Nederlandse topbankier (62) verongelukt bij helikoptercrash in Italië, piloot (73) nog vermist | Buitenland

[ad_1]

financiële wereld rouwtBij een helikoptercrash in Noord-Italië is een Nederlander om het leven gekomen. Het gaat om de 62-jarige Philip ter Woort, een topbankier die onder meer voor de Rabobank, ABN Amro en ING Bank heeft gewerkt. Zijn laatste werkgever, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO), reageert geschokt op het nieuws. “We moeten helaas mededelen dat we onze vriend en oud-collega hebben verloren.”

De tragedie vond plaats op dinsdagochtend 10 oktober nabij de zandgroeve van Settepolesini, een gehucht in de Italiaanse provincie Ferrara. De helikopter, met aan boord Ter Woort en een Egyptische vriend (73), vertrok vanuit Bologna en was onderweg naar Padua. Ter Woort, a hele grote naam in de internationale financiële sector, was goed bevriend met de piloot die nu vermist wordt. Ze deelden een gemeenschappelijke passie voor reizen, vliegen en duiken.

Op weg naar de locatie vond een explosie plaats waardoor de helikopter neerstortte en in een meer belandde. Getuigen hoorden een ‘enorme knal’. “We zagen overal puin en de staart van de helikopter zonk. We hebben onmiddellijk de autoriteiten gewaarschuwd”, vertelde een ooggetuige aan Italiaanse media.

‘Kan heel lang duren’

Onder toeziend oog van de burgemeester werd een grootschalige zoekactie gestart, waarbij ruim honderd hulpverleners betrokken waren. Duikers zochten in het meer naar de slachtoffers. Het lichaam van de Nederlander werd al snel gevonden. Naar de piloot, de Italiaans-Egyptische ondernemer Hazem Bayumi, wordt nog gezocht. Nog niet alle wrakstukken van de helikopter zijn gevonden.

Dat komt omdat het meer ruim dertig meter diep is. Bovendien is het water erg troebel. Het is een van de grootste meren in het noorden van Italië. Er wordt nu gebruik gemaakt van een onderwaterrobot die de bodem van het kunstmatige meer kan fotograferen, verkennen en inspecteren. Door de ongunstige omstandigheden kunnen dit soort zoekopdrachten “erg lang duren”, waarschuwt een hulpverlener in Italiaanse media.

Het Italiaanse Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de helikoptercrash. Italiaanse media schrijven dat er mogelijk sprake is van nalatigheid, maar het is niet duidelijk door wie of wat. Om de crash te reconstrueren heeft het Openbaar Ministerie een luchtmachtcommandant ingeschakeld, een deskundige op het gebied van vliegtuigcrashes.

Rijke carrière

Het lichaam van de 62-jarige Ter Woort werd deze week geborgen en geïdentificeerd door familie die vanuit Nederland naar Italië reisde. De Europese Ontwikkelingsbank, opgericht om voormalige Sovjetstaten te helpen bij de overgang naar een vrijemarkteconomie, heeft de dood van haar voormalige manager in een verklaring bevestigd. Deze zomer nam Ter Woort na veertien jaar dienstverband afscheid van de bank.

De topbankier, geboren in Bussum, bekleedde daar diverse functies. In 2019 werd hij hoofd van het kantoor in Mongolië. In 2013 werd hij directeur Egypte en zette hij de activiteiten van de bank in dat land op. In zijn laatste functie was hij directeur van het oostelijke Middellandse Zeegebied en leidde hij de werkzaamheden in Jordanië, Libanon, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Trieste reacties

Over de hele wereld, vooral in de bankensector, wordt met ontsteltenis gereageerd op de dood van Ter Woort. “Hij was een toegewijde professional met een meedogenloze drang naar vooruitgang, hoe uitdagend de omstandigheden destijds ook waren”, schreef financieel expert Mamdouh Afia op LinkedIn. ‘Hij was een vriendelijke en genereuze man, geïnteresseerd in het verkennen en begrijpen van zijn omgeving met een open hart en geest.’

Tientallen bankiers en financiële experts koesteren ieder een herinnering aan de Nederlander. Zo nam hij in augustus 2015 zijn collega’s van het kantoor in Caïro mee op een korte boottocht op de Rode Zee. “Toen ik vlak voor zonsondergang terug naar de kust zeilde, zag ik hem alleen op het bovendek van die boot zitten, naar de horizon kijkend, met de camera in de hand. Hij keek mij tevreden aan. Zo wil ik hem graag herinneren”, schreef Afia. Andere (oud-)collega’s omschrijven de Nederlander als ‘een geweldige vakman, een markante man en een goede vriend’. “Hij was een integer en waardenvol persoon die een verschil maken in de levens van anderen, inclusief die van mij”, schreef iemand.

Ter Woort woonde officieel in Londen, waar de Europese Bank was gevestigd. Hij laat zijn vrouw en twee dochters achter.


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *