Ook het lot van deze drie gegijzelden is nog steeds ongewis



Overal in Israël gaan mensen de straat op met foto’s van vermiste mensen of gijzelaars, in een poging de Israëlische regering ertoe te bewegen meer te doen om hen terug te krijgen.

Dezelfde regering gaf echter eerder aan dat – hoe tragisch de ontvoeringen ook zijn – het ‘uitroeien’ van Hamas een prioriteit is. David Meidan, voormalig hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Mossad en voormalig onderhandelaar bij Hamas, waarschuwde in de krant Ha’aretz dat er nu onderhandelingen moeten plaatsvinden; Na de oorlog bestaat die mogelijkheid waarschijnlijk niet meer.

Over het lot van de gijzelaars valt weinig te zeggen. Volgens Hamas worden ze vastgehouden op een veilige locatie in de ondergrondse tunnels die de militante tak in de Gazastrook gebruikt om troepen te verplaatsen. Naar alle waarschijnlijkheid krijgen ze beperkte medische zorg en zijn hun omstandigheden erbarmelijk. Twee weken na de verrassingsaanval van Hamas verkeren de families van de gijzelaars nog steeds in onzekerheid.

Ontvoerd op het festival: Noa Argamani

In Israël kent iedereen nu de naam Noa Argamani. Ze was op het Supernova Music Festival toen Hamas-terroristen op 7 oktober binnenvielen. In de paniek die ontstond toen Hamas het vuur opende, renden veel festivalbezoekers de open ruimtes naast het festivalterrein op. Veel bezoekers werden daar neergeschoten of ontvoerd. Argamani werd het gezicht van deze laatste groep.

Ze is duidelijk zichtbaar als ze wordt ontvoerd op een motorfiets, ingeklemd tussen twee Hamas-strijders. ‘Dood me niet,’ schreeuwt ze in blinde paniek. De camera draait en laat zien dat anderen worden vastgehouden, waaronder haar vriend Avinatan Or.

Argamani komt uit de zuidelijke stad Be’er Sheva, waar ze computerwetenschappen studeerde aan de Ben Gurion Universiteit. Haar ouders vierden vorige week haar 26e verjaardag zonder hun dochter.

Het is niet bekend waar Argamani momenteel door Hamas wordt vastgehouden. Haar familie doet er alles aan om haar vrijlating te bespoedigen. Argamani’s Chinese moeder nam zelfs contact op via de New York Times deed een oproep aan de Chinese regeringsleider Xi Jinping om in de kwestie in te grijpen, maar tot nu toe zonder resultaat.

Vredesactivist Haim Peri

Nir Oz, een kibboets dicht bij de grens met de Gazastrook, werd vroeg in de ochtend van 7 oktober aangevallen door een kleine groep zwaarbewapende Hamas-leden. Bewoners waarschuwden elkaar via WhatsApp. De 79-jarige Haim Peri verstopte zich samen met zijn vrouw Osnat in hun schuilkelder. Ze hoorden mensen hun huis binnenkomen, maar hielden zich stil.

Toen de indringers later naar hun huis terugkeerden, besloot Peri dat het slechts een kwestie van tijd was voordat ze de schuilplaats zouden vinden. Hij droeg zijn vrouw op zich achter een bank te verstoppen en liep naar buiten om zichzelf aan Hamas over te dragen. Peri werd meegenomen en zijn vrouw kon uren later ongedeerd achter de bank vandaan kruipen.

De bittere ironie van Peri’s lot is dat hij zijn leven als vredesactivist heeft doorgebracht. Hij werkte voor de Israëlische humanitaire organisatie The Road to Recovery. Zijn werk bestond uit het ophalen van zieke kinderen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, hen voor behandeling naar Israëlische ziekenhuizen brengen en ze later naar huis terugbrengen.

Tijdens de Hamas-aanval verbleef Peri’s buitenlandse familielid Danny Darlington ook in kibboets Nir Oz. De Britse Darlington, geboren en getogen in Manchester, was met zijn Duitse vriendin op vakantie in Israël. De BBC meldt dat ze na de aanval allebei dood op het terrein werden aangetroffen.

Karina Ariev nam afscheid in een voicemail

Alexandra Ariev werd op 7 oktober wakker met een voicemail van haar jongere zus Karina. “In dat bericht nam ze feitelijk afscheid van mij en onze ouders”, vertelde Alexandra aan CNN. Tussen Karina’s doodsbange woorden door hoorde ze geweerschoten en de stemmen van andere doodsbange jonge vrouwen.

Karina Ariev was gestationeerd op een vrouwelijke legerpost nabij de grens met Gaza. De ongeveer twintig vrouwen op de basis waren vrijwel allemaal ongewapend. Vaak waren de enige gewapende soldaten op het terrein mannelijke collega’s die op bezoek kwamen. Vroeg in de ochtend werd de basis gebombardeerd. ‘Karina belde vanuit het asiel,’ zei Alexandra. “De bomaanslagen werden gevolgd door een aanval door Hamas-terroristen.” De weinigen die een wapen hadden bemachtigd, werden onmiddellijk neergeschoten. De ongewapende vrouwen werden afgevoerd.

Alexandra herkende haar zus onmiddellijk in een video waarin een aantal jonge vrouwen in een jeep te zien is, omringd door Hamas-strijders. Op de voorgrond ligt een vrouw met een bebloed gezicht; Karina. “We weten dat ze gegijzeld is omdat haar DNA niet is gevonden in de lichamen die op het terrein zijn gevonden”, merkt Alexandra op.

“Mijn ouders zijn er helemaal kapot van. Ze huilen het grootste deel van de dag en kunnen niets doen. We wachten op nieuws, maar horen niets van de overheid. Ik probeer de media te bereiken in de hoop dat zij Karina kunnen helpen, en in de hoop dat de onderhandelingen over de uitlevering van de gijzelaars eindelijk zullen beginnen.”

Lees ook: het liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *