Waarom Anieke (28) uit Groningen blij wordt van de boodschappenlijstjes van vreemden



In elke winkel zoekt Anieke Barth (28), opgegroeid in Leeuwarden en sinds kort woonachtig in Groningen, naar achtergelaten boodschappenlijstjes. “Het is een inzicht in het persoonlijke leven van een vreemde.”

Barth heeft inmiddels tientallen boodschappenlijstjes verzameld. Van volslagen vreemden. Het begon ongeveer tien jaar geleden. “Al heb ik het gevoel dat ik dit altijd heb gedaan.”

In een winkelwagentje vond ze wat het begin van een verzameling bleek te zijn. “Het was behoorlijk uitgebreid. Ik vond het best grappig om van iemand te lezen.”

“Ik vind het heerlijk om mijn fantasie de vrije loop te laten”, legt Barth haar hobby uit. “Ik ga me van alles afvragen over die persoon. Ik bouw een persoon rond de lijst.”

‘Twaalf keer saladedressing’

Ze heeft bijvoorbeeld een lijst waarop staat ‘chocolaatjes of bloemen voor R+H’. “Dan denk ik meteen: wie zijn dat? Waarom krijgen ze bloemen?”

Specifieke voorkeuren bieden extra voer voor Barths speculaties. “Bijvoorbeeld de lijstjes met: ‘rode kauwgom en sigaretten voor Ella.’ Of een lijstje met: ‘aftershave voor Jan’. Wie is Jan? En wat voor aftershave gebruikt hij?”

Een andere vondst waar Barth heel blij mee was, was in een bouwmarkt. “Er staan ​​vrij normale dingen op. Normale cijfers en ineens was het er: twaalf keer sladressing met yoghurt. Dan vraag ik me meteen af: wat is deze man van plan? Het is niet zo dat hij moet koken voor een muziekkamp, ​​want er zijn al die kleine aantallen en dan is er ineens een uitschieter. Het maakt mij nieuwsgierig.”

Het mysterie

Soms krijgt de verzamelaar antwoorden. “Ik heb ook een lijstje dat meteen duidelijkheid geeft. ‘Decoratie: minstens zestig jaar oud.’ Dat vind ik leuke informatie.”

Maar vaker moet Barth zelf met de antwoorden op haar vragen komen. “En jezelf die vraag stellen is ook het leuke ervan. De vraag: ‘Wie is dit?’ hoeft niet te worden beantwoord. Dat lijkt mij gewoon een ongemakkelijke ontmoeting. Het gaat over het mysterie en mijn verbeelding.”

Een andere favoriet van Barth is een frame met een hart op alle puntjes. “Zo lief. Net zoals een kind dat ‘chips’ onderaan de lijst heeft gekrabbeld.”

Zes manden diep

De inzamelbalie staat op 87. “Als ze vies en nat zijn, laat ik ze staan. Maar elke keer als ik naar de supermarkt ga, kijk ik naar de karren. Je kunt vrij gemakkelijk door gestapelde manden heen kijken. Als ik zie dat er een lijst is van zes manden diep, haal ik die eraf om hem te pakken. Dan wint mijn nieuwsgierigheid.”

De meeste lijsten vindt ze in plaatselijke supermarkten. “Veel ouderen doen er hun boodschappen. Al heb ik niet gemerkt dat er minder lijstjes gemaakt worden. Het is een constante stroom.” Hoeveel Barth vindt varieert. “Het gebeurt de laatste tijd elke week. Het perfecte moment om naar de supermarkt te gaan voor een lijstje heb ik nog niet ontdekt.”

Bedriegen

Zo nu en dan ziet Barth iemand boodschappen doen met een papiertje in de hand. “Dan hoop ik echt dat hij hem achterlaat. Dat is natuurlijk ook bedrog.” Barth maakt zelf geen papieren lijsten. “Nee”, lacht ze. “In die zin geef ik niet terug aan de gemeenschap .”

Aanvankelijk bewaarde ze de lijsten in een doos. Nu netjes geordend in een map om het overzicht te behouden. “Het grote plan is een website met alle informatie erop.”

Moment van geluk

Op social media platform TikTok deelt Barth video’s waarin ze vertelt over haar collectie. “Ik maakte de eerste video omdat ik zo blij was met mijn nieuwe vondst. Blijkt dat ik al eerder een lijst van die persoon had gevonden. Het is geschreven op papier van hetzelfde bedrijf en het is hetzelfde handschrift. Mijn dag had niet slechter kunnen zijn met die vondst. Het is echt een moment van geluk.”

En het blijkt dat ze niet de enige was met deze hobby. “Nu weet ik dat er nog iemand is die boodschappenlijstjes verzamelt. Ze is winkelmedewerker, dus elke dag is een jackpot voor haar.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *