Expositie in Het Verzamelhuis in Joure rond Anthonie Waterloo duurt slechts één weekend



Rolf van Hulten en Jurgen Jasper exposeren etsen van hun wederzijdse liefde Anthonie Waterloo. Slechts één weekend, want meer tijd kunnen ze niet vrijmaken.

Verzamelaar Rolf van Hulten houdt van de etsen van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Anthonie Waterloo (1609-1690) en inspireerde Jurgen Jasper ermee. Waterloo geeft het landschap vakkundig en zonder verfraaiing weer. Heel anders dan Rembrandt, wiens etsen volgens Rolf van Hulten veel dramatischer zijn. “Het is eerlijk, traditioneel. Je ziet dat hij een goed oog heeft.” De Waterloo-etsen waren lange tijd erg populair. “Er wordt gezegd dat ze in de achttiende eeuw waardevoller waren dan het werk van Rembrandt.”

Waterloo maakte vele wandeltochten in de Republiek en op de Noord-Duitse vlakte. Hij woonde op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld in Leeuwarden, maar ook korte tijd in Danzig (het huidige Gdansk). Al op jonge leeftijd maakte hij tekeningen en etsen van het landschap dat hij doorkruiste. Dit weerspiegelt zijn grote fascinatie voor de natuur. Minder goed was hij in het weergeven van mensen, die slechts een bijrol spelen in de ruige rotstaferelen, lieflijke berglandschappen of op rustieke bospaden.

Van Hulten en Jurgen Jasper zijn vrienden. Jasper helpt Van Hulten zijn collectie in kaart te brengen, en Van Hulten zet hem op het spoor van Waterloo. “Jurgen verzamelt nu ook.” Samen stelden ze een catalogus samen met het werk van Waterloo, prachtig vormgegeven door Jasper (uitgeverij Kalamiteit, 20 exemplaren voor 45 euro). Van hun beide collecties hebben zij een tentoonstelling samengesteld in het Van Hulten Collectiehuis in Joure.

Een soort heimwee

Naast de zeventiende-eeuwse prenten is er werk te zien van Jasper en Jan Radersma. Jasper groeide op in Heerenveen en woont nu in Wijchen. In zijn jeugd bracht hij tijd door met Sjoerd de Vries, die voor hem een ​​soort mentor was. Jasper gebruikt materialen en technieken die De Vries ook gebruikte, zoals karton dat hij op verschillende manieren verwerkt.

Radersma groeide op in Indonesië en volgde de kunstacademie in Den Bosch. Zijn werk oogt landschappelijk, maar kent een zekere mate van abstractie. Er dringt slechts weinig licht door, de donkere tinten verwijzen volgens Van Hulten naar zijn jeugd. “Jan heeft de natuur van Indonesië in zich. Volgens Jasper heeft ieder van ons wel een soort heimwee.”

Het Collectiehuis, Midstraat 101A in Joure, is op 20, 21 en 22 oktober geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De officiële opening door Han Steenbruggen (directeur Museum Belvédère) is op 20 oktober om 16.30 uur.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *