AEX koerst af op lager begin na bereiken nieuw record

[ad_1]

De Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag vooral in de min, na sterke winsten een dag eerder. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en sloot 0,2 procent hoger. Beleggers reageerden onder meer op een verdere stijging van de inflatie in Japan. De Hang Seng-index daalde daarentegen 2,1 procent als gevolg van aanzienlijke prijsverliezen bij Chinese elektrische autofabrikanten. Zo daalde Li Auto 10 procent nadat het bedrijf bekendmaakte dit kwartaal minder auto’s te gaan leveren dan verwacht. Concurrenten Xpeng en Nio daalden 8 en 3 procent.

SMIC verloor 5,5 procent na berichten dat de Chinese chipmaker mogelijk de Amerikaanse wet heeft overtreden bij het produceren van een geavanceerde chip. SMIC zorgde vorig jaar voor opschudding in Washington omdat de chipmaker ondanks Amerikaanse sancties een 7-nanometerprocessor wist te ontwikkelen, die het Chinese Huawei gebruikte in zijn nieuwste smartphone Mate 60 Pro.

Youfone-overname

Op het Damrak staat KPN in de spotlight. Het telecomconcern heeft goedkeuring gekregen van toezichthouder ACM om Youfone over te nemen. Volgens de ACM zal de concurrentie door de overname niet afnemen. KPN maakte in juni vorig jaar bekend de Nederlandse activiteiten van Youfone over te willen nemen voor zo’n 200 miljoen euro.

Eurocommercial Properties presenteerde jaarcijfers. De vastgoedinvesteerder zag de huuropbrengsten en resultaten het afgelopen jaar stijgen. De leegstand bleef op een historisch laag niveau.

Euro en olietarief

Ook Royal Delft opende de boeken. De porseleinfabrikant, bekend van het Delfts blauw, realiseerde vorig jaar een hogere omzet door sterke verkopen in het toeristische segment. De nettowinst daalde wel als gevolg van een nieuw langjarig huurcontract met Royal Delft Vastgoed.

De euro was 1,0832 dollar waard, tegen 1,0861 dollar de dag ervoor. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op $80,55. Brentolie werd ook 0,6 procent goedkoper, op $85,25 per vat.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *