noordwand van de Eiger. De eerste is nauwelijks met planten te bedekken en de tweede is slechts met grote moeite te beklimmen. Volgens de huidige tuinwijsheid zijn er vrijwel geen klimplanten die het goed doen in het noorden.

Nou, dan heb ik goed nieuws. Maar laat ik eerst een onderscheid maken tussen klimplanten die op een noordelijke plek overleven en klimplanten die daar juist gedijen. Omdat er een groot verschil tussen hen is. Om met de overlevenden te beginnen: de klimroos ‘New Dawn’ wordt altijd aanbevolen omdat hij geschikt is voor een noordmuur. En het is waar: hij gaat niet dood als je hem naar het noorden plant. Maar hij bloeit niet, want in het westen of oosten doet deze roos het eigenlijk veel beter.


Het is waar: de klimroos gaat niet dood als je hem richting het noorden plant

Waarom zou je een roos tegen een noordmuur planten als hij het elders beter doet? Hoeveel vreugde haal jij uit een plant die niets anders doet dan in leven blijven? Als het mijn muur was, zou ik geen klimroos planten op een plek waar hij niet optimaal groeit. Dat komt neer op tirannie: tuinieren tegen de natuur in. En overigens zou ik nooit iemand aanraden om ‘New Dawn’ aan te schaffen, want wie koopt er nu een klimroos die nauwelijks geurt?

Oké, geen klimroos dus, maar wat dan? Ook de klimhortensia, die vaak gebruikt wordt door de tuinman die ook de weg kwijt is, is geen geschikte kandidaat. Ja, hij groeit goed in het noorden, maar de bloei in het donker laat vaak te wensen over. En klimhortensia’s plant je simpelweg niet vanwege het blad. We zullen op zoek moeten gaan naar planten die gebrek aan zonlicht niet als een te overwinnen handicap ervaren, maar juist in het noorden goed gedijen.

En ze bestaan. Zo’n plant is bijvoorbeeld de Schisandra. Er zijn meerdere soorten van deze klimplant afkomstig uit het Verre Oosten. De mooiste is Schisandra rubriflora, een kronkelende klimplant die op zichzelf gemakkelijk een hele noordmuur kan bedekken. De bloemen lijken op kleine magnoliabloemen die ondersteboven aan slanke stengels hangen. De bloemkleur is kersenrood.

Schisandra’s zijn niet in elk tuincentrum te koop, maar als je toch op plantenjacht gaat, koop dan tegelijkertijd een mannelijk en een vrouwelijk exemplaar. Samen produceren ze in het najaar spectaculaire lange trossen rozerode bessen. Zoals ik al zei, zijn Schisandras kronkelende wijnstokken, dus je zult je noordelijke muur moeten bekabelen om de plant omhoog te leiden.

Een andere klimplant die niet zelfstandig kan klimmen maar het goed doet in het noorden is Clematis tangutica, een geelbloeiende clematis die liever tegen een noordmuur staat dan in de zon. Clematis tangutica bloeit met grappige lantaarns, gevolgd door even decoratieve zaaddozen.


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *