Kabinet roept op tot gevechtspauze voor humanitaire hulp aan Gaza

[ad_1]

Volgens het Witte Huis zijn de VS ‘zeer nauw betrokken’ bij de vrijlating van gijzelaars

De Verenigde Staten waren ‘zeer nauw betrokken’. de vrijlating van de gegijzelde Amerikaanse moeder en dochter Vrijdag door Hamas, zei Witte Huis-woordvoerder John Kirby CNN. Hij zei dat Qatar en Israël een sleutelrol speelden en dat de VS ‘op verschillende niveaus zeer nauw betrokken was’.

Kirby weigerde te zeggen wat de motieven van Hamas waren voor de vrijlating van de twee. “Ook omdat er nog steeds Amerikanen gegijzeld worden en we ze graag terug willen geven aan hun families.” Hamas zegt dat het handelde vanuit een ‘humanitair standpunt’. De moeder zou in slechte gezondheid verkeren. Israël zegt dat de vrijlating het resultaat is van ‘militaire druk’ op Hamas.

De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdagavond “dolblij” te zijn dat de 59-jarige Judith Raanan en haar dochter Natalie weer vrij zijn. Ze komen uit Chicago en waren op bezoek bij familie in het zuiden van Israël.

Zij waren de eerste gijzelaars die werden vrijgelaten sinds Hamas twee weken geleden ongeveer tweehonderd mensen ontvoerde tijdens het bloedbad in Israël. Israëlische soldaten zeiden vrijdag dat de meerderheid van hen nog in leven is.

Na de vrijlating zei premier Benjamin Netanyahu van Israël op sociale media dat hij “de inspanningen om alle ontvoerde en vermiste personen terug te halen niet zou verminderen” en tegelijkertijd “door zou blijven vechten totdat de overwinning is behaald.”

De vrijgelaten Amerikaanse gijzelaars Judith en Natalie Raanan. Foto AFP / Regering van Israël

Het kabinet roept op tot een pauze in de strijd voor humanitaire hulp aan Gaza

Demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) pleit hiervoor een gevechtspauze tussen Israël en Hamas om humanitaire hulp aan Gaza mogelijk te maken. “De humanitaire situatie vraagt ​​om rust”, zei ze vrijdagavond in het tv-programma Nieuwsuur. Ollongren benadrukte dat het kabinet op één lijn zit en met één stem spreekt.

De ruim twee miljoen inwoners van de Gazastrook hebben dringend behoefte aan water, voedsel en medicijnen. Israël heeft de water- en elektriciteitstoevoer naar het gebied afgesloten na de terreuraanslagen van Hamas twee weken geleden.

Volgens Ollongren moet het aftredende kabinet zich ‘verhouden’ tot de ‘humanitaire catastrofe’ in de Gazastrook en is toegang voor humanitaire hulp vrijwel onmogelijk zonder een staakt-het-vuren. “Je kunt mensen geen water en voedsel ontzeggen.” Ze hoopt dat hulporganisaties als het Rode Kruis in de Gazastrook aan de slag kunnen als de strijdende partijen (al dan niet tijdelijk) de wapens neerleggen.

Ollongren handhaaft Israëls recht op zelfverdediging: “Het doet niets af aan de steun voor Israël en de veroordeling van Hamas.” Kort na de aanval van Hamas op Israël zei premier Mark Rutte (VVD) dat Nederland Israël “onvoorwaardelijk” steunt, maar hij heeft daar nu aan toegevoegd dat Israël zich moet houden aan het internationale oorlogsrecht.

Uittredend minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) Foto Robin Utrecht/ANP

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *