Brunssum physician gets 1.5 years in prison for raping patient

[ad_1]

De rechtbank in Maastricht heeft een 54-jarige huisarts uit Brunssum veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens verkrachting en meervoudige mishandeling van een patiënt.

Volgens de rechtbank heeft de man misbruik gemaakt van zijn positie als huisarts en daarmee ook het beroep geschaad. Het Openbaar Ministerie (OM) had een jaar gevangenisstraf geëist, maar de rechtbank vond de eis te mild. De advocaat van de dokter sprak van een heksenjacht en vroeg twee weken geleden in het proces om vrijspraak.

De rechtbank achtte de verkrachting en aanranding bewezen, mede op grond van verklaringen van getuigen. Het was de derde keer dat Sebastiaan van P. voor de rechter verscheen op verdenking van seksueel misbruik van patiënten. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank hem tot drie jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van vijf jaar wegens de verkrachting van drie vrouwen in 2016, 2017 en 2019. Hij ging in beroep. Het hoger beroep wordt komende vrijdag behandeld door de rechtbank in Den Bosch. Van P. ontkent alle aantijgingen.

In een ander geval werd hij vrijgesproken van het verkrachten van een patiënt vanwege procedurefouten door de rechterlijke macht. Drie jaar geleden schorste het Centraal Tuchtcollege de arts echter voor deze zaak voor een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.

In dit derde proces ging het om seksueel misbruik en verkrachting van een vijfde patiënte, die vorig jaar meldde dat de arts haar tussen 2015 en 2020 heeft misbruikt. Volgens de rechtbank heeft hij zonder noodzaak en zonder handschoenen een inwendig onderzoek bij de vrouw uitgevoerd, waardoor zijn verplicht. Ook From P. ontkent dit.

Volgens de rechtbank heeft de man als huisarts misbruik gemaakt van een vertrouwensrelatie en zijn slachtoffer gedwongen seksuele handelingen te tolereren in de besloten ruimte van de behandelkamer. De rechtbank noemde het een zeer ernstige schending van de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer.

Op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stopte de man eind augustus tijdelijk met zijn praktijk als huisarts.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *