Israëlische influencer niet welkom in De Lawei in Drachten: ‘Het zou polariserend werken’

[ad_1]

De Israëlische influencer Hananya Naftali, tevens lid van het mediateam van premier Benjamin Netanyahu, is niet welkom in De Lawei.

Regisseur Elly van der Goot zegt dat de Drachtsterschouwburg geen plek is voor ‘politiek extremisme’. De Lawei staat volgens Van der Goot voor neutraliteit, inclusiviteit en goed zijn voor elkaar. “We hebben zijn uitspraken op de proef gesteld en geloven niet dat de komst van Naftali niet past bij onze waarden.”

De organisatie Christians for Israel maakte vorige week de komst van Naftali bekend. Hij zou op 12 april spreken. Dat leidde tot heel wat ongeruste telefoontjes en mails bij De Lawei.

‘De naam van deze meneer was niet bekend’

“Wij waren verbaasd”, zegt Van der Goot. “Want van een huurcontract was nog geen sprake. In feite hadden Christians for Israel aangekondigd dat ze iets wilden organiseren, maar niet precies wat. De naam van deze meneer was ons niet bekend. De organisatie was dus voorbarig. We hebben mensen bedankt voor het uiten van hun zorgen.”

Naftali gebruikt de sociale media om op te komen voor Israël in de oorlog van het land in de Gazastrook, als reactie op de aanval van de terreurgroep Hamas op Israëlische burgers op 7 oktober. Er is sprake van een humanitaire ramp en het aantal Palestijnse slachtoffers is gestegen tot meer dan 30.000. Naftali diende eerder in het leger.

‘Geen voorbeeld voor extremisme’

Historicus en religiejournalist Remco van Mulligen beschreef Naftali vorige week in het tijdschrift Religie en Betekenis Zin als een extremistische man die ‘etnische zuiveringen promoot en geweld verheerlijkt op basis van bijbelteksten’.

“Wij willen extremisme niet faciliteren”, zegt Elly van der Goot. “Het is ongelooflijk triest wat er in Gaza gebeurt. De rechten van de Palestijnen zijn net zo groot als die van de Joodse bevolking.”

“Begrijp me niet verkeerd”, vervolgt ze. “Wij zijn nooit bang voor een gesprek, wij zijn altijd voorstander van een gesprek dat de vrede en het begrip voor elkaar bevordert. Maar dat zou in dit geval niet het geval zijn. Dat zou juist polariserend werken.”

Christenen voor Israël ‘niet blij’ met annulering

Ook op het Christelijk College Ede en bij de Evangelische gemeente Jozua Dordrecht is Naftali niet welkom. Niettemin wordt zijn komst nog steeds aangekondigd op de website van Christians for Israel, zij het zonder de exacte locatie te vermelden. In plaats van De Lawei staat er nu: (omgeving) Drachten.

“Wij zijn niet blij met de annulering van De Lawei”, zegt Sara van Oordt van Christenen voor Israël. “Het artikel in Zin heeft voor veel onrust gezorgd. Naftali zet helemaal niet aan tot geweld of genocide. Ja, hij vertegenwoordigt een kant in het debat en ja, hij heeft in het leger gediend. Maar dat maakt hem nog geen extremist. Uiteraard zijn wij ook tegen genocide en extremisme.”

‘Dit komt voort uit angst’

Volgens Van Oordt was de avond met Naftali “precies bedoeld om een ​​gesprek op gang te brengen, omdat hij een meester is in het beantwoorden van kritische vragen.”

Ze vindt het jammer dat de Drachtsterschouwburg ‘de reservering zomaar heeft geannuleerd’ en zegt dat haar organisatie wel open had gestaan ​​voor een andere invulling van het programma, bijvoorbeeld met iemand die de Palestijnse zaak vertegenwoordigt.

“Dit komt voort uit angst”, zegt ze. Aan de hand van een screenshot legt ze uit dat er online is gebeld om valse reserveringen te maken, zodat zo min mogelijk mensen naar Naftali zouden komen luisteren.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *