Financiële gijzeling bewoners Boompjes en Noordeinde gaat nog wel even door, zojuist gepresenteerd plan gemeente Meppel verandert daar niks aan



De financiële gijzeling van huiseigenaren aan De Boompjes en Noordeinde in Meppel is nog lang niet voorbij. Dat blijkt uit een plan dat zojuist met de bewoners is gecommuniceerd.

In een brief en een lange juridische nota legt de gemeente Meppel uit welke mogelijkheden huiseigenaren hebben om illegale bewoning te legaliseren. De gemeente biedt bewoners juridische bijstand bij de beoordeling of zij er mogen wonen.

Bewoners kunnen hiervoor terecht bij Jan Hein Meijer van Nysingh Advocaten. Deze Meijer is onlangs ingehuurd om de bezwaren van bewoners weg te nemen.

Verbijstering

Hij beweerde (tot verbazing van de aanwezigen) tijdens een hoorzitting van de bezwarencommissie dat het feit dat er altijd onroerende voorheffing is betaald of dat iemand op een adres staat ingeschreven, op zichzelf geen bewijs is dat er daadwerkelijk mensen hebben gewoond.

Er wonen al tientallen jaren mensen in de huizen, maar zoals gemeld blijkt onlangs dat ze er officieel niet mogen wonen omdat er geen woonbestemming voor de woningen is.

Deze historisch ontwikkelde situatie was nooit een probleem. Banken verstrekten simpelweg een hypotheek omdat de gemeente een verklaring (verklaring overgangsrecht) afgaf dat zij er mocht wonen.

Bewijs van bezetting

De gemeente geeft die verklaring niet meer zomaar af. Het gevolg is dat de waarde van woningen keldert. Huiseigenaren kunnen zo’n verklaring alleen krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij er sinds 1991 wonen.

De gemeente geeft in de brief aan bewoners tips. Bewoners moeten op zoek gaan naar documenten die de bewoning kunnen aantonen: energierekeningen, polissen, abonnementen, gegevens uit leesmap, krant en telefoon. Voor veel bewoners niet haalbaar, aangezien op sommige adressen al sinds 1991 meerdere eigenaren wonen.

De gemeente blijft weigeren om naar de eigen basisregistratie te kijken. Wel wil het gemeentebestuur kijken of er oude vergunningen in het archief aanwezig zijn.

Afgelopen weekend karakteriseerde hoogleraar bestuursrecht Michiel de Vries van de Radboud Universiteit in Nijmegen de situatie in het televisieprogramma Uitchecken de houding van de gemeente Meppel en van wethouder Robin van Ulzen in het bijzonder als ‘onbehoorlijk bestuur’ en ‘mogelijk machtsmisbruik’.

Volgens hem zijn er voor de gemeente Meppel maar twee opties: de bewoners uitkopen of de bewoning legaliseren.

De onzekerheid is nog niet voorbij

Dat laatste wil de gemeente Meppel nu onderzoeken. De gemeente Meppel laat in de brief weten onderzoek te willen doen naar aanpassing van het bestemmingsplan. De verwachting is dat dit onderzoek eind 2024 is afgerond. Als uit het onderzoek blijkt dat een aanpassing mogelijk is, volgt een (waarschijnlijk tijdrovende procedure) om de bestemming daadwerkelijk te wijzigen.

Aan de onzekerheid voor bewoners van De Boompjes en Noordeinde zal voorlopig dus geen einde komen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *