Gaat vlogger uit Groningen toontje lager zingen? Alex Soze legt zich neer bij verbod op filmen politie en moet beschuldigingen over tatoeëerder offline halen



Alex M. (44) heeft van de rechtbank in Groningen de opdracht gekregen om meerdere video’s te verwijderen waarin hij een tattoo-artiest valselijk beschuldigde van het drogeren en verkrachten van vrouwen. Doet hij dit niet, dan kunnen de boetes oplopen tot 100.000 euro.

De twee werkten in 2023 kort samen, maar kregen al snel ruzie na een ruzie over een ex-vriendin van M. Vervolgens uitte ‘Alex Soze’, de naam waaronder M. zichzelf online gebruikt, in meerdere video’s valse beschuldigingen over hem. De Groninger riep onder meer dat de man ‘GHB en vrouwen’ niet schuwt, zonder onderbouwing.

M. is niet op het kort geding verschenen. Hij schakelde hiervoor ook geen advocaat in. Begin deze maand stuurde de eigenaar van de tattooshop brieven naar de Groningse vlogger om de beelden offline te krijgen, maar zonder succes. Volgens hem verschijnen er nog steeds video’s gemaakt door M. met onware beweringen.

Oproep voor neerhalen van officier ingetrokken

Dit is niet de eerste tegenslag van de afgelopen weken voor de content van M. op sociale media. Vorige week trok hij op het laatste moment zijn hoger beroep in tegen de straf die hij kreeg voor het slaan van een politieagent in de Poelestraat in februari vorig jaar.

Zijn straf was opmerkelijk: bijna een jaar gevangenisstraf, die hij niet hoeft uit te zitten als hij de komende 3 jaar geen agenten meer filmt voor zijn zenders. Met de intrekking van het beroep wordt deze straf definitief. In 2019 werd opnieuw een klacht wegens mishandeling behandeld. Hiervoor kreeg M. van de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een boete van 2.000 euro.

M. verwierf in coronatijd enige bekendheid door zich te laten filmen terwijl hij onder meer de avondklokregels aan zijn laars lapte en lachend een boete kreeg opgelegd. Ook schold hij een supermarktmedewerker uit toen hij hem confronteerde met het niet dragen van een mondkapje.

Justitie ziet een verdienmodel in crimineel gedrag

Het rechtssysteem maakte zich al enige tijd zorgen over het gedrag van ‘Soze’. Het Openbaar Ministerie meent dat het criminele gedrag van de vlogger voortkomt uit het verdienmodel van zijn online kanalen. Vandaar de destijds geëiste straf.

Eind vorige week besloot de rechtbank in Groningen opnieuw in te grijpen nadat een tattoo-ondernemer en YouTuber uit Almere een kort geding hadden aangespannen tegen Alex M. De rechter oordeelde dat de vordering van de tattoo-vlogger haar niet ‘ongegrond leek’, omdat het is nog steeds een voorlopig oordeel. Waar ze rekening mee houdt, is dat het doelwit van de Groninger sinds het incident regelmatig online wordt bedreigd.

5000 euro per dag

Soze hoeft niet alle video’s te verwijderen waarin hij de naam van de man noemt, maar alleen de door hem aangewezen video’s. “Anders wordt zijn vrijheid van meningsuiting te veel aangetast.”

Vanaf maandag moet Alex M. de beelden ophalen van YouTube, Instagram, TikTok, SnapChat en Facebook. Als hij dit niet doet, kost het hem 5.000 euro per dag. De boete kan oplopen tot € 100.000. Ook deed de tatoeëerder meerdere aangiften van bedreigingen en vandalisme. Daar moet de Groninger later dit jaar, elders in het land, voor de rechter verschijnen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *