Nieuw kwalificatieformat voor Leeuwinnen: deze landen kan Oranje treffen in strijd om EK-ticket | Nederlands voetbal

[ad_1]

De Oranje Leeuwinnen gaan om 13.00 uur de strijd aan voor de loting voor de EK-kwalificatie, waar ze zich willen hergroeperen voor de de Olympische Spelen mislopen. Gastland Zwitserland plaatst zich automatisch voor het eindtoernooi van 2025. De overige vijftien plaatsen worden volgens hetzelfde format als de Nations League verdeeld. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Volg de trekking hier live!

De trekking in Nyon is vanmiddag om 13.00 uur te volgen in een liveblog op deze website.

Door hun goede prestatie in de voorgaande Nations League-groepsfase hebben de Leeuwinnen zich weten te handhaven in groep A. Dit betekent dat ze gekoppeld zijn aan de beste landen van Europa, maar het biedt ook betere kansen om zich te plaatsen voor het EK. In de groepsfase wordt tegen elke tegenstander een thuis- en uitwedstrijd gespeeld.

In de loting van categorie A zit Nederland in pot 1. Het ontwijkt daarmee de landen Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Pot 1: Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland
Pot 2
: Engeland, Denemarken, Italië, Oostenrijk
Pot 3: IJsland, België, Zweden, Noorwegen
Pot 4: Ierland, Finland, Polen, Tsjechië

De hoogste categorie is de enige plek waar directe tickets voor het eindtoernooi verdiend kunnen worden. De eerste en tweede plaats in de groepsfase geven je recht hierop. De nummers drie en vier zijn veroordeeld tot de play-offs, met landen uit poules B en C.

Play-offs

De acht landen uit groep A worden gekoppeld aan vijf groepswinnaars en de drie beste runners-up uit groep C. Daarnaast wordt er ook een play-offronde gespeeld door de landen uit groep B. De vier groepswinnaars en de twee beste De tweedeprijswinnaars strijden tegen de andere tweedeprijswinnaars en de landen die op de derde plaats zijn geëindigd. De winnaars na de eerste en tweede etappe gaan door naar de laatste ronde.

In de laatste ronde worden de veertien overgebleven landen aan elkaar gekoppeld. Hier worden de teams gerangschikt. De zeven hoogst gerangschikte landen worden geloot tegen de andere deelnemers. De winnaars van deze ronde voegen zich bij gastland Zwitserland en de acht beste landen uit Groep A voor het Europees Kampioenschap 2025.Promotie/degradatie

Het promotie-/degradatieschema is nog steeds van kracht in deze nieuwe opzet, maar staat volledig los van de plaatsing op het EK. Zo kan een landnummer vier degraderen uit groep A, maar zich alsnog plaatsen voor het toernooi in Zwitserland in de play-offs. Aan de andere kant kan een land als groepswinnaar in groep B promoveren naar de hoogste categorie, maar toch het EK mislopen.

Een Nations League-eindtoernooi met de groepswinnaars van de A-categorie zoals we vorige maand zagen gaat in dit geval niet door.

Bekijk hier al onze video’s over de Oranje Leeuwinnen

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *