Zware criminelen lezen voortaan kranten waar de advertenties uit zijn geknipt | Binnenland

[ad_1]

Nieuwe wetOm te voorkomen dat criminelen als Ridouan Taghi vanuit de gevangenis hun organisaties blijven aansturen, kan de minister binnenkort het contact met de buitenwereld beperken. Minder bezoekers, minder telefoontjes. En: zware criminelen gaan voortaan kranten lezen waaruit de advertenties zijn geknipt.

Topcriminelen zijn vaak de spil in een crimineel netwerk en blijven dat, zelfs als ze een levenslange gevangenisstraf uitzitten. Het kabinet vindt dat dit moet veranderen. Op aandringen van de Tweede Kamer komt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) met een wet die moet voorkomen dat topcriminelen actief blijven in de gevangenis.

Heel concreet: topcriminelen als Ridouan Taghi of Saïd Razzouki kunnen straks – als de minister dat nodig acht – op een fatsoenlijke manier worden afgesloten van de buitenwereld. Brieven sturen, op bezoek komen, bellen, zelfs de krant lezen of tv kijken: al deze activiteiten kunnen hen worden ontzegd. Volgens de wet ter voorkoming van ‘het plegen van ernstige misdrijven’ of als er ‘aanwijzingen’ zijn voor ‘levensbedreigende’ of ‘ernstig intimiderende activiteiten’.

De Italiaanse anti-maffiawetten hebben model gestaan ​​voor de wet, die het parlement woensdag zal bespreken. Ook opvallend: criminelen die in de gevangenis kranten en tijdschriften lezen, bladeren straks door pagina’s met gaten. Advertenties kunnen op ‘advies van de politie’ worden verwijderd. Er kunnen gecodeerde berichten tussen zitten.

Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.De maatregelen gaan gelden voor criminelen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, de bekende EBI. Maar ook voor gevangenen die in ‘gewone’ gevangenissen zitten, maar onderworpen zijn aan een strenger regime. Nu worden hun post, hun bezoeken en hun telefoongesprekken, net als in de EBI, al zwaar gemonitord. De wet maakt het vooral makkelijker om dergelijke contacten voor een periode van drie maanden te verbieden.

Moord bestellen

Het is niet verwonderlijk dat de overheid hier nu mee op de proppen komt. Zo zou Willem Holleeder in het verleden hebben geprobeerd de moord op zijn zussen te ‘bevelen’ aan huurmoordenaars van de EBI. Maar Taghi gaf ook boodschappen door aan de buitenwereld via een neef, die tevens advocaat was. Taghi probeerde ambtenaren en rechters in Marokko om te kopen.

Mede daarom beperkt de wet binnenkort ook het aantal advocaten dat zware criminelen kunnen inhuren. Dat aantal is momenteel onbeperkt, mede omdat de toegang tot een advocaat stevig in de wet verankerd is. Als het aan de Tweede Kamer ligt, zouden er maximaal twee raadgevers zich aanmelden.

Zwaarbewapende agenten voor de ingang van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.
Zwaarbewapende agenten voor de ingang van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. © ANP

De wet bepaalt ook dat gesprekken tussen cliënt en advocaat kunnen worden stopgezet. Hun gesprekken blijven vertrouwelijk en mogen niet worden afgeluisterd, maar soms ziet gevangenispersoneel bijvoorbeeld advocaten een papiertje omhoog houden met tekst waarop hun cliënt ‘schietgebaren’ maakt. In theorie zou dat een boodschap aan de buitenwereld kunnen zijn.

Kritiek

Er is ook kritiek op de wet. Zo vreest de Raad voor de Strafrechtstoepassing dat het nieuwe regime zal leiden tot ‘extensief’ of ‘absoluut sociaal isolement’. In de wet staat dat de maatregelen drie maanden gelden, maar er is geen limiet: ze kunnen op elk moment worden verlengd. “Dit vergroot de mogelijkheid dat er een situatie ontstaat die niet langer als humaan kan worden gekwalificeerd.”

Bekijk hier al onze video’s over politiek:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *