LIVE | Kyiv: ‘Ondergrondse gasopslag geraakt bij aanval’, Polen eist uitleg Moskou over ‘nieuwe schending’ luchtruim | Buitenland

[ad_1]

16:51

Polen zal van Moskou uitleg eisen over ‘een nieuwe schending van het luchtruim’ door een Russische kruisraket en zal daarom de Russische ambassadeur ontbieden. Dat meldde het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zondagmiddag.

Het Poolse leger zei zondag begin zondag dat een Russische kruisraket, gelanceerd tegen steden in het westen van Oekraïne, het Poolse luchtruim ongeveer 40 seconden lang heeft geschonden.

‘Het object vloog het Poolse luchtruim binnen nabij het dorp Oserdow (oost) en bleef er 39 seconden in’, schreef het leger op X, waarbij het benadrukte dat de raket gedurende de hele vlucht door de militaire radar werd waargenomen.

‘Polen zal uitleg eisen van de Russische Federatie voor een nieuwe schending van het luchtruim’, verklaarde woordvoerder Pawel Wronski van het ministerie vervolgens in een verklaring.

De viceminister van Buitenlandse Zaken gaf zondagmiddag aan dat ‘de ambassadeur van de Russische Federatie door minister Radoslaw Sikorski zal worden ‘ontboden’ om uitleg te geven. 

,,De rest van onze actie zal afhangen van deze informatie”, voegde Andrzej Szejna eraan toe op de nieuwszender Polsat News. ,,Dit is normaal, want dit is niet de eerste keer dat de Poolse ruimte wordt geschonden door een raket van de Russische Federatie. Het is de derde keer, voor zover wij weten”, benadrukt hij.

16:05

Bij de recente Russische aanvalsgolf op energie-infrastructuur in Oekraïne is een ondergrondse gasopslagplaats getroffen. Dat meldde het Oekraïense staatsenergiebedrijf Naftogaz zondag, eraan toevoegend dat de aardgasvoorziening aan consumenten onaangetast bleef.

Volgens de distributeurs en het ministerie van Energie voerde Oekraïne de import van elektriciteit op en zette het de export stop na de aanvalsreeks. Daarbij verloor de grootste particuliere energieproducent DTEK 50 procent van zijn capaciteit, zei het hoofd van distributiebedrijf Yasno, Serhiy Kovalenko, op de nationale televisie. 

Rusland viel volgens hem twee delen van het energiesysteem aan: opwekking en distributie, waarbij zowel thermische als waterkrachtcentrales werden getroffen. ,,De vijand heeft hard toegeslagen op netwerkknooppunten en transformatoren”, aldus Kovalenko.

Rusland viel vrijdag Oekraïense energieopwekkings- en transmissiefaciliteiten aan, wat in veel regio’s aanzienlijke stroomuitval veroorzaakte. Zondagochtend werden ook energiefaciliteiten aangevallen in drie Oekraïense regio’s.

Desondanks houdt het aanbod volgens Naftogaz gelijke tred met de vraag van de klanten. ‘Alle opdrachten van klanten voor opslag- en capaciteitsboekingsdiensten worden nog steeds volledig vervuld’,  schreef algemeen-directeur Oleksiy Chernyshov in een verklaring.

Zijn bedrijf werkt volgens hem momenteel aan het lokaliseren en elimineren van de impact van de Russische aanvallen. ‘Er zijn geen kritische gevolgen voor de werking van de (ondergrondse) opslagfaciliteiten, aangezien het gas zich op aanzienlijke diepte bevindt. Het beschadigde deel van de grondinfrastructuur zal hersteld moeten worden, maar we hebben voldoende back-upcapaciteiten”, zei hij.

Het grootste deel van de gasopslagcapaciteit van Oekraïne bevindt zich in het westelijke deel van het land en kan ongeveer 30 miljard kubieke meter gas opslaan.

Het ministerie van Energie liet weten: ‘Voor vandaag wordt de import van elektriciteit geschat op 14.900 megawattuur (Mwh). Er wordt geen export verwacht.’ Oekraïne importeerde vóór de aanval op 22 maart 3.300 Mwh per dag en exporteerde 2.148 Mwh. 

Volgens haar probeerde Rusland zondagochtend een vitale energie-infrastructuurfaciliteit in de regio Lviv in West-Oekraïne te raken. ‘Apparatuur vloog in brand en de faciliteit werd spanningsloos gemaakt. Er vielen geen slachtoffers. De gevolgen worden beoordeeld’, aldus het ministerie. Volgens het bericht zijn als gevolg daarvan elektriciteitsleidingen in de regio Kyiv beschadigd en zitten 1.400 huishoudens in twee nederzettingen zonder stroom.

Het Russische ministerie van Defensie liet eerder vandaag weten dat haar strijdkrachten afgelopen nacht ‘met zeer nauwkeurige wapens’ Oekraïense elektriciteits- en gasproductiefaciliteiten getroffen.


11:41

In dit kaartje zie je waar de Russische raket vloog.11:11

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Rusland om uitleg gevraagd nadat een raket het Poolse luchtruim binnenvloog. 

,,Maar bovenal vragen we de Russische Federatie om te stoppen met terroristische luchtaanvallen op Oekraïne, en zich te focussen op de interne problemen waarmee het kampt”, reageerde Pawel Wronski, de woordvoerder van het ministerie.

09:52

Een Russische luchtaanval heeft zondagochtend de Oekraïense infrastructuur in de westelijke regio Lviv getroffen, zei de lokale gouverneur Maksym Kozytskyi.

,,Er waren twee voorlopige treffers op dezelfde infrastructuurfaciliteit waar de bezetters zich ‘s nachts op hebben gericht”, zei Kozytskyi in de berichtenapp Telegram.

09:49

Het Oekraïense leger zegt zondag dat het twee grote Russische landingsschepen, een communicatiecentrum en andere infrastructuur die door de Russische Zwarte Zeevloot wordt gebruikt, heeft getroffen tijdens nachtelijke aanvallen op het geannexeerde Krim-schiereiland.

Een door Rusland geïnstalleerde functionaris maakte melding van een grote Oekraïense aanval en zei dat de luchtverdediging meer dan tien raketten had neergeschoten boven de Krim-haven Sebastopol. De omvang van de schade is nog niet bekend.


09:19

De Russische raket die zondagochtend het Poolse luchtruim binnenvloog zou daar ongeveer twee kilometer hebben rondgevlogen voordat hij terugkeerde naar Oekraïne. Dat heeft een woordvoerder van het Poolse leger gezegd.

,,Een van deze (Russische) raketten drong om 04.23 uur ons luchtruim binnen, met een snelheid van bijna 800 kilometer per uur“, vertelde Jacek Goryszewski aan verslaggevers. ,,Het ging zo’n 2 kilometer over de grens.”

08:11

Polen heeft gezegd dat Rusland het Poolse luchtruim heeft geschonden met een kruisraket.

,,Op 24 maart om 04.23 uur was er een schending van het Poolse luchtruim door een van de kruisraketten die ‘s nachts werden gelanceerd door de langeafstandsluchtvaart van de Russische Federatie”, zeiden de Poolse strijdkrachten op het sociale mediaplatform X. .

,,Het object kwam het Poolse luchtruim binnen nabij de stad Oserdow en bleef daar 39 seconden. Gedurende de hele vlucht werd het waargenomen door militaire radarsystemen.” 

In december van vorig jaar beschuldigde Polen Rusland ook al eens van een schending van het luchtruim. Er werd toen ook een grootschalige zoekactie opgezet naar mogelijke gevallen onderdelen, maar die werden niet gevonden.

Eind 2022 was er aanvankelijk het vermoeden dat een Russische raket per ongeluk was neergekomen in Polen, met twee doden tot gevolg. Later ontstond echter het vermoeden dat het ging om Oekraïens luchtafweergeschut.

05:00

Poolse en geallieerde vliegtuigen zijn zondagochtend vroeg de lucht in gegaan om het Poolse luchtruim te beveiligen, in reactie op een reeks Russische lucht- en raketaanvallen op het westen van Oekraïne en nabij de Poolse grens. Dat heeft het Operationeel Commando van de Poolse strijdkrachten zondag bekendgemaakt.

,,Poolse en geallieerde vliegtuigen zijn geactiveerd, wat kan resulteren in verhoogde geluidsniveaus, vooral in het zuidoostelijke deel van het land”, aldus het Commando op X.


Het zuidoostelijke deel van Polen grenst aan Oekraïne. Onder meer het gebied rond de stad Lviv, op zo’n 80 kilometer van de Poolse grens, was het doelwit van de Russische aanvallen. 

,,Voor de derde ochtend vóór zonsopgang deze week klinkt in heel Oekraïne het luchtalarm en wordt geadviseerd om een schuilplaats te zoeken”, schreef de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne Bridget Brink zondagochtend vroeg op X.


04:31

Oekraïne meldt dat Rusland zondagochtend vroeg een luchtaanval heeft uitgevoerd op de hoofdstad Kyiv. De luchtverdediging zou in werking zijn gezet om de aanval af te slaan, aldus het militaire bestuur van de stad.

Burgemeester Vitali Klitschko zei op de berichtenapp Telegram dat er explosies waren in de hoofdstad. ,,Explosies in de hoofdstad. Luchtverdediging werkt. Verlaat de schuilkelders niet”, aldus Klitschko.

Volgens persbureau Reuters hoorden meerdere getuigen verschillende ontploffingen en zagen ze dat er luchtwapens werden neergeschoten.

De regionale gouverneur van Lviv liet zondagochtend vroeg weten dat ook een gebied ten zuiden van de stad Lviv wordt aangevallen.

Inwoners van Kyiv schuilen in een metrostation tijdens de Russische luchtaanval.
Inwoners van Kyiv schuilen in een metrostation tijdens de Russische luchtaanval.
© REUTERS

22:40
Gisteren

Rusland meldt dat het zaterdagavond tien Oekraïense raketten heeft neergehaald die gericht waren op de stad Sebastopol, op de door Rusland bezette Krim. Michaïl Razvozjajev, de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van Sebastopol, zou op Telegram spreken van ‘een massale raketaanval’. 

De gouverneur van Sebastopol meldt dat er één dode en vier gewonden gevallen zijn bij de raketaanval op de bezette havenstad. Een 65-jarige inwoner kwam om door een raketfragment. Ook de gewonden lijken vooral door raketscherven geraakt te zijn. Het gaat onder meer om een 18-jarige jongen en twee mannen van 35 en 33 jaar. Een vrouw (67) brak haar been.

Op sociale media circuleren beelden van grote explosies in Sebastopol. Volgens Russische media zijn er meerdere raketten ingeslagen op de stad. Mogelijk was een groot communicatiecentrum van de Russische marine het doelwit.

Volgens lokale autoriteiten is het luchtalarm afgegaan. De Krimbrug is in beide richtingen afgesloten voor verkeer.

Lees hier waarom de Krim een sleutelrol speelt in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

11:02
Gisteren

De Russische strijdkrachten melden dat ze het Oekraïense dorp Ivanivske hebben ingenomen. Het dorp ligt iets ten westen van Bachmoet, de stad die Moskou tien maanden geleden wist in te nemen.

‘Het dorp Krasnoje in de Volksrepubliek Donetsk is bevrijd’, zei het Russische ministerie van Defensie in een verklaring, waarin het een oude naam voor de plaats gebruikt.

De Russische strijdkrachten claimen de voorbije weken meerdere plaatsen aan de frontlinie in handen te hebben gekregen nu Oekraïne kampt met een tekort aan troepen en aan munitie. Vorige maand veroverde Rusland de stad Avdiivka, de grootste Russische overwinning sinds het Bachmoet in handen kreeg.

07:27
Gisteren

Oekraïne heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 31 van de 34 aanvaldrones die Rusland lanceerde neergehaald. Dat zei de Oekraïense luchtmacht zaterdag. De drones werden volgens het leger onderschept in delen van Centraal-, Zuid- en Zuid-Oost- Oekraïne.

07:24
Gisteren

In een olieraffinaderij in de Russische regio Samara is zaterdag brand uitgebroken na een droneaanval. Dat meldt de regionale gouverneur Dmitri Azarov in een persbericht op berichtendienst Telegram. 

Bij een droneaanval in Belgorod vielen een dode en twee gewonden, meldt gouverneur Vjatsjeslav Gladkov.

,,Deze nacht werden verschillende droneaanvallen tegen de regionale olieraffinaderijen uitgevoerd”, aldus Azarov. Een van de aanvallen veroorzaakte ‘een brand in de Koejbysjev-olieraffinaderij’. Daarbij vielen geen slachtoffers. 

De raffinaderij van de Russische oliegigant Rosneft is een van de belangrijkste in de regio Samara, met een capaciteit van 7 miljoen ton olie per jaar, is te lezen op de officiële website. 

Een droneaanval tegen een andere raffinaderij in de regio, die van Novokoejbysjevsk, ‘werd teruggeduwd zonder schade aan te brengen aan de technologische apparatuur’, aldus Azarov. ,,We zien dat de vijand die nederlagen lijdt op het slagveld al het mogelijke doet om ons uithoudingsvermogen en onze eenheid te ondermijnen.”

Het Russische ministerie van Defensie meldt in een persbericht ook ‘twaalf Oekraïense drones’ te hebben geneutraliseerd: vijf boven Briansk, vijf boven Belgorod, één boven Voronej en een boven Saratov. 

Volgens de lokale gouverneur zijn bij een droneaanval in Belgorod, aan de grens met Oekraïne, een dode en twee gewonden te betreuren. ,,Het is een moeilijke ochtend”, aldus Gladkov, die het heeft over twee droneaanvallen in zijn regio. ,,Een burger werd gedood, twee anderen raakten gewond bij een van de aanvallen.” Verschillende residentiële gebouwen raakten ook beschadigd.

21:51
22-03-2024

In Moskou is vanavond een grote aanslag gepleegd, waarbij tientallen doden zijn gevallen. 

Volgens Oekraïne zitten de Russen zelf achter de aanslag op het muziekcomplex. Russische geheime diensten zouden de schietpartij hebben gepland om de oorlog tegen Oekraïne op te kunnen voeren, luidt de beschuldiging uit Kyiv.

De belangrijkste inlichtingendienst van het Oekraïense ministerie van Defensie noemt de terreuraanval ‘een geplande en opzettelijke provocatie door de Russische speciale diensten’ op bevel van de Russische president Vladimir Poetin. De Russen zouden daarmee de oorlog met Oekraïne verder willen uitbreiden.

Andersom zijn er Russen die richting Oekraïne wijzen. Daarbij wordt onder meer een busje op de parkeerplaats van het muziekcomplex gebruikt als ‘bewijs’. Dat heeft een oud Oekraïens kenteken. Oekraïne ontkent betrokkenheid. 

17:28
22-03-2024

De Europese Unie gaat een apart en algemeen EU-sanctieregime tegen Rusland ontwikkelen. Dat is nodig ‘vanwege de situatie in Rusland en zijn destabiliserende acties in het buitenland’, staat te lezen in de conclusies van de EU-top in Brussel.

Zo’n afzonderlijk Russisch sanctieregime was er nog niet, maar is wel dringend nodig, vinden de EU-leiders. Want de bestaande sancties tegen Rusland zijn juridisch nu steeds beperkt tot ofwel Oekraïne ofwel mensenrechtenschendingen. In het nieuwe sanctieregime kan straks een veel breder scala aan Russische acties worden bestraft, zoals de Russische infiltratie in Georgië of Afrika.

Intussen maakten vrijdag de EU-landen ook de namen bekend van 33 individuen en twee instellingen die worden gelinkt aan de onverwachte dood van de Russische dissident Aleksej Navalny. Deze sancties vallen onder het al bestaande EU-sanctiesysteem voor wereldwijde mensenrechtenschendingen.

16:37
22-03-2024

Het Kremlin geeft eindelijk toe dat het de Russische bevolking heeft voorgelogen over de oorlog in Oekraïne, zeggen EU-kopstukken. De regering van president Vladimir Poetin noemt die voortaan niet langer een speciale militaire operatie, maar spreekt nu van oorlog, maakte zij vrijdag bekend.

,,Deze uitlatingen vandaag tonen alleen maar aan dat het Kremlin het Russische volk de afgelopen twee jaar heeft bedrogen”, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na afloop van de EU-top in Brussel. ,,Door de feiten te verdoezelen en te ontkennen dat ze in oorlog zijn.”

De ommezwaai is ‘heel cynisch’, vindt Charles Michel, de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders. Die bewijst meteen ook dat de EU gelijk had om haar verdediging op te krikken, zegt hij. De EU-leiders moeten helder zijn over het gevaar dat Rusland vormt. Al willen ze tegelijkertijd ‘geen angst zaaien in Europese samenlevingen’.

15:30
22-03-2024

De gemiddelde dagelijkse raffinage van Russische olie is naar het laagste niveau gezakt in tien maanden tijd. Dat is een gevolg van de aanvallen met Oekraïense drones op de Russische installaties. Tussen 14 en 20 maart werden 400.000 olievaten minder dan gemiddeld geraffineerd, melden bronnen aan persbureau Bloomberg. 

Kyiv probeert met aanvallen op de Russische olieraffinaderijen de bevoorrading van het front te verstoren, en ervoor te zorgen dat Rusland minder verdient aan de olie. In totaal zijn dit jaar dertien raffinaderijen aangevallen. 

13:50
22-03-2024

Olieraffinaderijen zijn legitieme militaire doelen. Dat zegt de Oekraïense regering als reactie op een bericht van de Financial Times, waarin stond dat de Amerikaanse regering Kyiv gevraagd heeft om te stoppen met aanvallen op olieraffinaderijen. Volgens de Amerikaanse regering drijven de aanvallen de olieprijs op. 

De Oekraïense vicepremier, Olha Stefanishyna, zegt dat ze het verzoek van de Amerikanen begrijpt, maar dat Oekraïne tegelijkertijd ‘vecht met de mogelijkheden die er zijn’. 

13:17
22-03-2024

Een Oekraïense dam bij de zuidelijke stad Zaporizja is afgelopen nacht acht keer beschoten door de Russen, meldt het staatsbedrijf dat de dam beheert. De waterkrachtcentrale zou in brand staan, maar volgens de autoriteiten is er geen risico op een damdoorbraak.

Afgelopen zomer brak een dam in de regio Cherson door en kwam een groot gebied onder water te staan. Tientallen mensen kwamen om het leven en volgens Oekraïne betekende het een ramp voor de natuur. Kyiv en Moskou beschuldigden elkaar verantwoordelijk te zijn voor de doorbraak.[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *