Deze Nederlanders zijn net zo wereldberoemd als het cricketteam (en ken je niet) | Binnenland

[ad_1]

Na de legendarische WK-overwinning op topland Zuid-Afrika reist het Nederlandse cricketteam de hele wereld over, maar in eigen land heeft vrijwel niemand nog ooit van de spelers gehoord. Zij zijn niet de eersten die dit overkomen. Deze zes landgenoten zijn inmiddels net zo beroemd. Alleen niet in je eigen land.

Wouter Hamel

De jazz-zangeres kan in Azië niet zonder bodyguards over straat lopen. Vooral in Japan en Korea rennen fans schreeuwend achter Wouter Hamel (46) aan. Al bracht hij in 2007 al zijn eerste album uit en scoorde hij een hit met het nummer Winderig, niemand in Nederland let nog op hem als hij langsloopt. In Japan speelt hij in chique clubs, hier staat hij vaak op het podium in een achterkamertje. “Het blijft een vreemde mindfuck dat mensen je een beetje verafgoden en beginnen te trillen als ze met je praten”, zei hij twee jaar geleden in een radio-interview.

De inmiddels gepensioneerde K1-jager Ernesto Hoost was in Japan beroemd om zijn traptechniek.
De inmiddels gepensioneerde K1-jager Ernesto Hoost was in Japan beroemd om zijn traptechniek. © ANP/AFP

Ernesto Hoog

In zijn woonplaats Hoorn is hij een volslagen onbekende. Maar in Japan is de inmiddels gepensioneerde K-1-kampioen Ernesto Hoost (58) wereldberoemd. In de vechtsport waar bijna alles mag, stond Hoost bekend om zijn traptechniek. Hij was in de jaren negentig urenlang bezig met het uitdelen van handtekeningen, zei hij ooit in een interview. Als Hoost op de affiche stond, was het stadion steevast uitverkocht. De rage ging zo ver dat er zelfs puzzels, poppen, handdoeken, T-shirts en bekers met zijn afbeelding werden verkocht.

Frans Lanting is de bekendste natuurfotograaf ter wereld, maar weinig mensen in Nederland hebben van hem gehoord.
Frans Lanting is de bekendste natuurfotograaf ter wereld, maar weinig mensen in Nederland hebben van hem gehoord. © Desiree Schippers

Frans Lanting

Hij behoeft geen introductie onder fotografen. Frans Lanting (72) is de beste natuurfotograaf ter wereld en won vooral in de jaren tachtig en negentig de ene na de andere World Press Photo-prijs. Van de veertig beste natuurfoto’s aller tijden komen er volgens zijn collega’s drie uit de camera van deze geboren Rotterdammer. Maar wie in Nederland zijn of haar naam noemt, krijgt vooral vragende blikken. Wellicht komt dat doordat hij na zijn studie economie naar Amerika vertrok en van daaruit de hele wereld over reisde. Zijn foto’s zijn vaak afgedrukt in toonaangevende tijdschriften, zoals Nationaal Geografisch.

Wouter Otto Levenbach kent iemand, maar als 'Dave' is hij een beroemdheid in Frankrijk.
Wouter Otto Levenbach kent iemand, maar als ‘Dave’ is hij een beroemdheid in Frankrijk. © ANP/AFP

Wouter Otto Levenbach

Niemand kent Wouter Otto Levenbach, zelfs niet in Frankrijk, waar hij enorm populair is. Maar zeg ‘zanger Dave’ en de Fransen weten precies over wie ze het hebben. Dit zou ook bij de oudere generatie in ons land een belletje moeten doen rinkelen. Dave (79) scoorde hier in 1975 een nummer 1-hit Dansez-onderhouder. Maar vooral in Frankrijk, waar hij sinds 1965 woont, is hij een ster. Naast zijn zangcarrière was hij ook in een andere rol te zien op de Franse televisie. Zo coverde hij meerdere malen de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima en het Eurovisie Songfestival en was hij jurylid bij de Franse versie van Nederland heeft talent.

Maite Hontelé werd in Colombia uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar.
Maite Hontelé werd in Colombia uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar. © ANP/AFP

Maite Hontelé

In Nederland kennen nog maar weinig salsafans trompettist Maite Hontelé (43), maar in Colombia is ze een grote beroemdheid, al heeft ze inmiddels haar muzikale carrière stopgezet. In 2013 werd ze daar door de publieke radio uitgeroepen tot artiest van het jaar. Ze was regelmatig te zien op de Colombiaanse tv en vertelde in eerdere interviews dat ze overal op straat wordt herkend en aangesproken.

Voetballer Wiljan Pluim (l) is de meest succesvolle buitenlandse speler ooit in Indonesië.
Voetballer Wiljan Pluim (l) is de meest succesvolle buitenlandse speler ooit in Indonesië. © PSM Makassar

Wiljan Pluim

Hij voetbalde voor Vitesse, Roda JC, PEC Zwolle en Roda JC, maar nergens liet Wiljan Pluim (34) zo’n onuitwisbare indruk achter als in Indonesië. Met PSM Makassar won hij in 2019 de nationale beker, vorig seizoen de landstitel en werd hij tevens uitgeroepen tot beste speler van de competitie. De fans noemden Pluim liefkozend ‘Captain’ gedurende de zeven jaar dat hij daar speelde. Nooit eerder speelde een buitenlandse speler langer voor een club op het hoogste niveau in Indonesië. Als eerbetoon heeft PSM Makassar zijn rugnummer 80 bevroren: niemand zal dit nummer in de toekomst dragen.

Opmerking vindt u onderaan dit artikel. Alleen opmerkingen voorzien van een voor-en achternaam zijn geplaatst. Dat doen we omdat we een debat willen met mensen die staan ​​voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam aan verbinden. Iedereen die zijn naam nog moet invoeren, kan dit doen door rechtsboven op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *