Moeder Sarah V. (37) moet 11 jaar de cel in voor vergiftigen dochter, maar niet voor ziek maken zoon | Binnenland

[ad_1]

Moeder en arts Sarah V. (37) uit Bunnik moet elf jaar de cel in vanwege het vergiftigen van haar pasgeboren baby. V. voegde een diarreeremmer aan haar moedermelk toe, waardoor het meisje levensbedreigende hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen kreeg en stopte met groeien. V. werd er ook van verdacht haar zoon ziek te hebben gemaakt. Maar daar is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs voor.

Als de Utrechtse rechters het vonnis uitspreken, gaat er een schokgolf door de zaal. Familieleden van Sarah V. barstten in tranen uit. Haar broer roept in tranen: “Dit is verdomd jammer!” Als de rechters aan V. vragen om meteen met de agenten mee te lopen, knikt ze naar hen, staat op en legt haar handen achter haar rug. De rechters geven haar geen gelegenheid om afscheid te nemen van haar partner en familie en ze wordt direct meegenomen.

Volgens de rechtbank Utrecht zijn er voldoende aanwijzingen dat Sarah V. vervolgens de door haar gekolfde melk heeft vergiftigd met een middel tegen diarree. Vervolgens gaf ze de melk aan de ziekenhuisverpleegsters, die de melk vervolgens aan haar dochter gaven. ‘Ze was weerloos en volledig afhankelijk van jouw melk. De maatschappij vertrouwt erop dat een moeder haar kind geen kwaad zal doen, beschermen en verzorgen. Je hebt de artsen misleid door je voor te doen als een moeder die het beste voor haar kind wilde. Je hebt de artsen misleid. ”

Levensbedreigend

In 2020 werd de dochter van Sarah V. drie maanden te vroeg geboren. Het meisje wint aan kracht, maar als ze een maand oud is, gaat ze plotseling sterk achteruit. Ze heeft ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en groeit niet meer. Het is borderline en haar situatie is levensbedreigend. De doktoren staan ​​voor een raadsel. Als ze de moedermelk onderzoeken, vinden ze daarin een diarreeremmer (loperamide).

Alle moedermelkflesjes die in de vriezer bij V. thuis en in het ziekenhuis worden onderzocht, bevatten het medicijn. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de moeder ervan het middel tegen diarree in de flesjes te hebben gedaan en de moedermelk aanzienlijk te hebben verdund, zodat er volgens deskundigen nauwelijks sprake kon zijn van moedermelk.

Geneesmiddel

Sarah V. heeft altijd ontkend dat ze de drug opzettelijk in de melk heeft gestopt. Volgens haar kwam het medicijn in de melk terecht omdat ze grote hoeveelheden slikte vanwege haar glutenallergie. Maar volgens een toxicoloog zouden de aangetroffen hoeveelheden in de melk fataal zijn geweest als V. deze zelf had ingeslikt.

Het is niet de eerste keer dat Sarah V. wordt verdacht van kindermisbruik door vervalsing, ook wel Münchausen by proxy genoemd. Dit is een syndroom waarbij mensen, vaak moeders, hun kinderen ziek maken. Deze unieke zaak is één van de eerste grote zaken in Nederland tegen een hiervan verdachte moeder. Deze vorm van kindermisbruik lijkt moeilijk te bewijzen. Afgelopen zomer werd een moeder veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf omdat ze haar zoon had vergiftigd met zware drugs. De jongen overleefde het niet.

Ernstige darmproblemen

In 2018 deed het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht voor het eerst aangifte bij Veilig Thuis vanwege het vermoeden dat V. haar zoon, die ernstige darmproblemen had, medische zorg ontzegde en hem zieker maakte. De zaak werd vervolgens gesloten wegens gebrek aan bewijs, maar werd heropend vanwege de zaak van zijn zus.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in februari, die zes dagen duurde, heeft het Openbaar Ministerie aangevoerd dat uit het medisch dossier en een dagboek dat Sarah bijhield bij haar partner bleek dat de moeder haar zoon niet voldoende te eten gaf, misleidende informatie doorgaf aan artsen en handelde naar hun advies.

Haar zoon kreeg de eerste vier jaar van zijn leven geen vast voedsel, kreeg een sonde en een stoma en hield er veel littekens aan over. V. heeft ook altijd ontkend dat zij haar zoon ziek heeft gemaakt over haar zoon. Volgens haar had haar zoon alle zorg nodig en leed hij aan een darmziekte. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 11 jaar.

In de podcast De Zaak Luister hieronder naar de nieuwste afleveringen! Geen aflevering missen? Schrijf je dan in via Spotify of Apple Podcast!



volgen AD Utrecht Nieuwsblad nu ook bereikbaar via WhatsApp! Tip: zet rechtsboven de notificaties aan voor het laatste nieuws. Meer weten? Lees hier alles over WhatsApp-kanalen en hoe u ze kunt gebruiken.




[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *